Kennisniveau basis
Hieronder ziet u alle sessies met het kennisniveau basis.
In deze sessie nemen we u mee in de praktijk aan de hand van voorbeelden. En we lichten toe hoe u als gemeente, provincie, waterschap of uitvoeringsdienst kunt weten met welke rijkspartijen u moet samenwerken en hoe we met elkaar in contact kunnen komen.
In deze sessie leggen wij uit hoe de regels voor milieubelastende activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) werken. De sessie is bedoeld voor mensen die nog niet goed thuis zijn in het Bal.
In deze interactieve sessie gaan we aan de slag met het basistakenpakket. We zullen onderzoeken wat de logica is achter het basistakenpakket en hoe deze is vastgelegd onder de Omgevingswet.
Door de Omgevingswet verandert er veel voor de organisatie rond bodemactiviteiten. In deze sessie deelt de regio Groningen geleerde lessen met de deelnemers.
In deze sessie geven we een korte inleiding over de bodemactiviteiten onder de Omgevingswet en een introductie van het DSO; hoe zitten de bodemactiviteiten in het DSO?
Het Impulsprogramma Chemische Stoffen (2023-2026) dat begin dit jaar van start is gegaan focust zich vanuit Impulsdomein 4 ‘Burgerperspectief’ op de communicatie rondom chemische stoffen. Graag ontvangt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in deze interactieve workshop jullie visie en voorbeelden uit de praktijk. Wat is de nut en noodzaak, waar zitten knelpunten, wat zijn de risico’s? Help en denk over het verhaal achter chemische stoffen.
Met de 12 provincies is er een kader neergelegd om het VTH instrument in te kunnen zetten in de VTH praktijk.
Hoe ziet de vergunningcheck eruit als verschillende regels van verschillende overheden bij elkaar komen in het loket?
Voor iedereen die het Omgevingsloket nog niet heeft gezien, geven we een demonstratie van het loket in vogelvlucht.
Onder de Omgevingswet worden regels gekoppeld aan activiteiten. In deze sessie gaan we hierover in gesprek aan de hand van praktijksituaties.
In deze sessie bespreken we de nieuwe regelgeving rond evenementen. Daarbij kijken we naar de verschillende evenementen die zijn te onderscheiden onder de Omgevingswet.
Deze sessie behandelt de veranderingen op het gebied van Externe veiligheid onder de Omgevingswet. Daarnaast staan we kort stil bij geplande wijzigingen.
In deze sessie blikken we terug op de leerkring 'fysiek en sociaal werken aan de gezonde leefomgeving'. Drie fysieke bijeenkomsten en een viertal online bijeenkomsten vormden de basis voor deze leerkring. Het werken aan een programma gezonde leefomgeving stond centraal. In een uur nemen Irma Dekker en Lorenzo Goudsmits u mee in de ervaringen van deze leerkring.
Wat betekent het om straks te werken vanuit de zorgplicht? In deze sessie geven we een inleiding en gaan we gezamenlijk aan de slag met een casus.
In opdracht van Rijkswaterstaat is een onderzoek uitgevoerd in verband met het Programma Microplastics in Rivieren. In deze sessie bespreken we de bevindingen.
Op dit moment is de F-gassenverordening (EU) nr. 517/2014 van kracht. Doel van de verordening is het milieu te beschermen door de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. Na een herziening in 2013-2014 wordt de wet nu opnieuw herzien. Begin april vorig jaar publiceerde de Europese Commissie het langverwachte voorstel en na heel veel onderhandelingen ligt er nu een bijna definitieve versie. In deze sessie laten we hoofdlijnen zien welke wijzigingen er gaan plaatsvinden en wat dat voor u betekent.
Als eerste grote stap zijn door het interbestuurlijke Programma Versterken VTH-stelsel Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) opgeleverd voor een robuuste omgevingsdienst.
Met het Schone Lucht Akkoord willen we Nederland gezonder maken. Alle provincies en bijna 100 gemeenten doen mee. In de sessie ontdekken we samen hoe de Omgevingswet kan helpen.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op 1 januari 2024 gaan inwoners, bedrijven, professionele organisaties en belanghebbenden, net als nu, aan de slag met initiatieven en het aanvragen van vergunningen en doen van meldingen. De gemeenten vormen in de meeste gevallen net als nu het loket voor alle vragen die daarover zijn bij initiatiefnemers. Om de dienstverlening ook na inwerkingtreding zoveel mogelijk op peil te houden, is het noodzakelijk om de bestaande processen binnen uw organisatie opnieuw onder de loep te nemen en waar nodig te versterken. In deze workshop nemen we u mee in de afwegingen bij de inrichting van uw dienstverlening.
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet bestaat het omgevingsplan uit een tijdelijk deel en een nieuw deel. Tijdens deze sessie gaan we inhoudelijk in op beide delen.
In de sessie nemen we u mee in het proces van de ontwikkeling van de ZZS-emissiedatabase. Daarnaast geven we een demonstratie van de functionaliteiten.
Ook benieuwd hoe u milieuregels in een omgevingsplan implementeert? De ODMH heeft een basisadvies gemaakt voor verschillende milieuaspecten die gaan landen in de omgevingsplannen van onze regiogemeenten.
In deze werksessie /inhoudelijke sessie gaan we in op het belang van het registeren van kwetsbare gebouwen en locaties in het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV).
In deze sessie leggen wij in grote lijnen uit hoe het thema milieu in het omgevingsplan is verwerkt. We leggen uit hoe de bruidsschat voor milieu er uitziet en hoe een gemeente in 2024 aan de slag kan gaan met milieu in het omgevingsplan.
We geven een korte uitleg van wat de milieueffectrapportage is en waar het voor bedoeld is. We gaan in op een aantal praktijkgevallen waarin dit instrument een rol speelt bij de besluitvorming. Ten slotte komt jurisprudentie aan bod.
Deze sessie gaat over de milieubelastende activiteit ‘veehouderij’. Aan de hand van een casus met een vleeskuikenbedrijf doorlopen we de regelgeving onder de Omgevingswet.
Tijdens deze sessie nemen wij het opstellen van regels in het nieuwe deel van het omgevingsplan onder de loep. Daarbij maken we gebruik van een praktijkvoorbeeld.
Bij het opstellen van het omgevingsplan spelen – naast vragen aangaande de inhoud en structuur van het plan – ook vragen ten aanzien van het proces en de samenwerking met adviesbureaus.
Onder de Omgevingswet bent u verplicht om participatiebeleid op te stellen als u aan de slag gaat met uw omgevingsvisie, programma, omgevingsplan of projectbesluit. Het opstellen van een participatieverordening volgt uit de Wet versterking participatie op decentraal niveau. Wij nemen u mee in deze twee wetten, leggen de verschillen uit en geven praktijkvoorbeelden die u zelf kunt toepassen.
Particuliere houtstook leidt tot schadelijke stoffen in de lucht en kan overlast geven voor omwonenden.
Tijdens deze sessie wordt u bijgepraat over de actuele regelgeving. Aan welke plichten moet een bedrijf voldoen? Hoe kan een bedrijf voldoen aan de plicht tot verduurzaming van het energiegebruik en hoe ziet de regelgeving er na inwerkingtreding van de Omgevingswet uit?
Programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV) consolideert vergunningen in een digitaal systeem en ontwikkelt een gestructureerde aanvraag en een 'ontwikkelende' vergunning.
Het maken van een regionale probleem-en risicoanalyse en het opstellen van een regionaal meerjarenprogramma zijn wettelijke eisen waaraan bevoegde gezogen moeten voldoen.
Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is een database waarin de informatie over de externe veiligheidsrisico's wordt verzameld. Het REV vervangt het RRGS.
Een expert uit een omgevingsdienst vertelt over de praktijk en wat helpt in de samenwerking tussen omgevingsdienst en opdrachtgever. Het samenwerkingsproces wordt beschreven. Daarna volgt een reflectiemoment door Rob Velders. Rob laat zijn licht schijnen op het onderwerp.
Het maken van een keuze voor de structuur van het omgevingsplan is een belangrijke stap in de transitie naar het nieuwe omgevingsplan. Tijdens deze sessie lichten we de structuur en systematiek van de geïntegreerde staalkaarten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toe.
Onder de Omgevingswet krijgt het onderwerp bouw- en sloopveiligheid meer aandacht dan in de huidige regelgeving. In deze sessie gaan we hierop in.
Lozingen hebben een lange geschiedenis. Dat geldt ook voor regels daarover. In deze sessie gaan we in op de ontwikkelingen op het gebied van regels voor lozingen.
In deze interactieve sessie gaat u aan de slag met de nieuwe Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO).
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten in staat zijn om hun omgevingsplan te wijzigen of ervan af te wijken.
Gemeenten hebben op 1 januari 2024 één omgevingsplan. Vanaf deze datum wordt het omgevingsplan steeds gewijzigd. In de techniek spreken we over het Regeling-deel en het Besluit-deel van het omgevingsplan.