Kennisniveau verdiepend
Hieronder ziet u alle sessies met kennisniveau verdiepend.
Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging van start voor bouwactiviteiten gevolgklasse 1. In deze sessie laten we zien welke gevolgen dat heeft voor gemeenten.
De nieuwe VNG-handreiking 'Activiteiten en milieuzonering' (najaar 2023) is gebaseerd op de Omgevingswet en vervangt de publicaties Bedrijven en milieuzonering uit 2009 en Milieuzonering Nieuwe Stijl uit 2019. Rein Bruinsma van Royal HaskoningDHV, auteur van de nieuwe handreiking, vertelt u over de kern van de nieuwe systematiek en over de voordelen daarvan.
Wat doet u als geluidmedewerker anders vanaf 1 januari als een bedrijf een verandering aangeeft? Doe mee met deze casus en ontdek hoe u straks anders gaat werken.
Wil iemand een initiatief of een activiteit uitvoeren die in strijd is met het omgevingsplan? U kunt dan kijken of u de activiteit mogelijk kunt maken met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
In deze sessie bespreken we de regels voor bouwen op verontreinigde bodem die gaan gelden onder de Omgevingswet. Ook behandelen we een casus rondom bouwen en bodem.
Datakwaliteit is een van de fundamenten onder datagedreven werken. In deze sessie wordt u meegenomen in de verschillende perspectieven op datakwaliteit.
Tijdens deze sessie behandelen we een actuele (fictieve) casus over pfos in de sloot in gemeente X. Daarbij ontdekken we hoe het werkt in de beoogde kennisinfrastructuur.
Hoe weet u hoe de omgevingsdienst in uw regio functioneert? Dat wordt nu in beeld gebracht. OD’s nemen elkaar de maat met als belangrijkste vragen: wat gaat goed en wat kan beter? En hoe kan een OD doorlopend verbeteren?
In deze sessie presenteren 2 gemeenten hun aanpak voor het thema externe veiligheid. Externe veiligheid is een belangrijk aspect in het omgevingsplan.
In omgevingsvisies staan soms ambitieuze doelen voor een gezonde leefomgeving. In deze sessie vertellen 2 ervaren GGD'ers hoe u deze ambities concreet kunt maken.
U krijgt duidelijkheid over hoe geluid landt in de wetsinstrumenten van de Omgevingswet. U weet na deze sessie waar de regels over geluid waarover al voor 1 januari 2024 is besloten staan.
Onder de Omgevingswet blijven IPPC-installaties als milieubelastende activiteit vergunningplichtig. In dat kader gaan we in op de nieuwe BBT-conclusies.
In deze sessie bespreken we het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). We kijken onder meer naar het verschil tussen de ruimtelijke en technische bouwactiviteit.
De initiatiefnemer centraal: gebruikersvriendelijkheid verbeteren, een oproep om bij het vullen van het DSO vanuit de gebruiker te blijven denken.
Afgelopen zomer trad de EU-verordening hergebruik van rwzi-effluent voor landbouwirrigatie in werking. Wat is de rol van provincie, omgevingsdienst en waterschap?
De HUM Bodembeheer vervangt de huidige HUM Wet bodembescherming en de HUM Besluit bodemkwaliteit. In de sessie lichten we de nieuwe HUM toe en bespreken we verwachtingen.
Tijdens deze sessie gaan we in op de toepassing van het voorzorgsbeginsel als het gaat om chemische stoffen. Dit is onderdeel van het Impulsprogramma Chemische Stoffen.
De ontwikkeling van regel- naar risicogericht werken heeft ook impact op de werkwijze van toezichthouders in het omgevingsrecht.
Langslopen welke milieuregels gelden en welke beoordelingen nodig zijn vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het omgevingsplan (inclusief bruidsschat) bij vestiging van een nieuw bedrijf.
In deze sessie lichten wij kort toe wat het belang van een eenduidige definitie en registratie van milieubelastende activiteiten (MBA’s) is. Ook gaan we in op de ontwikkelingen die wij in gang hebben gezet om dit te realiseren. Graag gaan wij met de deelnemers in gesprek over de wijze waarop we dit kunnen realiseren en wat de impact op de eigen organisatie zal zijn.
We geven tijdens deze workshop overzicht en inzicht in de ontwikkelingen die in het VTH-stelsel lopen om te komen tot een robuuste vergunning. Daarnaast zullen we ingaan op de wijze waarop we deze ontwikkelingen met elkaar willen laten samenlopen om de robuuste digitale vergunning daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.
De gemeente Meppel heeft een omgevingsplan voor de deelgebieden Binnenstad en Centrumschil gemaakt. Graag nemen we u tijdens deze werksessie mee in de gemaakte keuzes voor het omgevingsplan.
In deze sessie gaan we in op de rechten en plichten die voortkomen uit het Verdrag van Aarhus. Voor burgers, organisaties en overheden.
In deze sessie maken wij u aan de hand van een casus wegwijs in Regels op de kaart. Regels op de kaart vervangt de website Ruimtelijke plannen.
In de Europese BREF-documenten worden de beste beschikbare technieken voor het beperken van emissies van de Europese industrie beschreven. In deze sessie gaan we kijken waar u rekening mee moet houden en welke hulpmiddelen er zijn.
In deze kennissessie wordt ingegaan op de nieuwe rol en taken van het bevoegd gezag. Met name in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Welke stappen zet u als bevoegd gezag om met uw toepasbare regels van de oefenomgeving naar de productieomgeving te gaan?
We geven een toelichting op de analyse van de informatievoorziening van het VTH-stelsel zoals deze nu is. Met de groep gaan we graag het gesprek aan over de concrete verbeterwensen die zij hebben.
In deze sessie vertellen we wat er is gewijzigd in de regelgeving rond luchtemissie. Daarbij gaan we inhoudelijk in op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).