Ronde 1
Hieronder ziet u alle sessies die in Ronde 1 worden gehouden. Ronde 1 start om 11.00 uur.
Zoeken in de index
Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wet kwaliteitsborging van start voor bouwactiviteiten gevolgklasse 1. In deze sessie laten we zien welke gevolgen dat heeft voor gemeenten.
In deze sessie nemen we u mee in de praktijk aan de hand van voorbeelden. En we lichten toe hoe u als gemeente, provincie, waterschap of uitvoeringsdienst kunt weten met welke rijkspartijen u moet samenwerken en hoe we met elkaar in contact kunnen komen.
In deze sessie leggen wij uit hoe de regels voor milieubelastende activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) werken. De sessie is bedoeld voor mensen die nog niet goed thuis zijn in het Bal.
Tijdens deze sessie behandelen we een actuele (fictieve) casus over pfos in de sloot in gemeente X. Daarbij ontdekken we hoe het werkt in de beoogde kennisinfrastructuur.
Onder de Omgevingswet worden regels gekoppeld aan activiteiten. In deze sessie gaan we hierover in gesprek aan de hand van praktijksituaties.
Wilt u uw belangrijkste vaardigheid om te kunnen werken met en in de bedoeling van de Omgevingswet testen? Schrijf u dan in! Probeer om in 20 minuten te ontsnappen en reflecteer in de nabespreking wat super ging en beter kan.
Op dit moment is de F-gassenverordening (EU) nr. 517/2014 van kracht. Doel van de verordening is het milieu te beschermen door de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. Na een herziening in 2013-2014 wordt de wet nu opnieuw herzien. Begin april vorig jaar publiceerde de Europese Commissie het langverwachte voorstel en na heel veel onderhandelingen ligt er nu een bijna definitieve versie. In deze sessie laten we hoofdlijnen zien welke wijzigingen er gaan plaatsvinden en wat dat voor u betekent.
Met het Schone Lucht Akkoord willen we Nederland gezonder maken. Alle provincies en bijna 100 gemeenten doen mee. In de sessie ontdekken we samen hoe de Omgevingswet kan helpen.
In de sessie nemen we u mee in het proces van de ontwikkeling van de ZZS-emissiedatabase. Daarnaast geven we een demonstratie van de functionaliteiten.
Ook benieuwd hoe u milieuregels in een omgevingsplan implementeert? De ODMH heeft een basisadvies gemaakt voor verschillende milieuaspecten die gaan landen in de omgevingsplannen van onze regiogemeenten.
Langslopen welke milieuregels gelden en welke beoordelingen nodig zijn vanuit het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het omgevingsplan (inclusief bruidsschat) bij vestiging van een nieuw bedrijf.
Particuliere houtstook leidt tot schadelijke stoffen in de lucht en kan overlast geven voor omwonenden.
Tijdens deze sessie wordt u bijgepraat over de actuele regelgeving. Aan welke plichten moet een bedrijf voldoen? Hoe kan een bedrijf voldoen aan de plicht tot verduurzaming van het energiegebruik en hoe ziet de regelgeving er na inwerkingtreding van de Omgevingswet uit?
Programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV) consolideert vergunningen in een digitaal systeem en ontwikkelt een gestructureerde aanvraag en een 'ontwikkelende' vergunning.
Het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV) is een database waarin de informatie over de externe veiligheidsrisico's wordt verzameld. Het REV vervangt het RRGS.
Het maken van een keuze voor de structuur van het omgevingsplan is een belangrijke stap in de transitie naar het nieuwe omgevingsplan. Tijdens deze sessie lichten we de structuur en systematiek van de geïntegreerde staalkaarten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toe.
Lozingen hebben een lange geschiedenis. Dat geldt ook voor regels daarover. In deze sessie gaan we in op de ontwikkelingen op het gebied van regels voor lozingen.
In deze sessie vertellen we wat er is gewijzigd in de regelgeving rond luchtemissie. Daarbij gaan we inhoudelijk in op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).