Ronde 4
Hieronder ziet u alle sessies die in Ronde 4 worden gehouden. Ronde 4 start om 15.30 uur.
Zoeken in de index
De nieuwe VNG-handreiking 'Activiteiten en milieuzonering' (najaar 2023) is gebaseerd op de Omgevingswet en vervangt de publicaties Bedrijven en milieuzonering uit 2009 en Milieuzonering Nieuwe Stijl uit 2019. Rein Bruinsma van Royal HaskoningDHV, auteur van de nieuwe handreiking, vertelt u over de kern van de nieuwe systematiek en over de voordelen daarvan.
Wat doet u als geluidmedewerker anders vanaf 1 januari als een bedrijf een verandering aangeeft? Doe mee met deze casus en ontdek hoe u straks anders gaat werken.
In deze interactieve sessie gaan we aan de slag met het basistakenpakket. We zullen onderzoeken wat de logica is achter het basistakenpakket en hoe deze is vastgelegd onder de Omgevingswet.
Met de 12 provincies is er een kader neergelegd om het VTH instrument in te kunnen zetten in de VTH praktijk.
Datakwaliteit is een van de fundamenten onder datagedreven werken. In deze sessie wordt u meegenomen in de verschillende perspectieven op datakwaliteit.
Hoe weet u hoe de omgevingsdienst in uw regio functioneert? Dat wordt nu in beeld gebracht. OD’s nemen elkaar de maat met als belangrijkste vragen: wat gaat goed en wat kan beter? En hoe kan een OD doorlopend verbeteren?
Wilt u uw belangrijkste vaardigheid om te kunnen werken met en in de bedoeling van de Omgevingswet testen? Schrijf u dan in! Probeer om in 20 minuten te ontsnappen en reflecteer in de nabespreking wat super ging en beter kan.
In deze sessie blikken we terug op de leerkring 'fysiek en sociaal werken aan de gezonde leefomgeving'. Drie fysieke bijeenkomsten en een viertal online bijeenkomsten vormden de basis voor deze leerkring. Het werken aan een programma gezonde leefomgeving stond centraal. In een uur nemen Irma Dekker en Lorenzo Goudsmits u mee in de ervaringen van deze leerkring.
Onder de Omgevingswet blijven IPPC-installaties als milieubelastende activiteit vergunningplichtig. In dat kader gaan we in op de nieuwe BBT-conclusies.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op 1 januari 2024 gaan inwoners, bedrijven, professionele organisaties en belanghebbenden, net als nu, aan de slag met initiatieven en het aanvragen van vergunningen en doen van meldingen. De gemeenten vormen in de meeste gevallen net als nu het loket voor alle vragen die daarover zijn bij initiatiefnemers. Om de dienstverlening ook na inwerkingtreding zoveel mogelijk op peil te houden, is het noodzakelijk om de bestaande processen binnen uw organisatie opnieuw onder de loep te nemen en waar nodig te versterken. In deze workshop nemen we u mee in de afwegingen bij de inrichting van uw dienstverlening.
Tijdens deze sessie nemen wij het opstellen van regels in het nieuwe deel van het omgevingsplan onder de loep. Daarbij maken we gebruik van een praktijkvoorbeeld.
Bij het opstellen van het omgevingsplan spelen – naast vragen aangaande de inhoud en structuur van het plan – ook vragen ten aanzien van het proces en de samenwerking met adviesbureaus.
Onder de Omgevingswet bent u verplicht om participatiebeleid op te stellen als u aan de slag gaat met uw omgevingsvisie, programma, omgevingsplan of projectbesluit. Het opstellen van een participatieverordening volgt uit de Wet versterking participatie op decentraal niveau. Wij nemen u mee in deze twee wetten, leggen de verschillen uit en geven praktijkvoorbeelden die u zelf kunt toepassen.
Onder de Omgevingswet krijgt het onderwerp bouw- en sloopveiligheid meer aandacht dan in de huidige regelgeving. In deze sessie gaan we hierop in.
Welke stappen zet u als bevoegd gezag om met uw toepasbare regels van de oefenomgeving naar de productieomgeving te gaan?
We geven een toelichting op de analyse van de informatievoorziening van het VTH-stelsel zoals deze nu is. Met de groep gaan we graag het gesprek aan over de concrete verbeterwensen die zij hebben.
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten in staat zijn om hun omgevingsplan te wijzigen of ervan af te wijken.