Spoor Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
Hieronder ziet u alle sessies in het Spoor 'Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)'.
In deze sessie leggen wij uit hoe de regels voor milieubelastende activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) werken. De sessie is bedoeld voor mensen die nog niet goed thuis zijn in het Bal.
In deze interactieve sessie gaan we aan de slag met het basistakenpakket. We zullen onderzoeken wat de logica is achter het basistakenpakket en hoe deze is vastgelegd onder de Omgevingswet.
In deze sessie geven we een korte inleiding over de bodemactiviteiten onder de Omgevingswet en een introductie van het DSO; hoe zitten de bodemactiviteiten in het DSO?
Met de 12 provincies is er een kader neergelegd om het VTH instrument in te kunnen zetten in de VTH praktijk.
Tijdens deze sessie behandelen we een actuele (fictieve) casus over pfos in de sloot in gemeente X. Daarbij ontdekken we hoe het werkt in de beoogde kennisinfrastructuur.
Voor iedereen die het Omgevingsloket nog niet heeft gezien, geven we een demonstratie van het loket in vogelvlucht.
Onder de Omgevingswet worden regels gekoppeld aan activiteiten. In deze sessie gaan we hierover in gesprek aan de hand van praktijksituaties.
Hoe weet u hoe de omgevingsdienst in uw regio functioneert? Dat wordt nu in beeld gebracht. OD’s nemen elkaar de maat met als belangrijkste vragen: wat gaat goed en wat kan beter? En hoe kan een OD doorlopend verbeteren?
Deze workshop gaat over het gebruik van data uit het Register Externe Veiligheid bij vergunningaanvragen en ruimtelijke plannen.
Wat betekent het om straks te werken vanuit de zorgplicht? In deze sessie geven we een inleiding en gaan we gezamenlijk aan de slag met een casus.
Onder de Omgevingswet blijven IPPC-installaties als milieubelastende activiteit vergunningplichtig. In dat kader gaan we in op de nieuwe BBT-conclusies.
Op dit moment is de F-gassenverordening (EU) nr. 517/2014 van kracht. Doel van de verordening is het milieu te beschermen door de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. Na een herziening in 2013-2014 wordt de wet nu opnieuw herzien. Begin april vorig jaar publiceerde de Europese Commissie het langverwachte voorstel en na heel veel onderhandelingen ligt er nu een bijna definitieve versie. In deze sessie laten we hoofdlijnen zien welke wijzigingen er gaan plaatsvinden en wat dat voor u betekent.
Als eerste grote stap zijn door het interbestuurlijke Programma Versterken VTH-stelsel Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) opgeleverd voor een robuuste omgevingsdienst.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op 1 januari 2024 gaan inwoners, bedrijven, professionele organisaties en belanghebbenden, net als nu, aan de slag met initiatieven en het aanvragen van vergunningen en doen van meldingen. De gemeenten vormen in de meeste gevallen net als nu het loket voor alle vragen die daarover zijn bij initiatiefnemers. Om de dienstverlening ook na inwerkingtreding zoveel mogelijk op peil te houden, is het noodzakelijk om de bestaande processen binnen uw organisatie opnieuw onder de loep te nemen en waar nodig te versterken. In deze workshop nemen we u mee in de afwegingen bij de inrichting van uw dienstverlening.
Afgelopen zomer trad de EU-verordening hergebruik van rwzi-effluent voor landbouwirrigatie in werking. Wat is de rol van provincie, omgevingsdienst en waterschap?
De HUM Bodembeheer vervangt de huidige HUM Wet bodembescherming en de HUM Besluit bodemkwaliteit. In de sessie lichten we de nieuwe HUM toe en bespreken we verwachtingen.
De ontwikkeling van regel- naar risicogericht werken heeft ook impact op de werkwijze van toezichthouders in het omgevingsrecht.
In deze sessie lichten wij kort toe wat het belang van een eenduidige definitie en registratie van milieubelastende activiteiten (MBA’s) is. Ook gaan we in op de ontwikkelingen die wij in gang hebben gezet om dit te realiseren. Graag gaan wij met de deelnemers in gesprek over de wijze waarop we dit kunnen realiseren en wat de impact op de eigen organisatie zal zijn.
We geven tijdens deze workshop overzicht en inzicht in de ontwikkelingen die in het VTH-stelsel lopen om te komen tot een robuuste vergunning. Daarnaast zullen we ingaan op de wijze waarop we deze ontwikkelingen met elkaar willen laten samenlopen om de robuuste digitale vergunning daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.
Het maken van een regionale probleem-en risicoanalyse en het opstellen van een regionaal meerjarenprogramma zijn wettelijke eisen waaraan bevoegde gezogen moeten voldoen.
Een expert uit een omgevingsdienst vertelt over de praktijk en wat helpt in de samenwerking tussen omgevingsdienst en opdrachtgever. Het samenwerkingsproces wordt beschreven. Daarna volgt een reflectiemoment door Rob Velders. Rob laat zijn licht schijnen op het onderwerp.
Lozingen hebben een lange geschiedenis. Dat geldt ook voor regels daarover. In deze sessie gaan we in op de ontwikkelingen op het gebied van regels voor lozingen.
In deze interactieve sessie gaat u aan de slag met de nieuwe Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO).
We geven een toelichting op de analyse van de informatievoorziening van het VTH-stelsel zoals deze nu is. Met de groep gaan we graag het gesprek aan over de concrete verbeterwensen die zij hebben.