Regelanalisten
Hieronder ziet u alle sessies die interessant zijn voor regelanalisten.
Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, doorwerken van nieuw beleid, instructies van Rijk of provincie, omzetten regels uit oude bestemmingsplannen. Allemaal aanleidingen voor aanpassing van het omgevingsplan. In deze sessie gaan we in op het proces van het wijzigen van het omgevingsplan en de regels die daarbij van toepassing zijn.
De gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel – ondersteund door één ambtelijke organisatie genaamd MijnGemeenteDichtbij – werken gezamenlijk aan 2 omgevingsplannen. Deze inspiratiesessie gaat in op de volgende vragen: Hoe sturen ze hierop en houden ze overzicht? Hoe bouwen ze beide omgevingsplannen de komende jaren op? Hoe houden ze ondertussen de winkel open voor ruimtelijke ontwikkelingen en doorwerking van nieuw beleid? En: Hoe houden ze het omgevingsplan technisch beheersbaar?
Iedere gemeente wil in 2032 een omgevingsplan met passende regels over Geluid door activiteiten. Kunnen de regels van de bruidsschat helpen om dat te bereiken? We behandelen het toepassingsbereik van de regels en het gewenste beschermingsniveau dat de gemeente op een locatie wil bereiken. Maar ook wanneer de regels uit de bruidsschat niet geschikt zijn om over te nemen in een nieuw deel omgevingsplan. Soms omdat het eenvoudiger kan, soms omdat het niet kan vanwege ETFAL of de instructieregels.
In deze sessie krijgt u inzicht in de visie en scope van de Landelijke Voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), leert u meer over de mogelijkheden voor eigen ontwikkeling en hoe dit zou kunnen worden aangepakt. Daarbij nemen wij u mee in hoe DSO-beheerders hierbij ondersteuning bieden. Voor overheden biedt dit kansen en mogelijkheden om de eigen processen en dienstverlening te verbeteren.
In een werkplaats is de afgelopen maanden door bevoegde gezagen gewerkt aan het verbeteren van de checker Zonnepanelen in het kader van de natuurregels.
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het Omgevingsloket als robuuste basisvoorziening neergezet. Inmiddels wordt het stelsel steeds volwassener en vindt er ook verder ontwikkeling plaats. In deze sessie wordt specifiek ingegaan op de recente en geplande ontwikkelingen van het Omgevingsloket, aan de hand van informatie uit eerste hand en een actuele roadmap.
Komende jaren staan gemeenten aan de lat voor het ontwikkelen van het integraal omgevingsplan, als onderdeel van de transitie van de planketen (zie ook de tool Grip op de transitie van de planketen van de VNG). Om te komen tot een goed functionerend omgevingsplan zijn een duidelijke structuur ('inhoudsopgave') en systematiek (de manier waarop alle onderdelen in samenhang functioneren) essentieel. Het is van groot belang om heldere keuzes te maken over structuur en systematiek als basis voor de transitie van het tijdelijke omgevingsplan naar het nieuwe omgevingsplan. In deze sessie wij nemen wij u hierin mee.
Als gemeente, waterschap, provincie en het Rijk vertaalt u uw juridische regels naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar zien initiatiefnemers toepasbare regels als vragenbomen bij het aanvragen van een vergunning of bij het controleren of een vergunning nodig is. Voor hen zijn duidelijke en begrijpelijke toepasbare regels belangrijk. In deze sessie nemen wij u mee in do's en don'ts rond het opstellen van leesbare en begrijpelijke regels.
In deze sessie gaan we in op de route van wet naar loket voor de activiteit 'Boom kappen'. We delen de hands-on aanpak uit Friesland. De sessie geeft u grip op de keuzes die u kunt maken.
De Vangnetregeling Omgevingswet wijzigt de bruidsschat. Hoe verwerkt u die zelf in uw omgevingsplan en in de toepasbare regels? Deze wijziging kan iedereen relatief eenvoudig doorvoeren. Het maakt niet uit of u een beginner bent of gevorderd.
De gemeente Zaanstad neemt u mee in hun aanpak van de eerste wijziging van het omgevingsplan. Wat werkte goed, wat niet, en wat zouden ze een volgende keer anders doen? Verwacht geen droog verhaal, maar een eerlijk inkijkje met praktijkervaringen en leerpunten, ook in de plansoftware voor de Omgevingswet (Rx.Base). We hebben onder andere een deel van de bruidsschat omgezet en toepasbare regels gemaakt. Kom luisteren en meepraten over uw eigen eerste wijziging. Spannend, op 24 juni neemt de gemeenteraad het besluit, lukt de publicatie?