Spoor Bouw
Hier ziet u alle sessies onder het spoor Bouw.
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) bevat regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Daarnaast heeft het Bbl regels over de staat en het gebruik van een bouwwerk. En over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden. De Omgevingswet heeft daar meer flexibiliteit in het doen van (vergunning)aanvragen, meldingen en informatieplichten aan toegevoegd. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden ziet u waar een gemeente in de praktijk tegenaan loopt. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Na de sessie weten de deelnemers wat er goed gaat bij de uitvoering van projecten en het voldoen aan de regels van het Bbl, welke verbeteringen ze in hun werkproces kunnen aanbrengen om de regels van het Bbl beter uit te voeren en welke knelpunten de uitvoering van het Bbl in de praktijk met zich meebrengt.
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) wordt nieuw EU-beleid ingevoerd voor verduurzaming van bouwproducten en tot verbetering van de energieprestatie van gebouwen. Het gaat om een aanscherping van doelen en verplichtingen voor de energieprestatie van alle gebouwen, zowel woningen als bedrijfspanden. Ook is er in deze sessie aandacht voor nieuwe ontwikkelingen zoals de Whole-Life Cycle Global Warming Potential (GWP) berekening voor nieuwe gebouwen.
Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) toetst een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. In deze sessie gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden in op wanneer een kwaliteitsborger nodig is, welke eisen er gesteld worden aan een kwaliteitsborger en welke knelpunten de kwaliteitsborger in de praktijk ervaart.
Tweemaal per jaar wordt de bouwregelgeving gewijzigd. Hoe gaat dit in zijn werk? Welke stappen worden doorlopen en welke stakeholders worden daarbij betrokken?