Planning Digitaal Stelsel Omgevingswet: basisniveau en uitbouw
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet bieden het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het nieuwe Omgevingsloket minimaal hetzelfde dienstverleningsniveau als nu. We noemen dit het basisniveau. De oplevering van het basisniveau gebeurt in 2 stappen. Vanaf 2021 wordt het DSO stap voor stap verder ontwikkeld tijdens de uitbouw.
Dienstverleningsniveau bij inwerkingtreding wet
Het dienstverleningsniveau van het DSO en het nieuwe Omgevingsloket is bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet in ieder geval hetzelfde als nu. Dit betekent het volgende:
- Initiatiefnemers kunnen een vergunningsaanvraag indienen (nu via het Omgevingsloket online).
- Initiatiefnemers kunnen meldingen doen (nu via de Activiteitenbesluit Internet Module en het Omgevingsloket online).
- Overheden kunnen omgevingsdocumenten geometrisch laten verbeelden (nu via ruimtelijkeplannen.nl).
Basisniveau: oplevering in 2 stappen
Begin 2020: versie voor aansluiten, vullen en oefenen
Begin 2020 is een eerste versie opgeleverd van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Deze versie is af genoeg voor gemeenten, waterschappen, provincies, het Rijk en leveranciers om aan te sluiten, te oefenen en te vullen met documenten en regels.
Eind 2020: oplevering basisniveau
Eind 2020 wordt het DSO Basisniveau opgeleverd. Overheden kunnen tot inwerkingtreding van de wet oefenen met het DSO Basisniveau en zich voorbereiden op de Omgevingswet. In het Basisniveau zit in ieder geval het volgende:
- Het Omgevingsloket met de vergunningcheck en de vergunningaanvraag. En de mogelijkheid om juridische regels en huidige bestemmingsplannen op een kaart te zien.
- De landelijke voorziening met daarin de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB), Register toepasbare regels (RTR), de Stelselcatalogus Omgevingswet, het stelselknooppunt en de standaarden STAM (voor aanvragen en meldingen), STTR (voor toepasbare regels) en STOP/TPOD (voor omgevingsdocumenten).
- Bestaande bestemmingsplannen uit ruimtelijkeplannen.nl in het Omgevingsloket via het onderdeel Regels op de kaart. Overheden hoeven deze plannen niet zelf over te zetten.
- De rijksregels die bij invoering van de wet naar gemeenten worden overgedragen (de bruidsschat) zijn beschikbaar. Deze zijn al uitgewerkt naar toepasbare regels en vragenbomen in het Omgevingsloket.
- De samenwerkvoorziening waar overheden met elkaar en met ketenpartners, zoals de omgevingsdienst en de veiligheidsregio, kunnen samenwerken aan vergunningen.
Basisniveau interbestuurlijk goedgekeurd en geaccepteerd
Het basisniveau wordt goedgekeurd en 'geaccepteerd' via het interbestuurlijke acceptatieproces. Daarna wordt het digitaal stelsel bestuurlijk geaccepteerd in een Bestuurlijk Overleg. Hierin zijn het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) vertegenwoordigd.
Bestuursakkoord basis voor planning en acceptatie
De basis voor de planning van het digitaal stelsel is de zogenoemde 'metrokaart' en 'knooppuntenplanning' uit het Bestuursakkoord. Hierin staan cruciale knooppunten op weg naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het digitaal stelsel wordt stap voor stap ontwikkeld. Elk kwartaal wordt het resultaat getoetst en worden de plannen voor het volgende kwartaal gemaakt.
Uitbouw DSO: vanaf 2021 stap voor stap verder ontwikkelen
De ambities voor het DSO in het Bestuursakkoord in 2015 gaan verder dan het DSO Basisniveau. Daarom wordt het DSO vanaf 2021 stap voor stap verder ontwikkeld. De ontwikkelpartners onderzoeken samen met de koepels van gemeenten (VNG), waterschappen (Unie van Waterschappen), de provincies (IPO) en het Rijk welke nieuwe functionaliteiten ze kunnen toevoegen in de toekomst.