Kaarten in het Omgevingsloket
Juridische regels uit omgevingsdocumenten zijn te zien op een kaart in het Omgevingsloket. De kaart in het onderdeel Regels op de kaart bestaat uit verschillende kaartlagen, zoals informatielagen en achtergrondlagen.
Kaarten en gegevens
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet laat het onderdeel Regels op de kaart. de belangrijkste informatielagen en achtergrondlagen zien. Dit zijn basisregistraties, ook wel datasets genoemd. U kunt de verschillende kaartlagen in Regels op de kaart met elkaar combineren.
Informatielagen
- Landsgrenzen
- Provinciegrenzen
- Waterschapsgrenzen
- Gemeentegrenzen
- Kadastrale kaart
- Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
Achtergrondlagen
- Luchtfoto
- Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)
- Basisregistratie Topografie (BRT)
Geen eigen kaarten toevoegen
Als overheid kunt u geen eigen kaarten toevoegen aan het Omgevingsloket. U kunt wel informatie ophalen uit het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en laten zien op een eigen kaart. Op uw website bijvoorbeeld, of in uw eigen kantoorsoftware.
Met een open API kunt u informatie opvragen uit het DSO. Meer informatie vindt u op het Ontwikkelaarsportaal.
Kwaliteit van de informatie in Regels op de kaart
Bronhouders verantwoordelijk voor kwaliteit kaarten en basisregistraties
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet zorgt ervoor dat de verschillende kaarten en datasets goed te zien zijn. De bronhouders van deze gegevens, zoals het Kadaster, blijven verantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan.
Overheden verantwoordelijk voor kwaliteit ruimtelijke plannen
De plannen in ruimtelijkeplannen.nl die bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet nog gelden, komen via een overbruggingsfunctie in het Omgevingsloket. U bent zelf verantwoordelijk voor de compleetheid en juistheid van uw plannen. Meer daarover leest u op de pagina Transitie ruimtelijkeplannen.nl. Tot de inwerkingtreding kunt u uw plannen aanpassen, zodat ze straks goed vindbaar zijn in Regels op de kaart.
Overheden verantwoordelijk voor kwaliteit omgevingsdocumenten
De juridische regels uit de nieuwe omgevingsdocumenten zijn ook te zien op de kaart in het Omgevingsloket. U publiceert uw omgevingsdocumenten daarvoor via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Door de regels goed te annoteren, zijn ze na publicatie ook te zien in het Omgevingsloket. U bent zelf verantwoordelijk voor de compleetheid en juistheid van de regels.
Meer informatie
- Ontdek meer over annoteren en Regels op de kaart (YouTube).
- Lees meer over oefenen met het Omgevingsloket
Begrip: Annoteren
Annoteren is gegevens aan (onderdelen van) omgevingsdocumenten en regelingen toevoegen of markeren zodat ze machineleesbaar worden. Annoteren zorgt er voor dat de informatie in een besluit of de regeling kenmerken heeft waarop gefilterd kan worden. En het zorgt er voor dat werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart getoond worden. Annoteren helpt ook bij de verbinding tussen toepasbare regels in vragenbomen en de juridische regels met werkingsgebieden.