Foutmeldingen Omgevingsloket bij missende onderdelen toepasbare regels
Missende onderdelen van toepasbare regels in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen zorgen voor verschillende foutmeldingen. In sommige gevallen kunnen initiatiefnemers zelfs helemaal geen aanvraag indienen of vergunningcheck doen. Er zijn verschillende foutscenario’s, elk met een oplossing.
Inhoudsopgave
Per onderdeel is uitgelegd wat het effect is als ze missen, en welke foutmeldingen er dan verschijnen. Als overheid kunt u dit meestal zelf herstellen.
- Onderdelen van toepasbare regels
- Melding 'Geen werkzaamheden gevonden'
- Melding 'Geen activiteiten gevonden' bij Aanvragen
- Missende koppeling tussen werkzaamheid en activiteit
- Foutmeldingen bij missende regelbeheerobjecten
- Foutmelding bij missend toepasbaar regelbestand
Onderdelen van toepasbare regels
Er zijn 4 onderdelen van toepasbare regels nodig om het Omgevingsloket goed te laten werken:
- werkzaamheden
- activiteiten
- regelbeheerobjecten
- toepasbare regelbestanden
Melding 'Geen werkzaamheden gevonden'
Initiatiefnemers zoeken op werkzaamheden bij de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat. Als een werkzaamheid niet bestaat, verschijnt er in het Omgevingsloket de melding dat er geen werkzaamheden gevonden zijn. Er verschijnt dan ook een suggestie om de zoekopdracht te veranderen.
Als overheid kunt u dit niet zelf oplossen. Werkzaamheden worden namelijk centraal beheerd. Wel kunt u nieuwe werkzaamheden aanvragen bij het Informatiepunt Leefomgeving.
Melding 'Geen activiteiten gevonden' bij Aanvragen
Een activiteit is niet zichtbaar in het Omgevingsloket als die niet geannoteerd is. Dit heeft invloed op het onderdeel Aanvragen. Het Omgevingsloket kan de activiteit dan niet vinden. De volgende melding verschijnt: ‘Er zijn helaas geen activiteiten gevonden’. De initiatiefnemer kan geen aanvraag indienen. De activiteit wordt zichtbaar als u die annoteert in het omgevingsdocument.
Missende koppeling tussen werkzaamheid en activiteit
Als u toepasbare regels aanlevert, koppelt u één of meerdere werkzaamheden aan een activiteit. Dit doet u als u activiteiten toepasbaar maakt voor toepasbare regels. Aan één werkzaamheid kunt u meerdere activiteiten koppelen. Andersom kunt u ook meerdere werkzaamheden aan één activiteit koppelen.
Geen melding, maar geen complete conclusie
Zijn een werkzaamheid en activiteit niet aan elkaar gekoppeld? Dan zijn de regels van de activiteit niet te checken in de onderdelen Vergunningcheck en Maatregelen op maat. De initiatiefnemer ziet dan alleen een gedeeltelijke conclusie, geen complete. Er verschijnt in dit geval geen foutmelding. Het Omgevingsloket weet namelijk niet dat er een koppeling moet zijn tussen bepaalde werkzaamheden en activiteiten. Vaak zijn er namelijk meerdere activiteiten aan een werkzaamheid gekoppeld.
Geen enkele activiteit gekoppeld aan werkzaamheid
Als er aan een werkzaamheid geen enkele activiteit is gekoppeld, verschijnt er wel een melding: Let op: Voor de werkzaamheden met een (!) is op dit moment geen vragenlijst beschikbaar. Neem contact op met uw gemeente of uw waterschap om te weten wat u moet doen. Dit voorkomt u door de activiteit aan een werkzaamheid te koppelen als u de activiteit toepasbaar maakt.
Foutmeldingen bij missende regelbeheerobjecten
Als overheid voegt u regelbeheerobjecten toe aan activiteiten als u toepasbare regels registreert. Dat is één van de dingen die u doet als u een activiteit toepasbaar maakt. Het regelbeheerobject geeft de functie van de toepasbare regel aan zodra die is gekoppeld. Er zijn verschillende soorten regelbeheerobjecten:
- ‘Conclusie’ voor het onderdeel Vergunningcheck
- ‘Maatregelen’ voor het onderdeel Maatregelen op maat
- ‘Indieningsvereisten’ voor onder andere het onderdeel Aanvragen, en meldingen en informatieplichten
Zonder regelbeheerobject kunt u geen bestand met toepasbare regels koppelen. Zonder regelbeheerobject zijn er dus ook geen toepasbare regels. Welke foutmelding de initiatiefnemer op het scherm ziet, hangt af van welk type regelbeheerobject mist.
Missend regelbeheerobject voor Vergunningcheck of Maatregelen op maat
De initiatiefnemer kiest een werkzaamheid in de Vergunningcheck of Maatregelen op maat. Is er wel een werkzaamheid gekoppeld aan een activiteit, maar geen regelbeheerobject? Dan verschijnt de volgende melding: Let op: Voor de werkzaamheden met een (!) is op dit moment geen vragenlijst beschikbaar. Neem contact op met uw gemeente of uw waterschap om te weten wat u moet doen.
Voorkom dit door het regelbeheerobject ‘conclusie’ of ‘maatregelen’ te koppelen aan de activiteit.
Missend regelbeheerobject voor Aanvragen
Bij het onderdeel Aanvragen zoekt de initiatiefnemer een activiteit. Als er geen regelbeheerobject ‘Indieningsvereisten’ is gekoppeld, kan de initiatiefnemer de activiteit niet vinden. De volgende melding verschijnt: 'Er zijn helaas geen activiteiten gevonden'.
Het Omgevingsloket kan niet zien of het klopt dat er geen regelbeheerobject is. Daarom kan het ook geen gerichte melding geven. De initiatiefnemer kan nu geen aanvraag indienen. Voorkom dit door het regelbeheerobject ‘indieningsvereisten’ aan de activiteit te koppelen. Hiervoor moet u de activiteit ook hebben geannoteerd.
Missend regelbeheerobject: van Vergunningcheck naar Aanvragen
Als een initiatiefnemer de Vergunningcheck heeft afgerond, kan hij meteen verder gaan met een aanvraag. Moet de initiatiefnemer een vergunning aanvragen? Dan zet het Omgevingsloket de juiste activiteiten vast klaar in het onderdeel Aanvragen. Daarvoor moet u alleen wel een regelbeheerobject ‘indieningsvereisten’ aan de activiteit hebben gekoppeld.
Heeft u dat niet gedaan? Dan verschijnt de volgende melding bij de conclusie van de Vergunningcheck: Voor de volgende activiteit kunt u geen aanvraag of melding indienen via het Omgevingsloket. Neem contact op met uw gemeente/waterschap voor: [naam activiteit]. De initiatiefnemer kan dan geen aanvraag indienen. Voorkom dit door 1 of meer regelbeheerobjecten aan de activiteit te koppelen.
Het type regelbeheerobject moet passen bij de mogelijke conclusies van de activiteit in de Vergunningcheck. Is de conclusie bijvoorbeeld dat de initiatiefnemer een vergunning moet aanvragen? Koppel dan een regelbeheerobject ‘indieningsvereisten’ aan de activiteit.
Foutmelding bij missend toepasbaar regelbestand
Als overheid levert u toepasbare regels aan bij de Registratie toepasbare regels (RTR). Daarvoor gebruikt u uw eigen toepasbare regelsoftware. Heeft u wel een regelbeheerobject aan een activiteit gekoppeld, maar geen bestand met toepasbare regels? Dan kunnen er een paar verschillende foutsituaties ontstaan.
Geen toepasbaar regelbestand bij Vergunningcheck of Maatregelen op maat
Kiest de initiatiefnemer een werkzaamheid in de Vergunningcheck of Maatregelen op maat, maar is daar geen toepasbaar regelbestand aan gekoppeld? Dan verschijnt de volgende melding: Let op: Voor de werkzaamheden met een (!) is op dit moment geen vragenlijst beschikbaar. Neem contact op met uw gemeente of uw waterschap om te weten wat u moet doen.
Zijn er meerdere activiteiten aan een werkzaamheid gekoppeld? En is er minimaal 1 activiteit waar wel een toepasbaar regelbestand aan is gekoppeld? Dan toont het loket deze melding niet.
Geen toepasbaar regelbestand bij Aanvragen
Heeft u wel een regelbeheerobject ‘indieningsvereisten’ gekoppeld aan een activiteit, maar geen toepasbaar regelbestand? Dan kan de initiatiefnemer de aanvraag wel indienen. Hij vult dan alleen zijn naam en adresgegevens in, en andere standaardinformatie die altijd wordt gevraagd. Daarna krijgt hij de melding Voor deze activiteit zijn er geen vragen/bijlagen.
Heeft een initiatiefnemer een aanvraag op deze manier ingediend, en mist er daardoor informatie? Dan moet u als overheid de rest van de informatie opvragen die nodig is om de aanvraag te behandelen. Dit voorkomt u door een toepasbaar regelbestand te koppelen aan de activiteit.
Meer informatie
- Lees meer over toepasbare regels aanleveren
- Lees meer over activiteiten toepasbaar maken
- Bekijk de tips voor het aanleveren van toepasbare regels
Begrip: Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen