Tips voor aanleveren nieuwe activiteiten voor toepasbare regels
Gaat u als overheid oefenen met nieuwe activiteiten aanleveren aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Omdat u toepasbare regels voor nieuwe activiteiten wilt aanleveren in de Registratie toepasbare regels (RTR)? Dan kunt u daar de tips op deze pagina bij gebruiken.
Nieuwe activiteiten aanleveren
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet u nieuwe activiteiten zelf aanleveren in de functionele structuur van de Registratie Toepasbare Regels (RTR). Dit doet u door uw omgevingsdocumenten te annoteren en te publiceren. U kunt hier mee oefenen als u plansoftware heeft en als u deze software heeft aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Nadat u een omgevingsdocument heeft gepubliceerd, worden de geannoteerde activiteiten automatisch doorgegeven aan de RTR. Als de datum van inwerkingtreding van het omgevingsdocument in de toekomst ligt, kunt u in de RTR via de filter optie 'Datum Actief' zelf de datum kiezen.
Voeg nieuwe activiteiten toe op de juiste plek in de structuur
U moet nieuwe activiteiten op de juiste plek toevoegen in de functionele structuur. Om de functionele structuur overzichtelijk te houden heeft iedere overheidsorganisatie een eigen hoofdactiviteit waar ze activiteiten aan toevoegen. U levert uw nieuwe activiteiten aan onder de volgende activiteiten:
- Rijksorganisaties: lever nieuwe activiteiten aan onder ‘Activiteit gereguleerd bij AMVB’.
- Provincies: lever nieuwe activiteiten aan onder ‘Activiteit gereguleerd in de omgevingsverordening’. Onder deze activiteit heeft iedere provincie een weer eigen onderliggende activiteit: ‘Activiteit in omgevingsverordening provincie X’. Deze activiteit moet u zelf aanleveren. Nieuwe activiteiten levert u daarna aan bij uw eigen activiteit.
- Waterschappen: lever nieuwe activiteiten aan onder ‘Activiteit gereguleerd in de waterschapsverordening’. Onder deze activiteit heeft ieder waterschap een weer eigen onderliggende activiteit: ‘Activiteit gereguleerd in de waterschapsverordening waterschap X’. Deze onderliggende activiteit is al aanwezig voor u. Nieuwe activiteiten levert u daarna aan onder deze activiteit.
- Gemeenten: lever nieuwe activiteiten aan onder ‘Activiteit gereguleerd in het omgevingsplan’. Onder deze activiteit heeft elke gemeente een weer eigen onderliggende activiteit: ‘Activiteit gereguleerd in het omgevingsplan gemeente X’. Deze onderliggende activiteit is al aanwezig. Nieuwe activiteiten levert u daarna aan onder deze eigen activiteit.
Houd rekening met bestaande structuur en eigenschappen van bovenliggende activiteiten
Als gemeente en waterschap krijgt u al veel activiteiten vanuit de bruidsschat. Wilt u nieuwe activiteiten aanleveren? Houd dan rekening met de bestaande structuur die u heeft gekregen.
Voor gemeenten staan de volgende activiteiten al in de structuur:
- Bouwactiviteit (omgevingsplan)
- Milieubelastende activiteit gereguleerd in het omgevingsplan
- Overige activiteit
Voor waterschappen staan de volgende activiteiten al in de structuur:
- Beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een waterstaatswerk in beheer bij het waterschap
- Lozingsactiviteit gereguleerd in de waterschapsverordening
- Wateronttrekkingsactiviteit gereguleerd in de waterschapsverordening
Ook moet u rekening houden met eigenschappen van de bovenliggende activiteiten die doorwerken naar een lager niveau. Denk hierbij aan de eigenschappen zoals toonbaar en verfijnbaar en de behandeldienstinstellingen.
Geef nieuwe activiteiten een duidelijke en unieke naam
Technisch ID en naam
Elke activiteit moet een uniek technisch ID hebben. Dit unieke kenmerk moet terugkomen in de naam van de activiteit. Het is ook belangrijk dat de naam van de activiteiten uniek is. De naam en de ID van een activiteit zijn twee verschillende dingen. Hebben activiteiten wel een uniek technisch ID, maar ook dezelfde naam? Dan is in het Omgevingsloket en in de regelbeheersoftware niet te zien dat het gaat om 2 verschillende activiteiten.
Het gaat hierbij om de activiteiten op het laagste niveau in de functionele structuur van de RTR. Bijvoorbeeld de activiteit ‘Alarminstallatie hebben’. Dit is een subactiviteit onder de activiteit ‘Overige activiteit’ in het omgevingsplan. Alleen de activiteiten op het laagste niveau zijn in het algemeen zichtbaar in het Omgevingsloket en in de regelbeheersoftware.
Zelfstandig naamwoord en hoofdletter
Begin activiteiten altijd met een zelfstandig naamwoord en met een hoofdletter. Dat zorgt ervoor dat iedereen activiteiten op dezelfde manier omschrijft. Bijvoorbeeld: Dakkapel plaatsen, Uitrit aanleggen of Boom kappen.
Meer schrijftips
Meer tips voor het schrijven van toepasbare regels vindt u op de pagina Schrijftips voor toepasbare regels. Hier leest u onder andere tips over het gebruik van vragengroepen en bijlagen.
Meer informatie
- Lees meer over toepasbare regels aanleveren.
- Bekijk de presentatie tijdens het Spreekuur Omgevingswet:
- Bekijk de presentaties tijdens het spreekuur toepasbare regels:
- Toepasbare regels aanleveren in het DSO (11 mei 2021)
- Taalgebruik in toepasbare regels op B1-niveau (20 april 2021)
- Bekijk de webinars over annoteren:
- Met annoteren zorgen voor meer inzicht in en samenhang tussen omgevingsdocumenten (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 21 mei 2020)
- Annoteren: juridische regels digitaal leesbaar maken (webinar Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 12 oktober 2020)
- U kunt de volgende oefencasus bij gebruiken als u wilt oefenen met toepasbare regels aanleveren: Oefencasus DSO: oefenen met het aanleveren van toepasbare regels via STTR.
- Lees meer over het vullen van de productie-omgeving van het DSO.
- Meer informatie over services en API’s leest u op Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet.