Tips voor oefenen met oefenactiviteiten voor toepasbare regels
Om goed te kunnen testen én oefenen met toepasbare regels aanleveren, staat er een aantal oefenactiviteiten in de Registratie toepasbare regels (RTR). Gaat u als overheid oefenen met deze oefenactiviteiten? Dan kunt u daar de tips op deze pagina bij gebruiken.
Oefenactiviteiten: activiteiten zonder juridische status
Op de oefenomgeving van de Registratie toepasbare regels (RTR) staan oefenactiviteiten die geen juridische status hebben. U kunt deze activiteiten gebruiken om te testen en te oefenen met toepasbare regels. Deze activiteiten vindt u onder de hoofdactiviteit 'Activiteiten met gevolgen voor de fysieke leefomgeving niet-gesynchroniseerd en test'. Het gaat om de volgende activiteiten:
- Oefen uitrit regionaal
- Oefenactiviteiten provincies
- Oefen lokale aansluiting op centraal aansluitpunt
- ZC0nn3ct - Activeren, testen en aansluiten
- Algemene set indieningsvereisten
Hieronder leest u hoe u met deze activiteiten kunt oefenen en testen. En waar u op moet letten als u ze gebruikt.
Oefenen met activiteit 'Oefen uitrit regionaal'
Voor gemeenten, provincies en waterschappen
Oefenen met deze activiteit is bedoeld voor gemeenten, provincies en waterschappen. U moet daarvoor wel deelnemen aan een interbestuurlijke werkgroep voor toepasbare regels. Dan wordt de activiteit voor u klaargezet.
Dit kunt u ermee
Met deze activiteit kunt u oefenen met interbestuurlijke toepasbare regels in het Omgevingsloket. Er staat per regio een aantal activiteiten klaar:
- Uitrit aan provinciale weg: voor de provincie
- Uitrit aanleggen naar gemeentelijke weg: voor alle gemeenten in de regio
- Verharding aanbrengen: voor alle waterschappen in de regio
- Duiker aanleggen: voor alle waterschappen in de regio
Deze activiteiten hebben elk 3 regelbeheerobjecten:
- Conclusie: voor toepasbare regels voor de Vergunningcheck
- Indieningsvereisten aanvraag vergunning
- Indieningsvereisten melding
Aan de regelbeheerobjecten onder deze activiteiten kunt u als deelnemer van een interbestuurlijke werkgroep uw toepasbare regels aanleveren. In het Omgevingsloket komen alle toepasbare regels van verschillende overheden daarna samen onder dezelfde werkzaamheid.
Werkzaamheden
Als u oefent met deze activiteit, gebruikt u de werkzaamheid Oefen_Uitrit Regionaal.
Hier moet u op letten
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet zet deze activiteit op verzoek klaar. U moet hiervoor meedoen aan een interbestuurlijke werkgroep voor toepasbare regels. Vraag uw Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) om meer informatie.
Oefenen met oefenactiviteiten provincies
Voor provincies
Er zijn vijf oefenactiviteiten beschikbaar voor provincies.
Dit kunt u ermee
U kunt met deze activiteiten oefenen als u nog geen omgevingsverordening heeft aangeleverd of kunt aanleveren aan de oefenomgeving. Voor alle provincies zijn deze oefenactiviteiten klaargezet.
De eerste oefenactiviteit heeft 3 regelbeheerobjecten:
- Conclusie: voor toepasbare regels voor de Vergunningcheck
- Indieningsvereisten voor een aanvraag vergunning
- Indieningsvereisten voor een melding
De andere oefenactiviteiten (A t/m D) kunt u zelf toepasbaar maken. Heeft u regelbeheersoftware en bent u aangesloten op het DSO? Dan kunt u deze oefenactiviteiten gebruiken om toepasbare regels aan te leveren. Zo kunt u zien hoe de toepasbare regels werken in het Omgevingsloket.
Werkzaamheid
Als u oefent met een oefenactiviteit, kunt u de werkzaamheid Oefenen provincie gebruiken. U kunt met regelbeheersoftware ook de oefenactiviteiten aan een andere werkzaamheid koppelen. Zo kunt u zien hoe de provinciale toepasbare regels samen komen met die van andere overheden.
Hier moet u op letten
U gebruikt deze oefenactiviteiten niet om te testen of u goed bent aangesloten op het DSO of om te bewijzen dat u toepasbare regels kunt aanleveren. Daarvoor gebruikt u de activiteit ZC0nn3ct.
Oefenen met activiteit 'Oefen lokale aansluiting op centraal aansluitpunt'
Voor gemeenten en provincies
Oefenen met deze activiteit is bedoeld voor gemeenten en provincies.
Dit kunt u ermee
Met de activiteit 'Oefen lokale aansluiting op centraal aansluitpunt' kunt u oefenen met een lokale aansluiting. Met een lokale aansluiting kunt u toepasbare regels van een andere overheid aanvullen met eigen lokale toepasbare regels. Dit kan alleen als de andere overheid juridisch ook toestaat dat u de juridische regels aanvult.
Met deze activiteit kunt u oefenen met 2 subactiviteiten. Bij deze activiteiten staat het Rijk juridisch toe dat provincies en gemeenten rijksregels aanvullen met eigen regels.
- Provincies: Oefen open bodemenergiesysteem
- Gemeenten: Oefen plaatsen daglichtvoorziening in dak
Let op: de toepasbare regels van deze aansluitpunten kloppen juridisch niet. Ze zijn bedoeld als voorbeeld om mee te oefenen.
Werkzaamheden
Als u oefent met deze activiteit, gebruikt u de volgende werkzaamheden:
- Provincies: Oefen_Open Bodemenergiesysteem Provincie
- Gemeenten: Oefen_Dakraam Gemeente
Hier moet u op letten
Door een bekend probleem (bug) kunt u een lokale aansluiting niet altijd zien in de RTR. Dit probleem is nog niet opgelost. Er is wel een tijdelijk alternatief. Als u de lokale aansluiting aanlevert, moet u erop letten dat het werkingsgebied (geografie) echt bestaat op de oefenomgeving. En dat dit een werkingsgebied van uw eigen organisatie is.
Als u daarna het bericht krijgt van het DSO met 'OK', dan is de lokale aansluiting aangeleverd. De lokale aansluiting werkt dan als u een locatie kiest binnen het meegeleverde werkingsbied in het Omgevingsloket.
Meer informatie over aansluitpunten
Wilt u meer weten over aansluitpunten en lokale aansluitingen? Bekijk dan het Webinar Aansluitpunten en lees de informatie in het document Toepasbare activiteiten en locaties in relatie tot toepasbare regels.
Oefenen met activiteit 'ZC0nn3ct - Activeren, testen en aansluiten'
De activiteit ZC0nn3ct is bedoeld voor overheden die hun aansluiting op het DSO willen testen. De activiteit bestaat uit 2 subactiviteiten:
- C0nn3ct-STTR: hiermee test u uw aansluiting op het koppelvlak STTR, waarmee u toepasbare regels aanlevert aan de RTR.
- C0nn3ct-STAM: hiermee test u uw aansluiting op het koppelvlak STAM, waarmee u verzoeken ontvangt uit het Omgevingsloket.
C0nn3ct-STTR
Voor gemeenten, provincies en waterschappen
Deze activiteit is bedoeld voor gemeenten, provincies en waterschappen. U gebruikt deze activiteit als u met uw leverancier voor toepasbare regels aansluit op het DSO. Dit doet u via het koppelvlak STTR voor toepasbare regels.
Dit kunt u ermee
U test met deze activiteit of het u lukt om toepasbare regels aan te leveren aan het DSO. Voor elke organisatie staat een eigen activiteit klaar. Zo test u of uw regelbeheersoftware goed is aangesloten op het DSO.
Werkzaamheid
Deze activiteit gebruikt geen werkzaamheid. U kunt voor deze activiteit dus geen vergunningcheck doen.
Hier moet u op letten
U moet hier alleen toepasbare regels voor een vergunningsaanvraag aanleveren. U moet geen toepasbare regels toevoegen voor een melding of informatieplicht. Die toepasbare regels zijn namelijk niet vindbaar in het Omgevingsloket. Dit komt door de instellingen bij de activiteit voor toonbaar en verfijnbaar. U hoeft ook geen toepasbare regels voor het onderdeel Vergunningcheck te publiceren.
Daarna controleert u in de RTR en in het Omgevingsloket of uw vragen er staan. Heeft u de toepasbare regels voor de vergunningsaanvraag gepubliceerd? Dan wordt geregistreerd dat u bent aangesloten in de Aansluitmonitor DSO. De aanleverinstructies vindt u in het document 'Aansluiten (met ondersteuning DSO-beheer) op STTR koppelvlak'. Dit document vindt u op het Ontwikkelaarsportaal.
C0nn3ct-STAM
Voor gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, provincies en rijksorganisaties
Deze activiteit is bedoeld voor gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, provincies en rijksorganisaties. U gebruikt deze activiteit als u uw zaak- of vergunningensysteem aansluit op het DSO. Dit doet u via het koppelvlak STAM voor aanvragen en melden.
Dit kunt u ermee
U kunt met deze activiteit een vergunning aanvragen. Zo test u of u goed bent aangesloten op het DSO en of de vergunningsaanvraag op de juiste manier in uw software binnenkomt.
Werkzaamheid
Deze activiteit gebruikt geen werkzaamheid. U kunt voor deze activiteit dus geen vergunningcheck doen. U kunt deze activiteit direct kiezen in het onderdeel Aanvragen van het Omgevingsloket.
Hier moet u op letten
U heeft geen regelbeheersoftware nodig; de toepasbare regels voor een vergunningaanvraag staan al klaar. U hoeft de aanvraag alleen in te vullen en in te dienen. De instructie hoe u de vergunningsaanvraag kunt vinden en indienen, staat in het document 'Aansluiten (met ondersteuning DSO-beheer) op STAM koppeling'. Dit document vindt u op het Ontwikkelaarsportaal.
Oefenen met activiteit 'Algemene set'
Voor het Rijk
Het Rijk gebruikt deze activiteit om basisgegevens op te vragen aan initiatiefnemers die een verzoek indienen via het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld als ze een vergunning aanvragen of een melding, informatie of een ander verzoek indienen.
Dit kunt u ermee
In deze activiteit staan toepasbare regels om een aantal basisgegevens op te vragen bij alle verzoeken. Het gaat onder andere om de naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW-gegevens) en algemene informatie over het verzoek.
Werkzaamheid
Er wordt geen werkzaamheid gebruikt. Deze toepasbare regels komen alleen voor bij het indienen van een aanvraag, melding of informatie.
Hier moet u op letten
Alleen het Rijk heeft rechten om deze activiteit en de bijhorende toepasbare regels aan te passen. Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen deze activiteit niet gebruiken om toepasbare regels aan te leveren.
Meer informatie
- Lees meer over toepasbare regels aanleveren.
- Bekijk de presentatie tijdens het Spreekuur Omgevingswet:
- 11 mei 2021: Toepasbare regels aanleveren in het DSO
- U kunt de volgende oefencasus bij gebruiken als u wilt oefenen met toepasbare regels aanleveren: Oefencasus DSO: oefenen met het aanleveren van toepasbare regels via STTR.
- Lees meer over het vullen van de productie-omgeving van het DSO.
- Meer informatie over services en API's leest u op Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet.