Begrippenlijst - Letter o
Omgevingswaarde
Een omgevingswaarde is één van de instrumenten waarmee overheden het beleid van een omgevingsvisie kunnen uitvoeren. Hiermee kan de gemeente, provincie of het Rijk de kwaliteit vastleggen die ze voor de fysieke leefomgeving wil bereiken. Deze kwaliteit moet objectief vast te stellen en kwantitatief meetbaar zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om waarden voor de luchtkwaliteit of de waterkwaliteit.
Lees meer over de omgevingswaarde.
Ondergrens faalkans waterkering
De ondergrens geeft de maximaal toelaatbare faalkans voor een waterkering weer, die hoort bij de signaleringswaarde van de kering. Voor iedere kering is de kans van de ondergrens drie maal groter dan de kans van de signaleringswaarde. Bijvoorbeeld, bij een dijktraject met een signaleringswaarde van 1/30.000, past een ondergrens van 1/10.000. Zie de pagina Monitoring waterveiligheid.
Onderhoudsbaggeren
Baggerwerkzaamheden waarmee wordt gezorgd dat de watergang weer aan het leggerprofiel voldoet. Zie Ingrepen in de waterbodem.
Onderwateroever
Gedeelte van de kuststrook zeewaarts van de laagwaterlijn tot de zeebodem, ook wel vooroever genoemd. Met de oeveranalysetool MorphAn kunnen morfologische ontwikkelingen van de onderwateroever in kaart worden gebracht.
Onderwijsfunctie
De onderwijsfunctie is de gebruiksfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor het geven van onderwijs (bijlage I, onderdeel B, Bbl).
Lees meer op Onderwijsfunctie.
Ongewoon voorval
Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die voldoet aan de volgende criteria:
- bij een activiteit gebeurt iets dat afwijkt van het normale verloop;
- de gebeurtenis heeft (mogelijk) nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving; en
- de gebeurtenis heeft grote, merkbare gevolgen.
Lees meer op de pagina Ongewoon voorval
Onherroepelijk
Bij onherroepelijk:
- is tegen een besluit geen bezwaar en beroep meer mogelijk
- is tegen een besluit geen hoger beroep meer mogelijk, na een uitspraak van de rechter op een beroep
Ontgrondingsactiviteit
Een ontgrondingsactiviteit bestaat uit werkzaamheden die iets veranderen aan de hoogteligging van een terrein. Of werkzaamheden die de bodem van een water verlagen.
Meer informatie leest u op de pagina Ontgrondingsactiviteit onder de Omgevingswet
Ontwatering
De afvoer van water uit percelen over en door de grond en eventueel door drainagebuizen en greppels naar een stelsel van grotere waterlopen. Zie Hoofdlijnen wateronttrekkingsactiviteit
Onvoorziene lozing
Een lozing van afvalwater als gevolg van een ongeval. Zie ook ongewoon voorval. Meer informatie: Milieurisico’s voor onvoorziene lozingen.
Opkegeling
Op punten waar zoet drinkwater onttrokken wordt uit ondiepe grondwaterlagen, komt de grens met het diepere zoute grondwater mee omhoog. Dit heet opkegeling.
Lees meer over opkegeling bij andere vormen van verzilting.
Oppervlaktewater
Een – anders dan louter incidenteel aanwezige – aan het aardoppervlak en aan de open lucht grenzende watermassa (met inbegrip van een bedding waarin zodanige watermassa al dan niet bij voortduring voorkomt), tenzij daarin als gevolg van rechtmatig gebruik ten behoeve van een specifiek doel geen normaal samenhangend geheel van levende organismen en een niet-levende omgeving (ecosysteem) aanwezig is, dan wel het een ter berging van afval gegraven bekken betreft waarin slechts in een overgangsfase water aanwezig is en zich nog geen normaal ecosysteem heeft ontwikkeld.
Meer informatie via de pagina oppervlaktewaterkwaliteit.
Begrip: Gebruiksfunctie
Een gebruiksfunctie bestaat uit gedeelten van 1 of meer bouwwerken die dezelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen (bijlage I, onderdeel A, Bbl).
Lees meer op Gebruiksfuncties van bouwwerken.