Begrippenlijst - Letter b
Bouwen
Het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen, veranderen of vergroten (bijlage, onderdeel A bij de Omgevingswet).
Bouwlaag
Een voor mensen toegankelijk deel van een gebouw, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt. Het bestaat uit één of meer ruimten, waarbij de bovenkanten van de afgewerkte vloeren of van het maaiveld van twee aan elkaar grenzende ruimten niet meer dan 1,5 m in hoogte verschillen (dit is ontleend aan de NEN 2580).
Bouwstof
Materiaal dat is bestemd om te worden toegepast, waarin de totaalgehalten aan silicium, calcium en aluminium tezamen meer dan 10 gewichtsprocent van dat materiaal bedragen, met uitzondering van vlakglas, metallisch aluminium, grond of baggerspecie. Dit staat in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit. Zie: Inhoudelijke regels toepassen bouwstoffen en Handelingen met bouwstoffen
Bouwwerk
De Omgevingswet verstaat onder een bouwwerk: 'constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren, met inbegrip van de daarvan deel uitmakende bouwwerkgebonden installaties anders dan een schip dat wordt gebruikt voor verblijf van personen en dat is bestemd en wordt gebruikt voor de vaart.'
Meer informatie over bouwwerken is te lezen onder 'Bouwen' op de overzichtspagina Regels voor activiteiten.
Bouwwerk geen gebouw zijnde
Een bouwwerk geen gebouw zijnde is de gebruiksfunctie voor een bouwwerk of gedeelte daarvan, voor zover dat geen gebouw of onderdeel daarvan is (bijlage I, onderdeel B, Bbl).
Lees meer op Bouwwerk geen gebouw zijnde.
Bouwwerkinstallatie
Bouwwerkinstallaties zijn niet-bouwkundige voorzieningen die nodig zijn voor het functioneren van een (deel van een) bouwwerk.
Voorbeelden van bouwwerkinstallaties zijn: mechanische ventilatievoorzieningen, de drink- of warmwatervoorziening, de binnenriolering, rookmelders en een brandmeldinstallatie.
Bouwwerkperceel
Een bouwwerkperceel is een perceel dat als uitgangspunt dient bij het toetsen van een bouwwerk aan de regels van een besluit.
Bprw
Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren.
In het onder de Waterwet bekende Bprw staat hoe Rijkswaterstaat invulling geeft aan het beheer en onderhoud van de infrastructuur en het combineren van de verschillende gebruiksfuncties van het water.
Het Bprw is geen apart programma onder de Omgevingswet, maar wordt integraal onderdeel van het Nationaal Waterprogramma.
BRL
BRL is de afkorting van Beoordelingsrichtlijn. Een BRL is een normdocument. In een normdocument staan kwaliteitseisen voor een product of dienst. U vindt BRL’s op de website van de instantie die de BRL ontwikkelt en beheert. Dit zijn onder andere Kiwa en SIKB. BRL’s voor bodembeheer staan ook op de pagina “Overzicht werkzaamheden bodemkwaliteit met verplichte erkenning”.
Bruidsschat
De term ‘bruidsschat’ wordt gebruikt voor de regels die het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch toevoegt aan elk omgevingsplan en aan elke waterschapsverordening.
In de bruidsschat staan onderwerpen waarvoor het Rijk geen direct werkende regels heeft gemaakt. Het is een bijzondere vorm van overgangsrecht. De bruidsschat is onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
- Meer lezen over de bruidsschat.
Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
De buitenplanse omgevingsplanactiviteit omvat alle activiteiten die in strijd zijn met de regels van het omgevingsplan.
Meer informatie op de overzichtspagina Buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Begrip: Gebruiksfunctie
Een gebruiksfunctie bestaat uit gedeelten van 1 of meer bouwwerken die dezelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen (bijlage I, onderdeel A, Bbl).
Lees meer op Gebruiksfuncties van bouwwerken.