Effecten van een project op het milieu in het buitenland
Als een project aanzienlijke milieueffecten kan hebben in een ander land, moet het bevoegd gezag dat land hierover informeren. Omgekeerd kunt u ook geïnformeerd worden door een ander land over een project met milieueffecten in Nederland. Lees wat u als bevoegd gezag moet doen en wanneer.
Wettelijke basis procedures grensoverschrijdende milieueffecten van een plan of een project
Er zijn procedure-eisen bij projecten met grensoverschrijdende milieueffecten. Er zijn vaste momenten waarop u een ander land in de milieueffectrapportage moet betrekken. Ook zijn er dingen die u kunt doen als een project in het buitenland milieueffecten in Nederland heeft. Dit staat in de Omgevingswet artikel 16.53b en in het Omgevingsbesluit artikelen 11.27 tot en met 11.32. De verplichtingen rondom grensoverschrijdende milieueffectrapportages komen voort uit het Verdrag van Espoo.
Uitvoeringsafspraken met Vlaanderen en Duitsland
Nederland heeft uitvoeringsafspraken met Duitsland en België (Vlaanderen) over grensoverschrijdende milieueffectrapportages. De afspraken worden momenteel herzien.
De afspraken voor Duitsland zijn:
- het stappenschema - Gezamenlijke Verklaring Nederland en Duitsland grensoverschrijdende m.e.r. (pdf, 192 kB)
- gezamenlijke verklaring Duitsland-Nederland inzake mer in grensoverschrijdend verband 2013 (pdf, 1.2 MB)
De afspraken voor België (Vlaanderen) zijn:
- het stappenschema grensoverschrijdende milieueffectrapportage Nederland-Vlaanderen
- handreiking voor grensoverschrijdende planconsultaties van ruimtelijke plannen
Procedure-eisen bij grensoverschrijdende milieueffecten van een project
Als een project aanzienlijke milieueffecten heeft in een ander land, moet het bevoegd gezag de regering van dat land, of een door die regering aangewezen autoriteit, op de hoogte stellen (Omgevingsbesluit artikel 11.27 ). U kunt zelf ook het bevoegd gezag (zoals de gemeente of provincie in het buurland) benaderen of de Espoo contactpunten informeren.
Espoo point of contact
Ieder land dat partij is in het Verdrag van Espoo heeft een contactpunt aangesteld. Dit zijn contactpersonen voor internationale notificaties. Heeft een plan of programma effecten in het buitenland, dan kunt u de contactpunten van de betreffende landen informeren. Deze contactpunten zetten de notificaties door naar de relevante autoriteiten.
U stelt het betrokken publiek en de bevoegde instanties van die andere staat in de gelegenheid om zienswijzen naar voren te brengen (Omgevingsbesluit artikel 11.28 ).
Bij een project ontvangt het andere land:
- informatie over het project, inclusief de beschikbare informatie over mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten.
- informatie over de aard en de totstandkoming van het besluit.
- een termijn waarbinnen het andere land kan aangeven of zij overleg wensen (Omgevingsbesluit artikel 11.29).
U informeert het andere land in ieder geval op hetzelfde moment als het publiek in Nederland.
Zodra het besluit is vastgesteld, informeert u daar ook weer over (Omgevingsbesluit artikel 11.30).
Als het gaat om een projectbesluit, moet u als bevoegd gezag deze informatie toesturen uiterlijk op het moment van de kennisgeving van het voornemen om een verkenning uit te voeren.
Participatie organiseren
Advies: organiseert u in Nederland participatie in de voorfase, met bijvoorbeeld een werkatelier of klankbordgroep? Overweeg dan om dit ook in het buitenland te doen. Het is niet verplicht om dit ook in het buitenland te doen, maar voor het betrekken van de omgeving en goed bestuur kan dit wel.
Effecten van een project vanuit het buitenland in Nederland
Is er in een ander land een project met mogelijk aanzienlijke milieueffecten in Nederland en is dit ook medegedeeld? Dan kan het Nederlandse bestuursorgaan in overleg treden met het bestuursorgaan in het buitenland en reageren. Dit staat in artikel 11.32 van het Omgevingsbesluit.
Als u het betrokken bestuursorgaan vertegenwoordigt, moet u binnen de door het buitenlandse bevoegd gezag aangegeven termijn reageren of u een overleg wilt. U kunt dan overleggen over de milieueffecten en de maatregelen om deze te voorkomen of te verkleinen. Ook kunt u aangeven of u in Nederland het publiek in de gelegenheid wilt stellen om zienswijzen in te dienen. U publiceert dan het genomen besluit en monitoringsmaatregelen. Ook publiceert u de samenvatting, gemaakt door het buitenlandse bevoegd gezag, waarin staat hoe rekening is gehouden met milieueffecten.
Meer informatie
Meer lezen over: