Inhoudelijke eisen: provincie
In de omgevingsvisie legt de provincie vast hoe ze de taken invult om haar ambities en beleidsdoelen te behalen. De zogeheten inhoudelijke eisen. Hierin staat hoe het beleid doorwerkt en welke middelen de provincie daarvoor inzet.
Beginselen
Bij het opstellen van de omgevingsvisie houdt de provincie rekening met een aantal beginselen:
- het voorzorgsbeginsel
- het beginsel van preventief handelen
- het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron bestreden moeten worden
- het beginsel dat de vervuiler betaalt
Deze beginselen staan in artikel 3.3 van de Omgevingswet. Ze zijn letterlijk overgenomen uit het milieubeleid van de Europese Unie. De beginselen zorgen voor inhoudelijke sturing op het beleid voor de fysieke leefomgeving.
De Omgevingswet gaat niet alleen over het milieu. Daarom is de doorwerking van het voorzorgsbeginsel en het preventiebeginsel breder dan in het Europese recht.
Hoofdlijnen en hoofdzaken
De omgevingsvisie bevat volgens de Omgevingswet:
- de hoofdlijnen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving
- de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied
- de hoofdzaken van het beleid op alle relevante terreinen van de fysieke leefomgeving
Dit staat in artikel 3.2 van de Omgevingswet.
Bij 'ontwikkeling' (zie bullet 2) valt te denken aan verkeer en vervoer en bedrijventerreinen met provinciaal belang. Maar ook bijvoorbeeld ondergronds bouwen, windturbines, energietransitie, klimaatbestendigheid en dergelijke maken deel uit van de omgevingsvisie.
Tot het begrip 'grondgebied' (zie ook bullet 2) behoort de onder- en bovengrond op verschillende niveaus. En het water.
Samenhang onderdelen en aspecten fysieke leefomgeving
De omgevingsvisie is bij uitstek het instrument om invulling te geven aan de samenhang van artikel 2.1, lid 2 van de Omgevingswet. Hierin staat: Het bestuursorgaan houdt daarbij rekening met de samenhang van de relevante onderdelen en aspecten van de fysieke leefomgeving en van de rechtstreeks daarbij betrokken belangen. Het bestuursorgaan maakt daarbij de afweging tussen het beschermen en benutten van alle relevante onderdelen en aspecten van de fysieke leefomgeving.
Gebieden, thema's of sectoren
De omgevingsvisie is een strategisch instrument. De omgevingsvisie bevat het langetermijnbeleid van de provincie. Beleid hoeft niet gebiedsgericht te zijn. Het kan ook gericht zijn op sectoren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als afvalstoffen. Of gericht zijn op thema's. Denk aan het thema gezondheid. Of het thema circulaire economie.
Vormvrij
De Omgevingswet biedt geen grondslag om verdere inhoudelijke regels te stellen over de omgevingsvisie. Anders gezegd: de omgevingsvisie is vormvrij. Provinciale Staten bepalen dus zelf hoe gedetailleerd het (delen van) de omgevingsvisie opstelt. Dit geeft ruimte om op lokale behoeften te kunnen inspelen. Afhankelijk van de ambities, tijdhorizon, het gebied en de gekozen sectoren en thema's, kan iedere provincie een eigen invulling geven aan de omgevingsvisie.
Verder lezen
Begrip: Voorzorgbeginsel
Het voorzorgsbeginsel houdt in dat de overheid maatregelen kan nemen als er goede redenen zijn om te vrezen dat activiteiten negatieve gevolgen kunnen hebben. Het gaat dan om activiteiten waarbij nog geen uitvoerige risico-evaluatie gemaakt kan worden.
Lees meer over het begrip voorzorg in de Omgevingswet.