Bijeenkomstfunctie in het Bbl
De bijeenkomstfunctie in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is een gebruiksfunctie voor het samenkomen van personen voor uiteenlopende doeleinden.
Voorbeelden van bijeenkomstfuncties zijn een congrescentrum, een kerk of moskee, een wijkgebouw, een bioscoop, een theater, een casino, een café, een restaurant, een kantine, een discotheek, een tentoonstellingsgebouw, een museum, een kinderdagverblijf en een tribune in een sportgebouw.
Onderverdeling bijeenkomstfuncties
Er zijn bijeenkomstfuncties voor uiteenlopende doeleinden. We onderscheiden onder andere bijeenkomstfuncties voor alcoholgebruik (cafés), voor film, muziek, theater, voor kinderopvang en voor het kijken van sport. Maar ook een vergaderzaal of personeelskantine is een bijeenkomstfunctie.
Bijeenkomstfunctie voor kinderopvang
Een belangrijke subgebruiksfunctie is de bijeenkomstfunctie voor kinderopvang. Op de pagina Bijeenkomstfunctie voor kinderopvang in het Bbl leest u meer over de specifieke (brand)veiligheidsvoorschriften voor kinderopvang.
Gebruiksfunctie van een geluidsstudio bij een woning
Een geluidsstudio kan worden gezien als een bijeenkomstfunctie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals 'industriefunctie'. De definities van de verschillende gebruiksfuncties zijn te vinden in bijlage I B van het Bbl.
Brandveiligheidseisen
Bij een bijeenkomstfunctie spelen brandveiligheidseisen een zeer belangrijke rol. Voor uitgaansgelegenheden zijn er bijvoorbeeld aanvullende eisen aan de opvangcapaciteit bij vluchtroutes (artikel 4.81, lid 5). Ook voor de subgebruiksfunctie kinderopvang met bedgebied gelden extra strenge brandveiligheidseisen.
Uitgebreide informatie over brandveiligheidseisen vindt u in de volgende infobladen:
- Brandmeldinstallatie, ontruimingsalarminstallatie en rookmelders (pdf, 726 kB)
- Vluchten bij brand (pdf, 1.3 MB)
Verplichte toegankelijkheidssector
In een bijeenkomstfunctie is een toegankelijkheidssector vereist bij meer dan 250 m² gebruiksoppervlakte (bijeenkomstfunctie en andere gebruiksfuncties volgens tabel 4.183). In dit geval geldt voor de bijeenkomstfunctie dat minimaal 80% van de vloeroppervlakte aan verblijfsgebied in deze toegankelijkheidssector rolstoeltoegankelijk moet zijn (artikel 4.185, lid 1). Zie definitie in Bijlage I, onderdeel A bij artikel 1.1. Bbl.
Toegankelijkheidssector bij cafés al verplicht bij meer dan 150 m2
Een bijeenkomstfunctie voor alcoholgebruik (bijvoorbeeld een café) met een gebruiksoppervlakte van meer dan 150 m2 moet altijd een toegankelijkheidssector hebben, ook als dat volgens artikel 4.1.84, lid 3 niet nodig zou zijn (artikel 4.184, lid 4). Het café moet dan een integraal toegankelijke toiletruimte hebben (artikel 4.186, lid 3).
Minder strenge toegankelijkheidseisen kantine of bedrijfsrestaurant
In een kantine, spreekkamer, bedrijfsrestaurant of andere bijeenkomstfunctie als nevengebruiksfunctie van een kantoor- of industriefunctie, is een toegankelijkheidspercentage van de vloeroppervlakte aan verblijfsgebied van minimaal 40% voldoende. Normaal gesproken is dit voor een bijeenkomstfunctie minimaal 80% (artikel 4.185, lid 2).
Aanvrager bepaalt gebruiksfunctie
De aanvrager van de omgevingsvergunning voor het bouwen bepaalt zelf de gebruiksfunctie van de ruimten van het gebouw. Een bibliotheek kan bijvoorbeeld een bijeenkomstfunctie zijn of een winkelfunctie. De aangegeven gebruiksfuncties bepalen de gebruiksmogelijkheden van het bouwwerk. Heeft de aanvrager het bouwwerk als bijeenkomstfunctie aangemerkt? Dan moet de gemeente het bouwplan dus toetsen op grond van de eisen die het Bbl stelt aan een bijeenkomstfunctie, waaronder eisen aan het brandveilig gebruik van het bouwwerk.
Andere gebruiksfuncties binnen het gebouw mogelijk
Ruimten binnen het gebouw van een bijeenkomstfunctie kunnen ook nog andere functies hebben. Bijvoorbeeld een restaurant of een kinderdagverblijf met een kantoor (kantoorfunctie) of een magazijn (industriefunctie). Dit zijn zogenoemde nevengebruiksfuncties van een bijeenkomstfunctie. De bijeenkomstfunctie is zelf ook vaak een nevengebruiksfunctie. Denk aan een bedrijfsrestaurant of vergaderruimte in een kantoorgebouw, fabriek of ziekenhuis.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer op Besluit bouwwerken leefomgeving.