Specifieke zorgplicht bij bouw- en sloopactiviteit
Artikel 7.4 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) beschrijft de specifieke zorgplicht voor bouwen en slopen. De benodigde veiligheidsmaatregelen hangen af van de locatie en de aard van de werkzaamheden.
Veiligheid en gezondheid directe omgeving
Initiatiefnemers moeten alle maatregelen nemen die redelijkerwijs kunnen worden gevraagd om gevaar voor de gezondheid of veiligheid in de directe omgeving te voorkomen of niet te laten voortduren. Denk bijvoorbeeld aan:
- het plaatsen van een afscheiding
- het afsluiting van een bouw- en sloopterrein voor onbevoegden (zoals kinderen)
- het voorkomen dat bouwwerktuigen bodemverontreiniging veroorzaken
- het tijdig buiten werking (laten) stellen van aanwezige kabels en leidingen van nutsvoorzieningen om gevaar tijdens en na sloop te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld om een kabel of leiding van de netbeheerder gaan.
Grondwaterzorgplicht
Voor bemalen van bouwputten, leidingsleuven en andere tijdelijke ontgravingen geldt nog een aanvullende zorgplicht. Deze activiteit mag niet leiden tot een voor de veiligheid van omliggende bouwwerken gevaarlijke grondwaterstand (artikel 7.16). Denk aan het rotten van houten palen door een dalende grondwaterstand. Download voor meer informatie de publicatie Grondwateraanvulling voor funderingbehoud op kcaf.nl.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving.