Wetten die de Omgevingswet wijzigen
De tekst van de Omgevingswet wordt aangepast via de Invoeringswet en de Aanvullingswetten. Ook beleidswijzigingen buiten het stelsel van de Omgevingswet werken door in de Omgevingswet.
Op deze pagina vindt u een overzicht van de wetten die wijzigingen doorvoeren in de Omgevingswet. De wijzigingen zijn verwerkt in de werkversie van de Omgevingswet (pdf, 2 MB).
Invoeringswet Omgevingswet
Met de Invoeringswet Omgevingswet gaan de regels over de organisatie van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) naar de Omgevingswet.
De Invoeringswet Omgevingswet vult de Omgevingswet aan met regels over planschade en nadeelcompensatie.
De Invoeringswet Omgevingswet vormt het juridische kader voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Via de Invoeringswet Omgevingswet wordt de vergunning voor het bouwen van een bouwwerk gesplitst in 2 vergunningen. Een vergunning die volgt uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voor de technische regels waaraan het bouwwerk moet voldoen. En een vergunning die volgt uit het omgevingsplan. Deze vergunning bepaalt onder meer of op de gekozen locatie gebouwd kan worden.
De Invoeringswet Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-172. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 34 986 van de Tweede Kamer.
Aanvullingswet geluid Omgevingswet
De Aanvullingswet geluid Omgevingswet vult de Omgevingswet aan met regels over de volgende onderwerpen:
- verplichte omgevingswaarden voor de gemeente voor de geluidsproductie van industrieterreinen
- verplichte omgevingswaarden voor de provincie voor de geluidproductie van wegen en aangewezen lokale spoorwegen
- verplichte omgevingswaarden voor het Rijk voor de geluidproductie van wegen in beheer bij het Rijk en hoofdspoorwegen
- regels over de beheersing van geluid afkomstig van wegen, spoorwegen en industrieterreinen voor het beschermen van de gezondheid
De Aanvullingswet geluid Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-83. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 054 van de Tweede Kamer.
Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet
De Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet moderniseert de regels voor de onteigeningsprocedure. Een bestuursorgaan neemt nu zelf een onteigeningsbesluit. Dit wordt bekrachtigd door de bestuursrechter.
In de Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet staan ook regels over kostenverhaal door de overheid. Het gaat om kosten voor de aanleg van publieke voorzieningen. Bijvoorbeeld wegen, riolering, straatverlichting en groenvoorzieningen. Er kunnen ook kosten worden verhaald als een gebied organisch wordt ontwikkeld. Of als de regie voor de ontwikkeling meer aan initiatiefnemers wordt overgelaten. Hierdoor kan de overheid inspelen op huidige of toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van de woningmarkt.
De Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-112. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 133 van de Tweede Kamer.
Aanvullingswet bodem Omgevingswet
De Aanvullingswet bodem Omgevingswet vormt de basis voor regels over het voorkomen van nieuwe verontreinigen en aantastingen van de bodem.
Ook bevat de Aanvullingswet bodem Omgevingswet regels over de afweging van alle aspecten van de fysieke leefomgeving. Hierdoor kan een balans worden gevonden tussen milieu- en gezondheidsrisico's enerzijds en maatschappelijk gewenste activiteiten anderzijds. Dat is nodig als bodem en grondwater minder in kwaliteit zijn.
Daarnaast bevat de Aanvullingswet bodem Omgevingswet regels over het omgaan met historische verontreinigingen. Uitgangspunt hierbij is het stellen van algemene regels. Alleen in uitzonderingsgevallen is maatwerk nodig. Dan kan een vergunning worden aangevraagd. Gemeenten en provincies krijgen hierbij een belangrijke rol. Zij zijn verantwoordelijk voor de bodemkwaliteit en grondwater. Ze krijgen daarom veel mogelijkheden voor eigen beleid en het stellen van regels in het omgevingsplan en de omgevingsverordening.
De Aanvullingswet bodem Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-87. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 34 864 van de Tweede Kamer.
Aanvullingswet natuur Omgevingswet
De Aanvullingswet natuur Omgevingswet voegt aan de Omgevingswet regels toe over het beschermen en ontwikkelen van natuur. En het behoud en herstel van de biologische diversiteit.
Daarnaast bevat de Aanvullingswet natuur Omgevingswet regels over het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de natuur voor maatschappelijke functies.
Ook bevat de Aanvullingswet natuur Omgevingswet regels voor een samenhangend beleid voor behoud en beheer van waardevolle landschappen. Dit om hun bijdrage aan de biologische diversiteit en hun cultuurhistorische betekenis. En voor maatschappelijke functies.
De Aanvullingswet bodem Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-310. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 34 985 van de Tweede Kamer.
Spoedwet aanpak stikstof
De Spoedwet aanpak stikstof voegt aan de Omgevingswet regels toe over de aanpak van stikstofdepositie. De Spoedwet aanpak stikstof is gepubliceerd in Staatsblad 2019-517. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 347 van de Tweede Kamer.
Wet wijziging Algemene wet bestuursrecht
Dit wetsvoorstel past de Omgevingswet aan in verband met wijzigingen in de Algemene wet bestuursrecht. De Wet wijziging Algemene wet bestuursrecht is gepubliceerd in Staatsblad 2021-135. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35256 van de Tweede Kamer.
Wet elektronische publicaties
De Wet elektronische publicaties past artikelen van de Omgevingswet over bekendmaken, mededelen en kennisgeven van besluiten aan. Daarnaast voegt deze wet artikel 13.1a toe aan de Omgevingswet. Hiermee krijgen gemeenten en provincies een grondslag voor het heffen van rechten voor het in behandeling nemen van:
- een aanvraag voor een omgevingsvergunning
- het wijzigen van een omgevingsvergunning
- het intrekken van een omgevingsvergunning
Ook regelt deze wet dat het bestuursorgaan dat een omgevingsplan wijzigt, deze wijziging verwerkt in een geconsolideerde versie van het omgevingsplan (artikel 16.2 Omgevingswet). De Wet elektronische publicaties is gepubliceerd in Staatsblad 2020-262. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 218 en dossier 35 395 van de Tweede Kamer.
Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer
Dit wetsvoorstel wijzigt bepalingen in de Algemene wet bestuursrecht over elektronisch bestuurlijk verkeer. Sinds de inwerkingtreding van de Wet elektronisch bestuurlijk verkeer in 2004 hebben zich veel technologische en maatschappelijke ontwikkelingen voorgedaan. Daarom is het wenselijk om de regels over elektronisch bestuurlijk verkeer te moderniseren. De wet past ook de Omgevingswet aan op de nieuwe bepalingen in de Algemene wet bestuursrecht. De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer is in behandeling bij de Tweede Kamer, dossier 35 261.
Wijziging wet natuurbescherming en Omgevingswet (stikstofreductie en natuurbescherming)
Dit wetsvoorstel voegt een omgevingswaarde voor stikstofdepositie toe aan de Omgevingswet. Daarnaast voegt het wetsvoorstel een grondslag in voor een verplicht programma voor het verminderen van de depositie van stikstof en het bereiken van de instandhoudingsdoelstellingen van voor stikstof gevoelige habitats. De wijziging van de Wet natuurbescherming en de Omgevingswet (stikstofreductie en natuurverbetering) is gepubliceerd in Staatsblad 2021-140. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35600 van de Tweede Kamer.
Wijziging van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Verzamelwet IenW 2019)
Dit wetsvoorstel bevat een aantal kleine wijzigingen van artikelen van de Omgevingswet. Deze wijzigingen staan in de Nota van Wijziging van het wetsvoorstel. De Verzamelwet IenW 2019 is gepubliceerd in Staatsblad 2020-455. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 319 van de Tweede Kamer.
Verzamelwet LNV
De verzamelwet LNV repareert een aantal verwijzingen in artikelen van de Omgevingswet. Deze verzamelwet is gepubliceerd in Staatsblad 2021-27. De documenten bij dit wetstraject staan in dossier 35 643 van de Tweede Kamer.