Handreiking Aarhus
Vanaf 14 februari 2005 is meer milieu-informatie openbaar. Dat is het gevolg van de Wet uitvoering Verdrag van Aarhus. 1 Inleiding.
De Europese Richtlijn 2003/4/EG, `Toegang tot milieu-informatie voor het publiek' (verder de richtlijn), kent verschillende bepalingen voor de toegang tot milieu-informatie die als minimumverplichtingen voor overheden gelden.
Het begrip milieu-informatie is veranderd door het verdrag. Het begrip is nu in artikel 19.1a van de Wm verankerd.
In dit hoofdstuk worden voorbeelden gegeven van lijsten waarmee bestuursorganen het publiek kunnen informeren. De lijsten kunnen overigens ook gebruikt worden om de aanwezige informatie binnen de eigen organisatie te ordenen, bijvoorbeeld in de vorm van een database. Het gaat in alle gevallen om milieu-informatie waarover bestuursorganen beschikken, of die voor bestuursorganen wordt beheerd.
Procedure, auteursrechten en openbaarheid van informatie. De procedure voor het behandelen van een verzoek om informatie is een wijziging van de Wob.
Kortweg komt actieve openbaarheid neer op:
- het in kaart brengen en eventueel verbeteren van de gegevenshuishouding
- het garanderen van de toegankelijkheid en vindbaarheid van overheidsinformatie, waarbij met name gebruik wordt gemaakt van ICT
- het actief openbaar maken van in ieder geval de specifiek genoemde overheidsbesluiten waarvan bekendmaking wettelijk voorgeschreven is
De actieve openbaarheid in bijzondere gevallen heeft betrekking op het verspreiden van milieu-informatie in het geval van een onmiddellijke bedreiging van de gezondheid van de mens of het milieu.
Het verdrag Aarhus en de richtlijn over kwaliteit van informatie. Die moet actueel en nauwkeurig zijn om de kwaliteit van milieu-informatie te waarborgen.