Stroomschema graven in de bodem
Wie gaat graven in de bodem, heeft onder de Omgevingswet ook te maken ook met een meldings- of informatieplicht. Maar voor welke activiteit gelden welke verplichtingen? Onderstaand schema maakt voor zowel initiatiefnemer als toezichthouder en bevoegd gezag duidelijk welke regels er gelden. Doorloop het schema van boven naar beneden.
Uitgeschreven tekst stroomschema graven in de bodem:
Is er sprake van overgangsrecht onder de Wet Bodembescherming? Bijvoorbeeld bij een beschikbare spoedlocatie, een ingediend saneringsplan of een BUS-melding.
Keuze 1: wel overgangsrecht, dan afhandelen onder de Wet bodembescherming
Keuze 2: geen overgangsrecht, dan afhandelen onder de Omgevingswet
Bij geen overgangsrecht: Wat is de kwaliteit van de bodem? Raadpleeg of voer bodemonderzoek uit, zie de pagina voorafgaand onderzoek (hyperlink naar pagina voorafgaand bodemonderzoek).
Daaronder 2 keuzen:
Keuze 1: boven interventiewaarde, (hyperlink naar de pagina Inhoudelijke regels graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit)
Keuze 2: Onder of gelijk aan interventiewaarde (hyperlink naar pagina Milieubelastende activiteit graven in de bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde (paragraaf 3.2.21 Bal)
Kolom 1: boven interventiewaarde: wat is de omvang van de gehele ontgraving?
Groter dan 25 kubieke meter? Dan gelden paragraaf 3.2.22 (hyperlink naar die paragraaf) van het Bal en paragraaf 4.1.120 (hyperlink naar die paragraaf) van het Bal.
Kleiner of gelijk aan 25 kubieke meter? Dan zijn er mogelijk regels voor kleinschalig graven in het omgevingsplan (hyperlink naar pagina Kleinschalig graven).
Groter dan 25 kubieke meter? Dan geldt de Specifieke zorgplicht Bal (hyperlink naar pagina Inhoud specifieke zorgplicht milieubelastende activiteit).
Kleiner dan 25 kubieke meter? Dan geldt de zorgplicht omgevingsplan (hyperlink naar pagina Bruidsschat voor milieubelastende activiteiten in omgevingsplan).
Bij Specifieke zorgplicht Bal: is er sprake van een spoedreparatie vitale infra (hyperlink naar pagina Begrippenlijst Spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur).
Keuze 1: Wel spoedreparatie, dan informatieplicht achteraf (hyperlink naar pagina Toepassingsbereik, melding en informatieplicht graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde (paragraaf 4.120 Bal).
Keuze 2: Geen spoedreparatie. Is er sprake van tijdelijke uitname?
Wel tijdelijke uitname: dan geldt Meldingsplicht 1 week van tevoren en informatierecht. (hyperlink naar pagina Toepassingsbereik, melding en informatieplicht graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde (paragraaf 4.120 Bal)
Is er geen tijdelijke uitname, dan geldt Meldingsplicht 4 weken van tevoren en informatieplicht (hyperlink naar Toepassingsbereik, melding en informatieplicht graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde (paragraaf 4.120 Bal)
Bij wel en geen tijdelijk uitname gelden bodemvoorschriften (hyperlink naar Bodemvoorschriften garven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit, paragraaf 4.120 Bal).
Kolom 2 Onder of gelijk aan interventiewaarde: wat is de omvang van de gehele ontgraving?
Groter dan 25 kubieke meter? Paragraaf 3.2.21 Bal (hyperlink naar die paragraaf) en paragraaf 4.1.19 Bal (hyperlink naar die paragraaf).
Kleiner of gelijk aan 25 kubieke meter? Dan zijn er geen specifieke regels.
Bij groter dan 25 kubieke meter geldt de specifieke zorgplicht Bal (hyperlink naar pagina Inhoud specifieke zorgplicht milieubelastende activiteit).
Bij kleiner of gelijk aan 25 kubieke meter geldt de algemene zorgplicht en algemeen verbod (hyperlink naar Zorgplicht in de Omgevingswet)
Bij specifieke zorgplicht Bal. Is er een spoedreparatie vitale infra nodig?
Keuze 1: spoedreparatie. Dan is er een informatieplicht achteraf (hyperlink naar Toepassingsbereik, melding en informatieplicht graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde (paragraaf 4.120 Bal).
Keuze 2: geen spoedreparatie. Is er sprake van een tijdelijke uitname?
Is er een tijdelijk uitname? Dan geldt geen meldings- of informatieplicht.
Is er geen sprake van een tijdelijke uitname? Dan geldt informatieplicht 1 week van tevoren (hyperlink naar pagina Toepassingsbereik en informatieplicht graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit, paragraaf 4.119 Bal).
Bij geen tijdelijke uitname en wel een tijdelijke uitname gelden bodemvoorschriften (hyperlink naar hyperlink naar Bodemvoorschriften garven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit, paragraaf 4.120 Bal).