Basiskennissessie en inregeltest bodem en DSO
Onder de Omgevingswet gaat er voor de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) wat veranderen. Die veranderingen zijn er ook voor bodem, zowel voor het werkproces als de inhoud. Speciaal voor omgevingsdiensten en gemeenten organiseert de VNG een basiskennissessie. Ook kunt uw organisatie deelnemen aan een zogenoemde inregeltest voor het ontvangen van aanvragen en meldingen via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Basiskennissessie bodem: 4 en 26 oktober
De VNG organiseert basiskennissessies om gemeenten en omgevingsdiensten te informeren over het werkproces en de inhoud bij de uitvoering van VTH-taken onder de Omgevingswet. Ook over het onderwerp bodem vindt een basiskennissessie plaats. Daarin krijgt u een toelichting over de belangrijkste inhoudelijke veranderingen, de betekenis voor het VTH-proces en het ontvangen en afhandelen van aanvragen en meldingen van bodemactiviteiten. Deze sessies hebben plaatsgevonden op 4 oktober en 26 oktober. Op de website van de VNG kunt u de basiskennissessie terugkijken en de presentatie bekijken.
Inregeltest voor meldingen via het DSO, ook voor bodem
Met de VTH-inregeltest checkt u of uw VTH-software, in combinatie met het DSO-Landelijke Voorziening (LV) klaar is voor de Omgevingswet. In navolging van een generieke basistest, zijn nu ook vakinhoudelijke inregeltesten beschikbaar, waaronder ook voor bodem(activiteiten). Deze inregeltest voert u uit samen met uw softwareleverancier en onder begeleiding van een DSO-expert en/of Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO). De inregeltest bestaat uit een testpakket, testrobot, checklist en actielijst. Voor bodem is de inregeltest zeker voor omgevingsdiensten relevant. Meer informatie over de inregeltest en aanmelden staat op de website van de VNG.
Minimale acties bodem onder de Omgevingswet
Het overzicht 'Minimale acties Omgevingswet' van de VNG geeft aan welke voorbereidingen gemeenten minimaal moeten hebben getroffen om te kunnen starten met werken volgens de Omgevingswet. Onderdeel daarvan is ook Wegwijzer 21 – Kunnen uitvoeren gedecentraliseerde bodemtaken. Daarnaast heeft de afdeling Bodem en Ondergrond van Rijkswaterstaat een uitgebreide Wegwijzer bodem in de Omgevingswet uitgebracht voor gemeenten en omgevingsdiensten. Ook is het interessant om de VTH-netwerkbijeenkomsten over bodem en het DSO terug te kijken.