4 hoofdstukken
Het Besluit bodemkwaliteit kent 4 hoofdstukken:
- hoofdstuk 1: Algemene bepalingen
- hoofdstuk 2: Kwaliteit van de uitvoering van een werkzaamheid
- hoofdstuk 2a: Afgifte van milieuverklaringen bodemkwaliteit
- hoofdstuk 3a: Handelingen met bouwstoffen.
Algemene bepalingen
In hoofdstuk 1 van het Bbk staat een aantal definities. Ook de Rbk 2021 heeft definities. De begrippenlijst bevat de belangrijkste definities. De meeste komen overeen met de definities die vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet al in het Bbk stonden. Een aantal definities zijn gewijzigd of toegevoegd. De meest belangrijke wijziging is de definitie van partij grond of baggerspecie.
Kwaliteit van de uitvoering van een werkzaamheid (Kwalibo)
Kwalibo staat voor kwaliteitsborging in het bodembeheer. Het is het onderdeel van het Bbk dat de kwaliteit regelt van de uitvoering van werkzaamheden in het bodembeheer. Dit gebeurt door onder andere eisen te stellen aan certificerende instellingen, certificaathouders, producten en diensten. Bepaalde werkzaamheden mogen alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde en/of geaccrediteerde personen en bedrijven, die ook erkend moeten zijn. Daarnaast mag het bevoegd gezag alleen aanvragen voor een vergunning of een melding in behandeling nemen wanneer de bodemgegevens afkomstig zijn van erkende bedrijven. En als ze zijn uitgevoerd volgens de daarvoor geldende documenten.
In normdocumenten staan de werkzaamheden waarop kwalibo van toepassing is. Normdocumenten zijn protocollen en beoordelingsrichtlijnen. Gecertificeerde en/of geaccrediteerde bedrijven moeten een kwaliteitssysteem hebben. Controle vindt plaats door certificerende instellingen en/of een accreditatie-instantie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is bevoegd gezag. Zij kan handhavend optreden tegen organisaties die zonder erkenning werkzaamheden verrichten of niet volgens normdocumenten werken.
Afgifte van milieuverklaringen bodemkwaliteit
Het Bal stelt eisen aan de kwaliteit van toe te passen grond, baggerspecie of bouwstoffen. Voor het aantonen van de milieuhygiënische kwaliteit van een partij grond, baggerspecie of bouwstoffen is een milieuverklaring bodemkwaliteit noodzakelijk. Voor het kunnen vaststellen van de kwaliteitseisen op een toepassingslocatie is vaak ook informatie nodig over de kwaliteit van de (water)bodem. Ook die kwaliteit volgt uit een milieuverklaring bodemkwaliteit.
Het Bbk kent 5 verschillende milieuverklaringen bodemkwaliteit. Elke verklaring heeft zijn eigen mogelijkheden en voorwaarden en ook eigen regels.
Handelingen met bouwstoffen
Er zijn allerlei handelingen met bouwstoffen. Ze worden gemaakt, bedrijven hebben ze voorhanden, vervoeren ze of stellen ze aan een ander ter beschikking. Ook worden bouwstoffen ingevoerd in Nederland. Dit zijn handelingen zonder direct gevolg voor de fysieke leefomgeving waar deze bouwstoffen worden toegepast. Daarom staan deze eisen in het Bbk en niet in het Bal.
Regeling bodemkwaliteit
De Rbk 2021 hoort bij het Bbk. De regeling bevat nadere uitwerkingen van onderwerpen uit het Besluit. Dit betreft met name:
- aanwijzing van de werkzaamheden en normdocumenten die onder de erkenningsregeling kwalibo vallen
- nadere regels over de afgifte van de verschillende milieuverklaringen bodemkwaliteit
- alle normen die horen bij de kwaliteitseisen voor bouwstoffen, grond of baggerspecie. De normen staan in de bijlagen van de Regeling bodemkwaliteit
- rekenregels voor het toetsen aan normen
De Regeling bodemkwaliteit 2021 is nog niet vastgesteld. Wel is de ontwerpversie van de Regeling bodemkwaliteit 2021 beschikbaar, die in het voorjaar van 2021 in consulatie is gegaan.
Besluit bodemkwaliteit na inwerkingtreding Omgevingswet
De regels voor hergebruik van bouwstoffen, grond en baggerspecie staan straks deels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en deels in het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) . Via het Aanvullingsbesluit bodem is het Bbk gewijzigd. Op verzoek is een geconsolideerde versie van het Besluit bodemkwaliteit (pdf, 299 kB) ontwikkeld zoals geldend na inwerkingtreding van de Omgevingswet (Ow).