Aanpak van de oorzaken van klimaatverandering: klimaatmitigatie
Verdere opwarming van de aarde kan beperkt worden door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit heet klimaatmitigatie. De Rijksoverheid heeft met verschillende partijen afspraken gemaakt over hoe Nederland de uitstoot van broeikasgassen gaat verminderen, zowel nationaal als internationaal. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze afspraken.
Internationale afspraken
Nederland heeft verschillende internationale afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De eerste internationale afspraken staan in het klimaatverdrag van de Verenigde Naties (VN) uit 1992.
In 1997 maakte Nederland internationaal afspraken over de uitstoot van broeikasgassen in het Kyoto-protocol. Daarin stond met hoeveel de uitstoot verminderd moest worden: deze ‘emissiereducties verschilden per land en konden onder elkaar verhandeld worden.
In 2016 was de VN-klimaattop in Parijs waarin 196 landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk tot 1,5 graad Celsius.
Nationale afspraken
In 2019 heeft het kabinet een Klimaatakkoord gesloten. In dat akkoord staan afspraken en maatregelen die er samen voor moeten zorgen dat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Daarmee wil Nederland bijdragen aan de afspraken van het Parijs-akkoord.
- het streefdoel van 49% reductie in 2030 én van 95% reductie in 2050 is wettelijk vastgelegd in de Klimaatwet
- daarnaast moest de Nederlandse staat eind 2020 ten minste 25% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. Dat heeft de rechter in 2015 bepaald in de klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse Staat. Ook in het hoger beroep in 2018 en het cassatieberoep in 2019 heeft de rechter het vonnis bevestigd.
- de Klimaatwet stelt dat het kabinet elke 10 jaar een Klimaatplan maakt. Het eerste Klimaatplan geldt voor de periode tussen 2021 en 2030
Afspraken in het Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord hebben bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden afgesproken welke maatregelen ze gaan nemen om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot. Ook staat er in het akkoord wie welke maatregelen neemt. De verschillende partijen zijn zelf samen verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen. De maatregelen worden genomen in vijf beleidsdomeinen. Meer over de maatregelen per beleidsdomein leest u op de pagina klimaatmitigatie per beleidsveld. Een belangrijke vorm van klimaat mitigatie is energiebesparing. Zie voor de regelgeving over energiebesparing de themapagina energiebesparing.
Wilt u meer weten over de internationale en nationale afspraken over klimaatmitigatie? Ga dan naar de pagina Klimaatbeleid van de Rijksoverheid.