Beleidskader ozon en F-gassen
In Nederland proberen we de emissies van broeikasgassen terug te dringen. De overheid neemt maatregelen om dit aan te moedigen.
Inhoud van deze pagina
- Afspraken terugdringen van broeikasgassen
- Internationale afspraken ozonlaag afbrekende stoffen en F-gassen
- Europese regelgeving ozonlaag afbrekende stoffen en F-gassen
Afspraken terugdringen van broeikasgassen
Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen gaan we verdere klimaatverandering tegen. Dit heet klimaatmitigatie. Hiervoor is het nodig dat landen samenwerken. De Nederlandse overheid maakt daarom afspraken met andere landen over:
Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (VN) uit 1992
De Verenigde Naties zijn al sinds de jaren ‘90 bezig met de aanpak van klimaatverandering. In 1992 werd in Rio de Janeiro het Klimaatverdrag gesloten, met afspraken om de uitstoot (‘emissie’) van broeikasgassen te verminderen. Bijna alle landen hebben dit verdrag ondertekend.
Kyoto Protocol uit 1997
Dit protocol regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Alle EU-lidstaten en nog 164 andere landen beloofden in het Kyoto Protocol om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Het Kyoto Protocol is een protocol onder het Klimaatverdrag.
VN-klimaattop in Parijs: de Conference of Parties (COP21)
Nederland heeft daar ingestemd met een nieuw VN-klimaatakkoord. Het doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, met 1,5 graden Celsius als streefwaarde.
Internationale afspraken ozonlaag afbrekende stoffen en F-gassen
Het Montreal Protocol is een internationaal verdrag uit 1987. Hierin staan afspraken over het terugdringen van de uitstoot van ozonlaag afbrekende stoffen. De afspraken gaan over de productie, het gebruik en de handel in deze stoffen. De stoffen waar het om gaat zijn onder andere:
• Koudemiddelen (CFK’s en HCFK’s)
• Blusmiddelen (halon)
• Bestrijdingsmiddelen (methylbromide)
In oktober 2016 werd het Montreal Protocol aangevuld met het Kigali Amendement. Daardoor valt nu ook het verminderen F-gassen (HFK's) onder het Montreal Protocol. Meer informatie leest u op de pagina uitfaseren stoffen.
Europese regelgeving ozonlaag afbrekende stoffen en F-gassen
De Europese Commissie heeft naar aanleiding van het Montreal protocol en het Kyoto Protocol twee verordeningen opgesteld:
Deze Ozonverordening en de F-gassenverordening beschrijven de maatregelen die door iedere EU-lidstaat moeten worden genomen om aan de eisen van het Montreal Protocol en het Kyoto Protocol te voldoen.
In Nederland is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beleidsverantwoordelijk.