Voorkeursroute
Hergebruik van afvalwater is de beste beschikbare techniek (BBT). De productie van betonmortel is een proces dat veel water nodig heeft. De voorkeursroute voor het lozen staat in artikel 4.158 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal): op oppervlaktewater.
Soms is lozen op een oppervlaktewaterlichaam niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat het oppervlaktewaterlichaam niet in de directe omgeving van het bedrijf ligt. In die gevallen is het toegestaan om het afvalwater ook in een voorziening voor de inzameling en het transport van afvalwater te lozen.
Emissiegrenswaarde riool (bruidsschat omgevingsplan)
Ligt een oppervlaktewaterlichaam op meer dan 40 meter van de perceelgrens? Dan mag ook op een vuilwaterriool of zuiveringtechnisch werk geloosd worden. Volgens artikel 22.179 bruidsschat omgevingsplan is de emissiegrenswaarde dan als volgt:
- in een schoonwaterriool zijn de emissiegrenswaarden (gemeten in een steekmonster):
- 100 mg/l voor onopgeloste stoffen
- 200 mg/l voor chemisch zuurstofverbruik
- in een vuilwaterriool is de emissiegrenswaarde voor onopgeloste stoffen 300 mg/l
Berekening afstand perceelgrens
De afstand wordt berekend over de kortste lijn waarlangs aansluiting daadwerkelijk kan plaatsvinden. Die afstand is niet altijd hemelsbreed de kortste lijn. Dit komt door privaatrechtelijke belemmeringen of de aanwezigheid van bijvoorbeeld een waterkering.
Vond de lozing voor 2013 plaats? Dan wordt de afstand berekend vanaf de plek waar het afvalwater vrijkomt in plaats van vanaf de perceelgrens.
Andere afstand
De afstand van 40 m is een indicatie. Deze afstand kan per gebied afhangen van onder meer de ligging van het vuilwaterriool, de beschikbare capaciteit van dat riool en de kwetsbaarheid van het oppervlaktewaterlichaam.
Gemeente en waterschap kunnen deze afstand in onderling overleg wijzigen en daarover maatwerkregels te stellen in het omgevingsplan en de waterschapsverordening. Het is namelijk beter om gebiedsgericht te bepalen in welke gevallen het lozen van afvalwater in een vuilwaterriool mogelijk is en wanneer niet meer.
Keuze lozingsroute
Een gemeente of waterschap is niet bevoegd om de voorkeursroute van een lozing op te heffen. Is er een andere lozingsroute in het omgevingsplan of waterschapsverordening toegestaan (op grond van artikel 4.140 van het Bal)?
Dan geldt de voorkeursroute niet als verplichting voor de initiatiefnemer. Dit staat in artikel 2.53 van de bruidsschat waterschapsverordening. De initiatiefnemer heeft in dat geval de keuze tussen lozen in oppervlaktewater of lozen in de riolering.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Houd ook rekening met:
Ontstaan afvalwater betoncentrale en BBT
Wanneer gelden welke lozingsregels voor een betoncentrale
Lozingsvoorschriften betoncentrale (paragraaf 4.8 Bal)
Controleren van de lozingsvoorschriften van een betoncentrale
Naast lozingsvoorschriften in het Bal gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke regels betoncentrale.