Lozingsvoorschriften wasstraat of wasplaats (paragraaf 4.44 Bal en decentrale regels)
Voor de milieubelastende activiteit wasstraat of wasplaats gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.44 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Er staan ook regels in het omgevingsplan. De voorkeursroute voor lozing is het vuilwaterriool.
Op deze pagina
Wat u moet weten over de lozingsvoorschriften bij deze activiteit:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Verboden en voorwaarden Bal en bruidsschat
- Overgangsrecht
- Gerelateerde wetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Afvalwater komt meestal vrij bij geautomatiseerd wassen in een volautomatische wasstraat of een roll-over. Wassen kan ook in een wasbox met een hogedrukspuit of gewoon met een emmer water. Het komt niet vaak voor dat alleen met de hand wordt gewassen.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.44 valt en
- paragraaf 4.44 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
De regels voor het reinigen van voertuigen of werktuigen voor agrarische activiteiten staan in paragraaf 4.90 van het Bal.
Er staan ook lozingsregels voor deze activiteit in het omgevingsplan en in de waterschapsverordening. Welke regel geldt, hangt af van de lozingsroute(s).
Let op: voor lozingen op regionaal oppervlaktewater gelden de lozingseisen uit het Bal én de bruidsschatregels.
Decentrale regels
Totdat de gemeente in het omgevingsplan zelf lozingsregels heeft opgesteld, geldt het tijdelijk deel van het omgevingsplan: de bruidsschat. U vindt de regels in paragraaf 22.3.8.14.
Deze regels gelden niet voor het wassen van motorvoertuigen die deel uitmaken van een milieubelastende activiteit volgens hoofdstuk 3 van het Bal.
Deze regels gelden niet voor het wassen van motorvoertuigen bij particuliere huishoudens.
Bruidsschat aanpassen
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen gemeenten de bruidsschatregels omzetten naar regels die beter passen bij de lokale situatie. Bij deze omzetting moet de gemeente wel rekening houden met de taken en bevoegdheden van het andere bestuursorgaan. Men moet met elkaar rekening houden vanwege de samenhang van de instrumenten.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Niet lozen is BBT. Om lozing van afvalwater te beperken, moet het spoelwater zoveel mogelijk worden hergebruikt. Bij het wassen kunnen oliën, vetten en koelvloeistof met het waswater vrijkomen. Door de activiteit te verrichten boven een bodembeschermende voorziening is het makkelijker om bodem en oppervlaktewater te beschermen.
Is de emissiegrenswaarde voor olie in het afvalwater 20 mg/l is? Dan mag het afvalwater direct op het vuilwaterriool worden geloosd, zonder zuivering vooraf. In dat geval hoeft de bedrijfsriolering niet vloeistofdicht te zijn.
Bij het wassen in geautomatiseerde installaties komt het waswater continu op de vloer terecht. Om die reden is een vloeistofdichte bodemvoorziening voorgeschreven om de bodem te beschermen.
Verboden en voorwaarden Bal en bruidsschat
Het afvalwater dat ontstaat bij deze activiteit wordt geloosd in het vuilwaterriool.
Voor het lozen van het afvalwater op het vuilwaterriool, is de emissiegrenswaarde voor olie 20 mg/l, gemeten in een steekmonster (artikel 4.559 van het Bal en artikel 22.189 van de bruidsschat omgevingsplan).
Het afvalwater kan voor vermenging met ander afvalwater ook door een slibvangput en olieafscheider worden geleid. Die slibvangput en olieafscheider moet voldoen aan NEN-EN 858-1 en NEN-EN 858-2.
Overgangsrecht
Volgens het overgangsrecht mogen olieafscheiders die al in gebruik waren voor 2 november 2010, beschouwd worden als olieafscheiders die voldoen aan NEN-EN 858. Op voorwaarde dat ze toen voldeden aan de norm en voldoende capaciteit hebben. Dit geldt ook voor olieafscheiders van voor 1 maart 1997 met voldoende capaciteit.
Door toezicht en handhaving mag worden aangenomen dat deze installaties al die tijd al goed hebben gewerkt.
Gerelateerde wetgeving
De inhoud van de olieafscheider is gevaarlijk afval. Dat moet op een andere manier worden afgevoerd. Daarvoor geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
- Het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm).
- De gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Gelden de regels van het omgevingsplan of van de bruidsschat omgevingsplan?
- Is er maatwerk voor een andere lozingsroute?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Is er een olieafscheider en slibvangput aanwezig?
- Nee: zit er minder dan 20 mg/liter olie in ieder steekmonster? Dan is een olieafscheider met slibvangput volgens NEN-EN 858-1 en -2 niet verplicht.
- Ja: Check de regels voor handhaving olieafscheiders en slibvangput.
- Wordt het gevaarlijke (vloeibare) bedrijfsafval correct afgevoerd?
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1. Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen.
- voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster voor onopgeloste stoffen: NEN-EN 872
- voor analyse van olie is NEN-EN-ISO 9377-2 van toepassing (artikel 4.560 van het Bal, artikel 22.195 bruidsschat omgevingsplan)
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd.
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool.
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels wasstraat of wasplaats.
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.