Een plus voor natuur en waterveiligheid op Texel
Hoogheemraad Jos Beemsterboer opende op 30 januari de eerste kerf op Texel. Hij deed dat samen met vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer (Nick de Schoo), gemeente Texel (wethouders Rikus Kift en Cees Hooijschuur) en Nationaal Park Duinen van Texel (Jan de Leeuw). Beemsterboer verving hoogheemraad Arnold Langeveld, portefeuillehouder Waterveiligheid.
Bevordering biodiversiteit
Staatsbosbeheer heeft de kerf gegraven om de biodiversiteit in het duingebied te bevorderen. Want in dit gebied is door stikstofdepositie en het vastleggen van de zeereep in het verleden verruiging van de vegetatie ontstaan en is de biodiversiteit afgenomen. Door het aanleggen van de kerf zal er vanaf de zeereep meer zand het achterliggende gebied in stuiven. Het stuivende zand zorgt ervoor dat de biodiversiteit weer kan toenemen.
Volume waterkering neemt toe
Het graven van de kerf is ook een welkome ingreep voor de bevordering van de waterveiligheid. Dankzij de kerf stuift het zand verder het duin in, waardoor het volume van de waterkering toeneemt. Het duin beveiligt Texel niet alleen vanwege de hoogte maar vooral vanwege de totale massa aan zand die de zee kan keren. Doordat de eerste duinenrij al het zand vanaf het strand 'opvangt', groeit wel de zeereep – die bij storm ook als eerste weer afkalft – maar niet de massa. Met de kerf kan het duin echt groeien, en gezien de zeespiegelstijging is die groei zeer gewenst.
Meegroeien met de zeespiegelstijging
Op deze manier kan het duin meegroeien met de zeespiegelstijging en blijven we het gevaar voor. Het hoogheemraadschap gaf daarom een vergunning af voor het graven van de kerf. Het is zeer verheugd over de ingreep en monitort de gevolgen nauwlettend.