Ecotoxicologie
Deze pagina beschrijft 4 ecotoxicologische onderzoeken: macrofauna en microverontreinigingen in proefbaggervak Zandmaas voor, tijdens en na baggeren; nieuwe inzichten in eutrofiëring en management van oppervlaktewater; monitoring waterkwaliteit rondom stortplaats of baggerspeciedepot en schadelijke effecten van cyanobacterietoxines in het voedselweb van het IJsselmeer.
Inhoud
- Macrofauna en microverontreinigingen in proefbaggervak Zandmaas
- Nieuwe inzichten in eutrofiëring en management van oppervlaktewater
- Monitoring waterkwaliteit rondom stortplaats of baggerspeciedepot
- Schadelijke effecten van cyanobacterietoxines in het voedselweb van het IJsselmeer
Macrofauna en microverontreinigingen in proefbaggervak Zandmaas voor, tijdens en na baggeren
Uitvoering
In 1995-2000 door G.C.W. van Beek, A.J.M. Meijer & R. Munts. Bureau Waardenburg bv in opdracht van Rijkswaterstaat Bouwdienst, Rijkswaterstaat Directie Limburg Projectbureau de Maaswerken, RIZA.
Beschrijving
Het vaststellen van verschillen in de macrofaunagemeenschap en belasting met microverontreinigingen veroorzaakt door baggerwerkzaamheden is gedaan door analyse van 263 macrofaunamonsters, 31 monsters van driehoeksmosselen en 22 bodemslibmonsters op micro's. Een jaar na het baggeren is de macrofauna hersteld qua biomassa en dichtheden. Voor afzonderlijke taxa lijken dan nog wel effecten aanwezig. Ecotoxicologische grenswaarden van micro's in driehoeksmossel en bodemslib worden overschreden, voor en na het baggeren. Dit kan leiden tot doorvergiftigingsverschijnselen in de voedselketen.
Nieuwe inzichten in eutrofiëring en management van oppervlaktewater
Uitvoering
Door TNO/MEP
Beschrijving
In de jaren 1995-1999 heeft TNO uitgebreid experimenteel en veldonderzoek gedaan naar de rol van waterverontreiniging in de eutrofiëring van oppervlaktewater (opdrachtgevers CEFIC, RIZA). Toxische stoffen blijken 1 van de factoren te zijn die de verschuiving van helder water naar troebel water ('groene soep') kunnen bewerkstelligen. Op dit moment worden alle resultaten in boekvorm uitgebracht bij Springer Verlag, waarmee een handleiding voor eutrofiëringsmanagement voor waterbeheerders beschikbaar komt.
Monitoring waterkwaliteit rondom stortplaats of baggerspeciedepot
Uitvoering
Door TNO/MEP
Beschrijving
In het Ilperveld, een natuurlijk beheerd veenweidegebied ten noorden van Amsterdam, zijn een aantal voormalige vuilstorten aanwezig. Ook is de waterbodem sterk verontreinigd. TNO maakt deel uit van een consortium dat in het kader van een NOBIS-project onderzoekt of de verontreinigde baggerspecie duurzaam op de voormalige vuilstorten kan worden gebracht, waarmee de vervuiling geconcentreerd is. De rol van TNO is het monitoren van de watergangen rondom het proefdepot. Dit gebeurt met bioassays, biologische inventarisaties (waterplanten, algen, zoöplankton) en chemische monitoring.
Schadelijke effecten van cyanobacterietoxines in het voedselweb van het IJsselmeer
Uitvoering
Van 1996 - 2002 door AquaSense in opdracht van RIZA (opdrachtgevers HK-WONS en RDIJ)
Beschrijving
Ruimtelijke en temporele dynamiek van cyanobacterie toxines (microcystines) in het IJsselmeer. Doorgifte van microcystines in het voedselweb (via zoöplankton en driehoeksmosselen aan vis en vogels); vaststellen van potentieel schadelijke effecten (gedrag, groei voortplanting, sterfte) op zoöplankton, mosselen, vis en watervogels.
Rapport/artikel
Ecologische effecten van cyanobacterietoxines (RIZA Nota 96.079).