Blauwgroen netwerk Rijn-West
Het Blauw-Groen Netwerk in Rijn-West vergroot de waarde van natuurgebieden boven en onder water, zorgt voor een robuuste en veerkrachtige natuur en draagt zo bij aan herstel van de biodiversiteit. Het Blauw-Groen Netwerk draagt zo bij aan het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Waterschappen, provincie en Rijkswaterstaat (RWS) werken gezamenlijk aan het opzetten van het netwerk. Dit werk heeft een impuls gekregen door het landelijk beleid ambitie om te komen tot een Groenblauwe Dooradering, die 10% van het landelijk gebied moet gaan omvatten.
Wat is de Groenblauwe Dooradering?
De Groenblauwe Dooradering is een netwerk van kleine landschapselementen in het landelijk gebied. Dit zijn in de meeste gevallen “lijnvormige” elementen, zoals dijken, heggen, bermen en oevers. Ook kleine natuurgebiedjes, bosjes en poelen kunnen er deel van uitmaken. Het streven is dat de 10% Groenblauwe Dooradering gaat bestaan uit:
- 5% houtige elementen (heggen, bomenrijen, houtwallen, singels etc);
- 2,5% kruidenrijke randen (akkers, bermen);
- 2,5% natuurvriendelijke oevers en water (natte dooradering).
In laag Nederland zal het percentage natte natuur waarschijnlijk hoger liggen en het aandeel houtige elementen lager. De groenblauwe dooradering verbindt de grotere natuurgebieden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en de gebieden van de Vogel- en Habitatrichtlijn.
Groen en blauw
De natte dooradering is een essentieel onderdeel van het totaal. Voor trekkende soorten zoals de paling zijn goede verbindingen een levensvoorwaarde. Maar ook niet-migrerende soorten hebben baat bij verbindingen, omdat dat uitwisseling tussen populaties mogelijk maakt en soorten minder kwetsbaar zijn als omstandigheden zorgen voor een tijdelijke teruggang. De oevers zijn een essentieel onderdeel van de natte dooradering. Het gaat om het hele systeem, zowel planten en dieren onder water, op het natte deel van de oever (bv dotterbloem) als wat hoger op de oever. Ze vormen de sleutel tot systeemherstel.

Doel
Op Rijn-west niveau ondersteunen van de integratie van de domeinen water, natuur en landbouw ten behoeve van de verbetering van de waterkwaliteit en biodiversiteit. Provincies moeten prioritaire gebieden aanwijzen, daar moet de 10% groenblauwe dooradering in 2030 zijn gerealiseerd.
Aanpak
Waterschappen en provincies in Rijn-West werken aan:
- Het in beeld brengen van de natuurassets van de waterschappen en hoe deze gekoppeld zijn aan de natuurfuncties van de provincies. Dit wordt in beeld gebracht met een BlauwGroen Netwerk kaart.
- Het proactief ondersteunen van
- de invulling van de Groenblauwe dooradering (GBDA);
- en de uitwerking van integrerende pilots binnen de domeinen water, natuur en landbouw ten behoeve van Provinciale Programma’s Landelijk Gebied
- We werken een stroomgebiedsvisie uit voor ecologische verbindingen van soorten; het paling-otter landschap.
Rijkswaterstaat werkt mee daar waar dat mogelijk is.
Met behulp van de Geo-webtool van RWS wordt een Rijn-west kaart gemaakt. De provinciale natuurfuncties worden ook weergegeven op deze kaart. Deze kaart vormt de basis voor het ondersteunen van de Groenblauwe dooradering en de uitwerking van stroomgebiedsvisie op ecologische verbindingen: het otter-paling landschap.
De kaart moet in het 2e kwartaal van 2023 gereed zijn, zodat de provincies deze kunnen gebruiken bij het opstellen van de Provinciale Plannen Landelijk Gebied. Prioritering en ontwikkelen visie volgen daarna.
Contactpersoon: Peter Philipsen