Stoffen en zuivering Rijn-West
Hoe kunnen we innovatieve zuiveringstechnieken op een meer strategische wijze implementeren op de zuiveringen in Rijn-West en bij de emissie-aanpak meer rekening houdend met de effecten op stroomgebiedsniveau?
Opgave Stroomgebiedsaanpak Emissies/rwzi
Het gaat om het ontwerpen en toepassen van een strategie om emissies uit rwzi’s verder te verminderen en innovatieve zuiveringstechnieken in te zetten. Hierbij wordt niet alleen naar de individuele zuivering en effecten van de lokale belasting gekeken maar ook naar de effecten en opbrengsten voor het hele stroomgebied. Zo kan worden bepaald hoe invulling kan worden gegeven aan het tegengaan van afwenteling en het kunnen nemen van verstandige investeringsbeslissingen op de zuiveringen integraal afgewogen voor het hele deelstroomgebied. Het kan gaan om nieuwe stoffen en de klassieke KRW stoffen.
Aanpak
-
In de eerste fase zal vooral het gesprek tussen de partijen rondom het thema afwenteling worden georganiseerd. Een thema- of werkgroep organiseert hiervoor een aantal workshops om de discussie over de meerwaarde van een stroomgebiedsaanpak te starten en onderzoeken. We gaan hierbij gezamenlijk op zoek naar de belangrijkste knelpunten binnen Rijn-West en koppeling van de bestaande kennis bij KRW-mensen en zuiveraars, vergunningverleners/handhavers en drinkwaterbedrijven. Het gaat in deze fase vooral om het samenbrengen van kennis die al in de verschillende organisaties aanwezig is, met het doel knelpunten te bepalen en te komen tot afspraken voor een vervolgaanpak.
-
Het streven is om in 2021 een gedragen advies aan het RBO voor te leggen voor een vervolgaanpak om te komen tot gezamenlijke stroomgebiedsstrategie voor 2027 (als Brussel daarom gaat vragen). Mogelijk is een kaart hier onderdeel van.
-
In volgende stappen kan, afhankelijk van het advies, een projectregisseur worden aangewezen en kunnen zonodig onderzoeksprojecten worden voorgesteld.