Ondersteuning WBI
Het Wettelijk Beoordelingsinstrumentarium WBI 2017 is technisch inhoudelijk fors gewijzigd vergeleken met voorgaande wettelijke toetsinstrumentaria: het VTV2006 en de HR 2006 en het concept WTI 2011.
Voor alle betrokkenen en vooral voor de waterkeringbeheerders en bureaus die de beoordeling uitvoeren, zijn er grote veranderingen. De grote veranderingen zijn:
- de overstap van overschrijdingskansen naar overstromingskansen
- de invulling van probabilistisch rekenen
- nieuwe waterveiligheidsnormen
- de geheel nieuwe software
Hulp van Helpdesk/IPLO Vakgroep Water
Om u te helpen bij het werken met het beoordelingsinstrumentarium is een aantal zaken geregeld. Allereerst kunt u met al uw vragen terecht bij de Helpdesk/Vakgroep Water: een team van experts om uw vragen over water en waterveiligheid te beantwoorden.
Het is het handigst als u uw vraag of verzoek om advies via het vragenformulier op de website indient. Uw vraag wordt dan niet alleen geregistreerd. Ook de doorlooptijd en kwaliteit van het gegeven antwoord worden gecontroleerd.
Natuurlijk kunt u ook bellen met 088 797 07 90 om uw vraag te stellen. Mocht een vraag daartoe aanleiding geven? Dan neemt een inhoudelijk deskundige contact met u op om u passend advies te geven.
Is een schriftelijk of telefonisch antwoord of advies niet genoeg? Dan kan een expert u op locatie bezoeken voor een nadere toelichting. Vanzelfsprekend vindt een dergelijk bezoek altijd in overleg plaats.
Vraag en antwoord
Naast de Helpdesk/Vakgroep Water zijn er andere vormen van hulp. Zo kunt u eerder gestelde vragen en antwoorden, bekijken op de pagina Vraag en Antwoord WBI. Om het vinden van vragen te vereenvoudigen, zijn ze onderverdeeld in 6 categorieën. Die categorieën hebben vaak zelf ook weer een onderverdeling.
Ook kunt u in het voorbeeldenboek WBI kijken om inspiratie op te doen bij het beoordelen van uw waterkeringen. In dit boek zijn praktijkvoorbeelden opgenomen die zijn aangedragen door waterkeringbeheerders en experts van Rijkswaterstaat en Deltares.
Waterkeringbeheerders kunnen kennis en ervaringen met collega’s delen op de bijeenkomsten van Kennis- en Kundeplatforms.
Daarnaast hebben de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en Rijkswaterstaat verschillende opleidingen ontwikkeld om waterkeringbeheerders te helpen bij het beoordelen van hun keringen.