Voorbeeldmateriaal communicatie rond spoedlocaties met humane risico's
Aanpak spoedlocaties
Eind 2010 waren de locaties in kaart waarvan door de bevoegde overheden Wet Bodembescherming is vastgesteld dat er risico's voor de volksgezondheid aanwezig (kunnen) zijn. Het gaat hier om de zogenaamde humane risicolocaties. Per 1 juli 2013 zijn de locaties waar sprake is van ecologische en/of verspreidingsrisico's, bekend.
Op deze pagina staat voorbeeldmateriaal voor overheden om hun communicatie in te richten als binnen hun grondgebied een (of meerdere) risicolocatie is vastgesteld. Deze communicatie is maatwerk, omdat het zich op lokaal niveau afspeelt en de rollen van provincies en gemeenten verschillen. Om deze reden zijn er geen voorbeelden van communicatiemiddelen als brieven, persberichten e.d. opgenomen.
Hieronder staat achtergrondmateriaal dat kan helpen bij het inrichten van het communicatietraject:
- Het rapport ‘Blauwdruk voor communicatie bij onderzoek van 18 voormalige stortplaatsen provincie Limburg (pdf, 134 kB)’ uit 2008 (voorbeeld communicatietraject door provincie); het rapport geeft goed de essentie weer van de communicatieopgave bij bodemsanering, en wat de gevoeligheden zijn bij communicatie rondom bodemverontreiniging. Het in dit stuk beschreven stappenplan is een prima ‘to do list’
- rapport RIVM 2010 'Communicatie over bodemverontreiniging en -sanering (pdf, 566 kB)', een rapport over communicatie over bodemverontreiniging en sanering (lokale en provinciale handelswijzen nader bekeken). In dit rapport worden een aantal cases nader bekeken, worden aanbevelingen gedaan over het risico-communicatietraject en worden een aantal praktijkvoorbeelden gegeven
- GGD-richtlijn RISICOCOMMUNICATIE uit 2006. Dit stuk geeft informatie over hoe de GGD omgaat met de communicatie van gezondheidsrisico’s en bodemverontreiniging
- Handreikingen bodem voor gemeenten, communicatie en informatie over bodemkwaliteit (pdf, 427 kB)
- Voorbeeld informatiemateriaal om bewoners in te lichten nabij een verontreinigde locatie, folder gemeente Sittard-Geleen (Hyacinthenlaan) (pdf, 783 kB) en folder Sittard-Geleen (Ophoven) (pdf, 3.4 MB)
Meer informatie
- Bevoegd gezag Wbb (pdf, 30 kB): voor vragen over de bodemkwaliteit van een concrete locatie en de gevolgen daarvan voor de eigenaar, gebruikers of derden.
- Regionale GGD: voor vragen over bodemverontreiniging en gezondheidsrisico's. Klik op de link voor een GGD bij u in de buurt. U kunt dan het beste vragen naar de deskundige die zich bezighoudt met bodemverontreiniging.
- Informatiepunt Leefomgeving: voor algemene vragen over bodemwet- en regelgeving.
Downloads
- Blauwdruk voor communicatie bij onderzoek van 18 voormalige stortplaatsen provincie Limburg, 20-5-2008 (pdf, 134 kB)
- Communicatie over bodemverontreiniging en -sanering, RIVM 2010, 630636001 (pdf, 566 kB)
- Contactgegevens overheden, 15-12-2010 (pdf, 30 kB)
- folder gemeente Sittard-Geleen (Hyacinthenlaan) (pdf, 783 kB)
- folder Sittard-Geleen (Ophoven) (pdf, 3.4 MB)
- Handreiking risicocommunicatie bij bodemverontreiniging en -sanering (pdf, 549 kB)