Over Informatiepunt Leefomgeving
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) informeert u over de juridische uitleg en praktische toepassingen van de Omgevingswet, de onderliggende regelgeving en de digitale voorzieningen. We doen dat sinds oktober 2016. Achter website en vraagbeantwoording zitten gespecialiseerde medewerkers vanuit helpdesks met bekende namen als Helpdesk Bouwregelgeving, Informatiepunt WVL, Bodem+, Helpdesk Water en Kenniscentrum InfoMil.
Bekijk de korte animatie over het Informatiepunt Leefomgeving.
Inhoud van deze pagina
- IPLO
- Omgevingswet
- Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet
- Beheer Digitaal Stelsel Omgevingswet
- Tactische Beheer Organisatie
- Strategische Beheerorganisatie
- Opdrachtgevend Beraad Beheer
IPLO
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ondersteunt gebruikers op het gebied van de leefomgeving met juridische en praktische uitleg van de Omgevingswet en het digitaal stelsel. IPLO brengt daarbij kennis over de Omgevingswet en het digitaal stelsel samen met inhoudelijke expertise over thema's als milieu, bodem, water, geluid en veiligheid. Deze thema's zijn terug te vinden in visies en beleid van de verschillende overheidslagen. Op die manier kan het IPLO integraal uitleg geven over het toepassen van de Omgevingswet en het digitaal stelsel in de praktijk.
Ondersteunen doen we door informatie op de website aan te bieden en die dagelijks te onderhouden. Het IPLO zorgt ook voor de gecoördineerde vraagbeantwoording en informatieverstrekking met gespecialiseerde helpdesks (via samenwerkingspartners, bijvoorbeeld het RIVM). En er is een klachtenmeldpunt.
Het doel van het IPLO is om medewerkers van overheden, bedrijven en adviesbureaus van de benodigde kennis te voorzien om de wet- en regelgeving in de uitvoeringspraktijk toe te passen. Dat geldt ook voor het werken met het digitaal stelsel.
Omgevingswet
De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Bijvoorbeeld woningbouw op oude bedrijventerreinen of de bouw van windmolenparken.
De Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving. De nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Dat is nodig om de grote opgaven waar Nederland mee te maken heeft, zoals energietransitie en woningbouw, integraal te kunnen aanpakken. Daarnaast bevordert de nieuwe wet participatie. Bijvoorbeeld door burgers en ondernemers zo goed mogelijk te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving.
Wat dit praktisch betekent ziet u in de tabel.
Van | Naar |
---|---|
26 wetten | 1 wet |
60 Algemene Maatregelen van Bestuur | 4 Algemene Maatregelen van Bestuur |
75 ministeriële regelingen | 1 Omgevingsregeling |
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV).
Onderdeel van het DSO is het Omgevingsloket. Dit is een digitaal loket waar initiatiefnemers, overheidspartijen en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Het Omgevingsloket vervangt straks de 3 huidige loketten: Omgevingsloket online, de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl.
Interbestuurlijk programma Aan de slag met de Omgevingswet
IPLO is onderdeel van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet waarin gemeentes, provincies, waterschappen en het Rijk samenwerken. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet. De wetgevende partij en beleidsverantwoordelijk is de programmadirectie Eenvoudig Beter van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Beheer Digitaal Stelsel Omgevingswet
Het beheer van het DSO zal verschillende werkzaamheden omvatten. In de eerste plaats zorgt het voor de continuïteit en beschikbaarheid van het digitaal stelsel. Verder voorziet het in het onderhoud en de voortdurende verbetering ervan. De gebruikers staan daarbij centraal in de dienstverlening.
De beheertaken zijn in 3 lagen ondergebracht:
- De Strategische Beheerorganisatie (SBO) ontvangt de kaders voor beheer, doorontwikkeling en uitbouw en legt (financieel) verantwoording af aan de interbestuurlijke partners (VNG, UvW, Rijk en IPO) als eigenaren van het stelsel. Ook voert het de regie over grote uitbouwelementen in het DSO.
- De Tactische Beheerorganisatie (TBO) stuurt de operationele beheerders (OBO’s, zie bullet hieronder) aan en rapporteert aan de SBO. Verder borgt zij de samenwerking in de keten.
- Het Operationeel beheer (OBO) wordt gevoerd door de 4 uitvoerende partijen: Rijkswaterstaat, Kadaster, Geonovum en KOOP. Deze partijen verrichten het technische werk.
Tactische Beheer Organisatie (TBO)
De tactische beheertaken voor het DSO-LV zijn belegd bij de Tactische Beheer Organisatie (TBO) die voor bepaalde tijd is ondergebracht bij het Kadaster. De TBO zorgt voor het tactisch aansturen en beheren van de samenhangende componenten die het DSO-LV vormen. Deze onderdelen zijn in operationeel beheer bij de operationeel beheerorganisaties (OBO’s). De TBO coördineert ook de verdere uitbouw en doorontwikkeling van het digitaal stelsel.
De taken en bevoegdheden van de TBO zijn overeengekomen in de Beheerovereenkomst DSO-LV (2019) en het bijbehorende Beheerarrangement. Onder regie van de TBO vindt een aantal reguliere beheeroverleggen en gebruikersoverleggen plaats. Meer informatie vindt u op Overzicht TBO Rapportages.
Strategische Beheerorganisatie (SBO)
De strategische beheerorganisatie (SBO) maakt deel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Namens de interbestuurlijke opdrachtgevers: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Rijk, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) zijn zij verantwoordelijk voor het strategisch beheer. De SBO voert de regie over de uitbouw en bewaakt de naleving van de opgestelde kaders en richtlijnen door alle beheerpartijen. Ook let het erop dat de gebruikers van het stelsel altijd centraal staan. Andere taken zijn portfoliomanagement, financieel contractmanagement, raakvlakmanagement en de rol van stelselarchitect.
De taken en bevoegdheden van de SBO zijn door de bovengenoemde opdrachtgevende partijen overeengekomen in de Beheerovereenkomst DSO-LV (2019), bijlage 3, p. 20 en het Beheerarrangement.
Opdrachtgevend Beraad Beheer
Het Opdrachtgevend Beraad Beheer (OGB-B) fungeert als opdrachtgever voor de Strategische beheerorganisatie. De leden van dit beraad zijn vertegenwoordigers namens de interbestuurlijke partijen VNG, IPO, UvW en Rijk. De SBO rapporteert elk kwartaal aan het OGB-B en legt hier onder andere de jaarplannen en begroting voor.