Aanbesteding collectieve energievoorziening - handreiking en deskstudie
Meer zicht op aanbesteding collectieve energievoorziening
Gemeenten die aan de slag willen met een collectieve energievoorziening voor warmte of koude zien zich met tal van vragen geconfronteerd. Eén ervan is het vraagstuk welke partij gerechtigd is het warmtenet aan te leggen en te exploiteren. Men stuit dan al snel op het mogelijk Europees aanbestedingsplichtige karakter van de opgave.
De Deskstudie gaat in op de vraag hoe en door welke partij een collectieve energievoorziening aangelegd kan en mag worden. Welke partij kan en mag onder welke voorwaarden het collectieve net beheren en via deze infrastructuur warmte (of koude) leveren? Welke belangen spelen er? Gaat het om een opdracht die – vanwege die belangen – wel of niet aanbesteed moet worden? Om een handvat te bieden brengt de Deskstudie alle relevante wet- en regelgeving en de jurisprudentie in kaart. Vervolgens focust de studie op de vraag hoe de aanbesteding en/of gunning van de energie-infrastructuur vorm moet krijgen.
Handreiking aanbestedingswijzer energie-infrastructuur
Uit de Deskstudie is een kleiner, door verschillende experts getoetst document voortgekomen: de Handreiking aanbestedingswijzer energie-infrastructuur. Een concreet en eenvoudig handvat om bij een opdracht voor een duurzaam warmtenet om te kunnen gaan met de vraag wanneer en hoe er Europees moet worden aanbesteed.
- Handreiking aanbestedingswijzer energie-infrastuur vs110614.pdf (pdf, 112 kB)
- Deskstudie aanbesteding warmtelevering vs110614.pdf (pdf, 229 kB)
- Aanbesteden van collectieve warmte- en koudenetten - artikel AgNL 05-09-'11.pdf (pdf, 344 kB)
- Stadswerk nov 2011 Europees aanbesteden warmtenetten.pdf (pdf, 308 kB)