Omgevingsvisie Markdal
Naast 'van binnenuit' wordt ook 'andersom' gewerkt. De bewoners en andere gebiedspartijen nemen het initiatief voor de kwaliteitsimpuls en vragen vervolgens de overheden en andere partijen om de benodigde besluiten te nemen en om structureel instrumenten in te zetten ter optimale conditionering en facilitering.
Markdal is een resultaat van een burgerinitiatief van 5 natuurverenigingen. Het doorbrak de patstelling tussen overheid en grondeigenaren bij de realisatie van een gebiedsontwikkelingsproject. Dit project ligt in het stroomdal van de beek De Mark, ten zuiden van Breda. Met als resultaat een geheel door hen zelf ontwikkelde en unieke omgevingsvisie.
Hoe het begon
Met de komst van de Ecologische Hoofdstructuur en de Kaderrichtlijn Water werd het stroomdal van de gekanaliseerde beek De Mark aangewezen als gebiedsontwikkelingsproject. De beek ligt ten zuiden van Breda.
Verschillende pogingen van de provincie Noord-Brabant en het Rijk om dit gebied te ontwikkelen liepen vast op wantrouwen onder de grondeigenaren. Zij waren niet bereid hun grond te verkopen. In 2011 werd platform Markdal opgericht door vertegenwoordigers van verschillende lokale belangengroepen in het gebied. In het platform zijn de belangen van onder andere natuurontwikkeling, landbouw, recreatie, buurt en wijkraden vertegenwoordigd.
Een duurzamer en integrale ontwikkeling stond centraal bij de discussies tussen de verschillende belangengroepen over de ontwikkelingsmogelijkheden van het Markdal. Vervolgens is een formele organisatie opgericht. De Vereniging Markdal is duurzaam en vitaal. Hiermee is de organisatie in staat om als rechtspersoon grond aan te kopen en overeenkomsten aan te gaan.
Werkwijze
De Vereniging Markdal werkt aan een duurzamer en vitaler Markdal volgens een innovatieve werkwijze. Ze doen dit ‘van binnenuit’. De Vereniging heeft ruim 100 leden en sympathisanten. Onder de leden bevinden zich dorpsraden, natuurverenigingen, Agrarisch onderwijs Breda, en Triodosbank. Met de overheden wordt (ook op bestuurlijk niveau) intensief samengewerkt. Er zijn voor de uitvoering overeenkomsten gesloten.
Daarbij heeft de Vereniging het mandaat om met gebiedspartijen tot innovatieve oplossingen te komen. Daarmee wordt overheidsgeld bespaard. Naast ‘van binnenuit’ wordt ook ‘andersom’ gewerkt. De bewoners en andere gebiedspartijen nemen het initiatief voor de kwaliteitsimpuls en vragen vervolgens de overheden en andere partijen om de benodigde besluiten te nemen en om structureel instrumenten in te zetten ter optimale conditionering en facilitering.