Bodem en ondergrond – het DNA van stad en omgeving
Consortium
Het consortium van DNA van de stad en omgeving heeft onderzocht hoe je de vele beschikbare data en informatie uit de bodem- en ondergrondsector toegankelijk kunt maken in de klimaatsector. Hoe kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ontwerpers, adviseurs en studenten deze kennis zelf kunnen toepassen? De onderzoekers willen de verbindingen tussen kennis en praktijk versterken en de relaties tussen de verschillende thema’s en maatschappelijke opgaven inzichtelijk maken. Het onderzoek vond plaats in zes pilots.
De DNA-aanpak
Op basis van het onderzoek in de pilots is er een DNA-aanpak (pdf, 2 MB) ontwikkeld. De DNA-aanpak is een structurele aanpak om de leefomgeving klimaatbestendig en waterrobuust te maken. Met deze aanpak zorg je ervoor dat je de juiste adaptatiemaatregelen neemt op de juiste plek, door gebruik te maken van het unieke karakter en de eigenheid van bodem, ondergrond, landschap, water en cultuurhistorie. Al deze eigenschappen noemen we ook wel het ‘DNA van de stad en omgeving’. De aanpak bestaat uit drie onderdelen: systeemanalyse, redeneerlijnen, en kansenkaarten of ontwerpprincipes. Deze onderdelen variëren in schaal (van stad en omgeving tot wijk of straat), in toepassing en in doelgroepen.
Resultaten
- DNA van de stad op klimaatadaptatienederland.nl
- DNA-aanpak: bodem en ondergrond als hoeksteen voor klimaatadaptatie (pdf, 2 MB)
- Kennisdossiers op Kennisportaal Klimaatadaptatie: onder andere Bodemdaling, Klimaatadaptatie in de Omgevingswet, Monitoring van klimaatadaptatie en Water en bodem als basis: een transitie