Landelijke netwerken leefomgeving
De deskundigen van Rijkswaterstaat en het IPLO organiseren netwerken waarin medewerkers van overheden en regionale uitvoeringsdiensten elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen. De netwerken ontmoeten elkaar zo'n 2 maal per jaar op locatie, delen kennis via een online platform en bespreken actuele thema's. Soms gebeurt dat ook in een online bijeenkomst.
Doel van de netwerken
Het doel van de netwerken is onderling informatie en ervaringen uitwisselen over vraagstukken en werkwijzen. Er zijn op dit moment 4 verschillende netwerken met ieder een eigen onderwerp en doelgroep. Soms worden de netwerken gecombineerd bij gezamenlijke onderwerpen. Regelmatig zijn er sprekers vanuit het IPLO en de ministeries die de deelnemers bijpraten over actuele kwesties in beleid en wet- en regelgeving. Daarbij is er zeker ook ruimte voor het signaleren van knelpunten en verbeterpunten in wet- en regelgeving. En dat leidt soms tot aanpassing ervan.
Kennis opdoen en verspreiden
Via het online platform PLEIO kunnen deelnemers discussiëren en casussen uitwisselen. Ook delen deelnemers nieuwtjes zoals interessante bijeenkomsten, publicaties of rechterlijke uitspraken. Zij verspreiden hun opgedane kennis bij de achterban binnen de eigen organisatie of regio.
Het netwerk is geen helpdesk. Vragen over (uitleg van) huidige en aankomende regelgeving kunt u stellen via Contact met het IPLO.
Netwerk Milieubelastende activiteiten
Deze opvolger van het netwerk Activiteitenbesluit heeft als hoofdonderwerp de algemene rijksregels voor milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Maar ook de vergunningen, maatwerk en (milieu)regels in het omgevingsplan komen aan bod. Daarnaast zijn de procedures, werkwijzen en het toezicht en handhaving op deze regels onderwerp van gesprek.
Vooral inbreng vanuit de deelnemers over specifieke casussen maakt het echt een netwerk van de deelnemers. De primaire doelgroep is vergunningverleners en toezichthouders bij omgevingsdiensten. Aangevuld met een enkele deelnemers van gemeenten en provincies. Het is het streven dat elke regio (omvang omgevingsdienst) in Nederland een vertegenwoordiger heeft.
Netwerk Ruimte
Het netwerk Ruimte richt zich op vraagstukken op het snijvlak van de evenwichtige toedeling van functies aan locaties en onderwerpen zoals gezondheid en milieu (denk aan geur, geluid, trillingen en externe veiligheid), water, erfgoed, landschap, natuur en agrarisch. We onderzoeken het wettelijk systeem en gaan samen aan de slag met regels in het omgevingsplan, de overgangsfase en de mogelijkheden van de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit.
De doelgroep is medewerkers van gemeenten en omgevingsdiensten die meewerken aan het opstellen van de regels in het omgevingsplan.
Netwerk Water
Het voornaamste onderwerp van dit netwerk is de lozingsregels bij het afvoeren van afvalwater dat vrijkomt bij (milieubelastende) activiteiten. De doelgroep is vergunningverleners en toezichthouders bij waterschappen, omgevingsdiensten (OD's), gemeenten en provincies. Ook voor beleidsmedewerkers van waterschappen, Rijk, gemeenten en provincies op het gebied van water is deelname interessant.
Netwerk Agrarisch
Het onderwerp van dit netwerk zijn de regels die gelden voor agrarische bedrijven, vooral gericht op het beperken van emissies. Het betreft meestal veehouderijen, maar er is ook ruimte voor onderwerpen binnen akkerbouw of glastuinbouw. Hiervoor werkt het netwerk samen met het netwerk Water. Tijdens de bijeenkomsten is altijd veel ruimte voor het onderling uitwisselen van vragen en casussen, binnen het inmiddels bekende en gewaardeerde 'rondje langs de deelnemers'.
De doelgroep is vergunningverleners en toezichthouders bij omgevingsdiensten, gemeenten en provincies. Ook voor beleidsmedewerkers van Rijk, gemeenten en provincies op het gebied van de agrarische wet-en regelgeving is deelname interessant.
Contact en informatie
Voor meer informatie over (een van) de netwerken of aanmelden kunt u contact opnemen via Contact.