Regelanalisten
Hieronder ziet u alle sessies die interessant zijn voor regelanalisten.
Met de komst van de Omgevingswet zijn veel bepalingen over asbest in een ander, nieuw besluit gekomen. De verplichtingen voor asbest zijn niet gewijzigd. Aan de hand van voorbeelden vertellen we in deze workshop over de regels voor o.a. bouwen, slopen en over opslag van asbest bij bijvoorbeeld milieustraten. Ook laten we zien hoe een melding in het LAVS gedaan kan worden. We sluiten de sessie af met een overzicht van ontwikkelingen rondom asbest.
Bij Regels op de kaart in het Omgevingsloket kunt u regels en beleid van overheden bekijken. In deze demonstratie leggen we aan de hand voorbeelden we uit hoe dit werkt. We kijken naar de nog geldende bestemmingsplannen. En naar nieuwe omgevingsdocumenten zoals het omgevingsplan en de waterschaps- en omgevingsverordening. Ook laten we zien wat het belang is van annoteren van omgevingsdocumenten voor de vindbaarheid van regels en beleid.
In Friesland wordt geoefend met de inzet van een AI chatbot om vragen te beantwoorden over de Omgevingswet. Een uitleg en demo van de toepassing van AI om de dienstverlening en tweedelijns specialisten te ondersteunen in hun werk.
De data van onze fysieke leefomgeving is met de komst van de Omgevingswet gecentraliseerd in een nieuw digitaal stelsel. Welke informatie hebben we daarmee tot onze beschikking en wat kunnen we daarmee? Welke trends zijn hieruit te ontlenen? Hoe kunt u deze informatie gebruiken voor beleidsvorming, monitoring en evaluatie? Alexander Hermanns laat u zien aan de hand van eerste praktijkvoorbeelden wat u met de informatie uit het digitaal stelsel kunt doen. Ook inspireert u in deze interactieve sessie elkaar met praktijkvoorbeelden, ideeën en toekomstperspectieven!
In deze sessie gaan we terug naar de basis over regelgeving voor water in het Bal. Wanneer is een lozing een milieubelastende activiteit of een lozingsactiviteit? Is de activiteit onderdeel van de kernactiviteit of een functioneel ondersteunende activiteit? Waar vind ik wie het bevoegd gezag is en hoe zat het ook alweer met advies en instemming? In deze sessie leggen we het uit.
In het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers controleren of ze een vergunning nodig hebben en deze direct aanvragen. In deze demonstratie ziet u aan de hand van een voorbeeldcasus hoe dat werkt. En hoort u wat overheden moeten doen om deze onderdelen van het Omgevingsloket in te richten.
Hoe verwerkt u data uit het DSO en andere bronnen tot informatie? In deze workshop leert u hoe u data verkrijgt uit het DSO voor beleid en uitvoering, en hoe u deze kunt verrijken met open bronnen.
Gebruikersvriendelijkheid is een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van het Omgevingsloket. In deze sessie vertellen we hoe dit aspect wordt opgepakt met bijvoorbeeld analyses en gebruikersonderzoeken. Maar vooral ziet u wat u als overheid zelf kunt doen met goede toepasbare regels.