Schakel 2024 - Ronde 3
Hieronder ziet u alle sessies die in Ronde 3 worden gehouden. Ronde 3 start om 13.40 uur.
Zoeken in de index
Gemeenten en provincies zijn verplicht een minimaal takkenpakket over te dragen aan een omgevingsdienst. Dit minimale takenpakket noemen we het basistakenpakket en is opgenomen in het Omgevingsbesluit. Het basistakentakken is veranderd met de komst van de Omgevingswet. In deze sessie lichten we de laatste versie van het basistakenpakket toe en laten we ook zien welke activiteiten bijvoorbeeld niet onder het basistakenpakket vallen.
De doelstelling van de regionale beleidscyclus is om op basis van een scherpe probleem- en risicoanalyse de capaciteit van de omgevingsdienst gericht in te kunnen zetten om in de gehele regio het meeste rendement te behalen en de grootste impact voor de leefomgeving te realiseren. De BIG-8 fungeert als raamwerk, dat tegelijkertijd de dienst stimuleert om efficiënt en effectief te functioneren. Het is belangrijk om met alle partners tot een gezamenlijke aanpak, doelstelling en prioritering te komen, zodat de aanwezige capaciteit en het VTH-instrumentarium zo doeltreffend mogelijk wordt gebruikt en ten goede komt aan een schone, veilige en duurzame leefomgeving voor de inwoners.
Samen met GGD'en uit het noorden nemen we u mee in het borgen van gezondheid in de diverse kerninstrumenten, van omgevingsvisie tot omgevingsplan. Dit doen we aan de hand van verschillende voorbeelden en handreikingen.
Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) is een activiteit die in strijd is met het omgevingsplan en die niet vergunningvrij is. Terugkijken op bijna een jaar BOPA-vergunningen. Wat ging er goed en wat kan er beter?
3.5 Basis Bal: een uitleg van de regels voor milieubelastende activiteiten in het Bal voor beginners
In deze sessie krijgt u een uitleg in vogelvlucht van de regels voor milieubelastende activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving. Aan de orde komen onder andere de aanwijzing van milieubelastende activiteiten waar het Bal op van toepassing is, functioneel ondersteunende activiteiten, de vergunningplicht, de richtingaanwijzer, de specifieke zorgplicht, enzovoort.
De data van onze fysieke leefomgeving is met de komst van de Omgevingswet gecentraliseerd in een nieuw digitaal stelsel. Welke informatie hebben we daarmee tot onze beschikking en wat kunnen we daarmee? Welke trends zijn hieruit te ontlenen? Hoe kunt u deze informatie gebruiken voor beleidsvorming, monitoring en evaluatie? Alexander Hermanns laat u zien aan de hand van eerste praktijkvoorbeelden wat u met de informatie uit het digitaal stelsel kunt doen. Ook inspireert u in deze interactieve sessie elkaar met praktijkvoorbeelden, ideeën en toekomstperspectieven!
Op 1 januari dit jaar is de Omgevingswet in werking getreden. Een nieuwe wet met een heel nieuw stelsel, waarin we al bijna 1 jaar allerlei ervaringen hebben opgedaan en er veel is veranderd, ook in de praktijk. De vraag luidt: hoe werkt het op het vlak van bodem en ondergrond in de Omgevingswet en kunnen we ermee uit de voeten? Welke vragen leven er en waar lopen we in de praktijk tegenaan? In deze sessie presenteren we vanuit verschillende perspectieven de opgedane ervaringen en inzichten: vanuit de IPLO Helpdesk (Rijksoverheid) en vanuit de lokale overheid (omgevingsdienst of gemeente).
Al in 2017 heeft de VNG aangegeven dat de uitgave "Bedrijven en milieuzonering 2009" (paarse boekje) niet meer geschikt is voor toepassing onder de Omgevingswet. De Omgevingswet biedt meer mogelijkheden om een lokale afweging op maat te maken. Hiervoor heeft de VNG in 2019 een regelsystematiek gepubliceerd onder de naam "Milieuzonering nieuwe stijl". Deze nieuwe systematiek omvat geen koppeling meer van activiteiten aan milieucategorieën en de daarbij behorende richtafstanden. De nieuwe VNG-handreiking 'Activiteiten en milieuzonering' (eind 2024 beschikbaar) vervangt de publicaties Bedrijven en milieuzonering uit 2009 en Milieuzonering Nieuwe Stijl uit 2019.
Uitleg over de meldingsplicht bij meten, keuringsplicht stookinstallaties en stookruimtes, meetfrequenties, overgangsrecht, emissie-eisen en maatwerk.
‘Dat wil ik nou ook weleens weten!’ In 3 kwartier behandelen we vragen over geluid die het afgelopen jaar vaak aan IPLO zijn gesteld. Bijvoorbeeld: valt het geven van pianolessen aan huis onder de bruidsschat? Of: welke regels moet ik toepassen bij een nieuwe woning in een geluidzone en in een geluidaandachtsgebied? Maar ook: kan ik met geluidvoorschriften in een vergunning regelen dat een transformatorstation meer geluid mag maken? Er komen nog veel meer vragen aan bod. Leer van de vragen van uw vakgenoten en meld u aan voor deze sessie.