Introductie standaarden Omgevingswet
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Als overheid sluit u uw lokale systemen aan op het DSO. Zo kunt u informatie ontvangen en delen met het Omgevingsloket, een van de onderdelen van het DSO. Om dit mogelijk te maken zijn er een aantal nieuwe standaarden.
3 nieuwe standaarden
In het Omgevingsloket komt digitale informatie over de leefomgeving onder de Omgevingswet samen. Hier kan iedereen bijvoorbeeld zien welke regels er gelden op een locatie of een vergunning aanvragen voor werkzaamheden.
Als overheid wisselt u daarvoor informatie uit met het Omgevingsloket. U levert bijvoorbeeld uw omgevingsdocumenten aan, zodat iedereen de regels kan bekijken. En u ontvangt vergunningaanvragen en meldingen die initiatiefnemers indienen. Hiervoor zijn 3 nieuwe standaarden ontwikkeld door verschillende organisaties.
STOP/TPOD: standaard en toepassingsprofielen voor publiceren van omgevingsdocumenten
De Standaard officiële publicaties (STOP) en de bijbehorende Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD) zijn ontwikkeld voor het publiceren van omgevingsdocumenten, zoals bijvoorbeeld het omgevingsplan en de waterschapsverordening.
Deze standaard zorgt ervoor dat omgevingsdocumenten na publicatie in de wetten- en regelingenbanken komen. Maar ook dat de regels daarna te zien zijn op een kaart in het Omgevingsloket van het DSO.
De STOP is een algemene standaard voor het opstellen en publiceren van alle officiële overheidspublicaties. KOOP beheert deze standaard. Voor de Omgevingswet zijn er daarnaast toepassingsprofielen gemaakt voor de verschillende soorten omgevingsdocumenten. Deze worden beheerd door Geonovum.
Lees meer over de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD) op onze website.
Of bekijk de actuele versie van de standaard en de toepassingsprofielen op de websites van KOOP en Geonovum:
- Standaard officiële publicaties (STOP) op de website van KOOP.
- Toepassingsprofielen (TPOD) en voorbeeldbestanden op de website van Geonovum.
STAM: standaard voor ontvangen van aanvragen en meldingen
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) is de standaard voor het ontvangen van vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket.
Initiatiefnemers kunnen in het Omgevingsloket bijvoorbeeld een vergunningaanvraag indienen of een melding doen. Als overheid ontvangt u deze verzoeken in uw eigen zaak- of vergunningensysteem. Hiervoor sluit u uw lokale systemen aan op het DSO. Rijkswaterstaat heeft deze standaard ontwikkeld en beheert deze.
U vindt de Standaard aanvragen en meldingen en het informatiemodel (STAM en IMAM) op onze website.
STTR: standaard voor aanleveren van toepasbare regels
De Standaard toepasbare regels (STTR) is de standaard voor het maken en het publiceren van toepasbare regels. Als overheid vertaalt u uw juridische regels naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar zijn de toepasbare regels te zien als vragenformulieren in de Vergunningcheck, bij het onderdeel Aanvragen en bij Maatregelen op maat. Rijkswaterstaat heeft deze standaard ontwikkeld en beheert deze.
U vindt de Standaard toepasbare regels en het informatiemodel (STTR en IMTR) op onze website.