Aansluiten om toepasbare regels aan te leveren
Als overheid sluit u of uw leverancier uw regelbeheersysteem verplicht aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Deze registratie is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). U sluit aan via het koppelvlak STTR. Zo levert u toepasbare regels aan voor vragenformulieren in het Omgevingsloket. U kunt het aanleveren ook uitbesteden.
Op deze pagina
- Aansluiten verplicht om indieningsvereisten te publiceren
- Regelbeheersoftware
- Ondersteuning bij aansluiten
Aansluiten verplicht om indieningsvereisten te publiceren
Initiatiefnemers kunnen via het Omgevingsloket vergunningaanvragen, meldingen en informatie indienen. Hiervoor beantwoorden ze vragen in het Omgevingsloket.
Als overheid levert u deze vragen zelf aan voor activiteiten waar u de juridische regels voor maakt. U levert de vragen aan via toepasbare regels. U bent verplicht om toepasbare regels te publiceren voor uw indieningsvereisten.
Daarom sluit u uw regelbeheersysteem aan op de Registratie toepasbare regels (RTR). Deze registratie is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).
Aansluiten nodig om bruidsschat te beheren
Als gemeente of waterschap moet u aansluiten om de toepasbare regels van de bruidsschat te beheren en aan te passen. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn een aantal rijksregels overgedragen aan gemeenten en waterschappen. We noemen dit de bruidsschat omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en de bruidsschat waterschapsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het Rijk maakt de toepasbare regels van de bruidsschat. Gemeenten en waterschappen kunnen deze regels daarna zelf aanpassen. Het Rijk maakt niet voor alle activiteiten uit de bruidsschat toepasbare regels voor de Vergunningcheck.
Aansluiten niet nodig bij uitbesteden van aanleveren
U kunt de ontwikkeling en het beheer van eigen toepasbare regels en de bruidsschat ook uitbesteden. Bijvoorbeeld aan een uitvoeringsorganisatie, zoals een omgevingsdienst of een samenwerkingsverband. Het is dan niet nodig om zelf aan te sluiten. De uitvoeringsorganisatie kan in dat geval namens u aansluiten.
Aansluiten via Digikoppeling
U sluit uw regelbeheersysteem aan op de RTR. Dit gaat via Digikoppeling en via het koppelvlak STTR (Toepasbare regels).
Digikoppeling is een set van standaarden voor elektronisch berichtenverkeer. Het zorgt ervoor dat overheidsorganisaties veilig en betrouwbaar berichten met elkaar kunnen uitwisselen. U kunt via deze beveiligde verbinding toepasbare regels aanleveren en beheren.
Aansluiten pre-productieomgeving en productieomgeving
U sluit eerst aan op de pre-productieomgeving van het DSO om te testen met het aanleveren van toepasbare regels. U kunt daarna aansluiten op de productieomgeving.
Regelbeheersoftware
Om toepasbare regels te maken, beheren en publiceren heeft u een regelbeheersysteem nodig.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware (verwijst naar een andere website). Op het Ontwikkelaarsportaal staat een overzicht van leveranciers van software die geschikt is voor de Omgevingswet.
Regelbeheersysteem moet werken volgens nieuwe standaard
Als u toepasbare regels maakt en aanlevert, gebruikt u een nieuwe standaard, de Standaard toepasbare regels (STTR). Het regelbeheersysteem dat u gebruikt moet werken volgens deze standaard. Alleen dan kunt u toepasbare regels publiceren. Leveranciers moeten er ook voor zorgen dat hun systemen werken volgens de nieuwe standaard.
Ondersteuning bij aansluiten
Aansluiten met ondersteuning van beheerteam DSO
U kunt uw lokale software aansluiten met hulp van het ondersteuning van het beheerteam van het DSO. U of uw leverancier kan u hiervoor aanmelden bij het beheerteam. Dit doet u of uw leverancier minimaal 4 weken voordat u wilt gaan aansluiten.
Procesbeschrijving aansluiten
Leveranciers die overheden samen met het beheerteam van het DSO gaan aansluiten, kunnen de procesbeschrijving aansluiten gebruiken. Deze procesbeschrijving beschrijft de stappen die de leverancier en de overheidsorganisatie moeten zetten voor technisch aansluiten:
- aanmelden om aan te sluiten bij het beheerteam
- aanvragen API-key
- Digikoppeling realiseren
Vervolgens kunt u zelf of samen met uw leverancier functioneel aansluiten. Hiervoor kunt u de procesbeschrijving bevoegd gezag aansluiten op STTR-koppelvlak gebruiken. Hierin worden de volgende stappen beschreven:
- Een testbestand van toepasbare regels opstellen en uploaden om de koppeling te testen.
- Bevestigen dat de aansluitgegevens met de STTR-koppeling juist zijn.
Meer informatie
-
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft veel informatie over de software voor de Omgevingswet (verwijst naar een andere website). Zoals een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware (verwijst naar een andere website) en specificaties voor het aanschaffen van software (verwijst naar een andere website).
- Informatie voor ontwikkelaars zoals de specificaties en documentatie van de API's is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.
- Bekijk de presentaties in het spreekuur Omgevingswet over aansluiten en software:
- Bekijk het webcollege Casco document verwerven Omgevingswet software (verwijst naar een andere website) (webcollege Vereniging van Nederlandse Gemeenten, november 2020.
Bruidsschat omgevingsplan
De 'bruidsschat omgevingsplan' bestaat uit regels die door het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch zijn toegevoegd aan het tijdelijk deel van het omgevingsplan van alle gemeenten.
Gedurende de overgangsfase (tot eind 2031) gelden de regels van de bruidsschat, zolang de gemeente nog geen eigen regels heeft gesteld.
Let op
De gemeente kan de regels van de bruidsschat omgevingsplan wijzigen. De actuele regels van het omgevingsplan raadpleegt u in het onderdeel Regels op de kaart (verwijst naar een andere website) van het Omgevingsloket.
Bruidsschat waterschapsverordening
De 'bruidsschat waterschapsverordening' bestaat uit regels die door het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch zijn toegevoegd aan de waterschapsverordening van alle waterschappen.
Het waterschap kan deze regels naar eigen inzicht aanpassen.