Animatie DSO in de praktijk
Het Omgevingsloket is onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In het Omgevingsloket staan de regels voor de fysieke leefomgeving en informatie uit plannen overzichtelijk bij elkaar, zodat initiatiefnemers en belanghebbenden inzicht krijgen in wat kan en mag. Wilt u zien hoe werken met het Omgevingsloket er in de praktijk uitziet? Bekijk dan deze animatie.
Het nieuwe Omgevingsloket. Wat verandert er voor het maken van plannen? In het nieuwe Omgevingsloket staan de regels voor de fysieke leefomgeving en informatie uit plannen overzichtelijk bij elkaar, zodat initiatiefnemers en belanghebbenden inzicht krijgen in wat kan en mag.
Voor plannenmakers lijkt er weinig te veranderen met de komst van het nieuwe Omgevingsloket. Het proces blijft op hoofdlijnen hetzelfde. 1. U werkt samen met betrokken partijen aan een plan en laat dit vaststellen door het bestuur. 2. U legt ondertussen het plan vast in het systeem van uw eigen organisatie. 3. Dit systeem biedt het plan aan aan het Omgevingsloket, zowel het ontwerp als het definitieve plan. 4. Via het Omgevingsloket wordt het plan toegankelijk voor alle initiatiefnemers en belanghebbenden. 5. Uiteraard volgt ook de officiële bekendmaking, net als nu.
Wat gaat er wél veranderen voor planmakers? Allereerst vraagt de nieuwe Omgevingswet een veel integraler plan, opgesteld in samenwerking met andere betrokken partijen en op basis van actuele data. Maar de grootste verandering is dat initiatiefnemers straks informatie via een kaart of andere zoekfunctie in het Omgevingsloket kunnen zoeken. Tekst en kaart vormen veel meer een logische combinatie.
Het Omgevingsloket helpt initiatiefnemers met zogeheten vragenbomen om te komen tot een juiste actie. Hiervoor is het nodig dat plannen een vaste structuur hebben en opgesteld worden volgens standaarden. U moet uw plannen verder zoveel mogelijk vertalen in toepasbare regels. En van alle regels het werkingsgebied vastleggen. De begrippen die u gebruikt, moeten zijn vastgelegd in de landelijke catalogus. Zo spreken we dezelfde taal met dezelfde wetsbetekenis.
Meer weten over wat het Omgevingsloket online voor u gaat betekenen? Ga naar www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl.