Introductie Stelselcatalogus Omgevingswet
De Stelselcatalogus Omgevingswet is het online naslagwerk voor begrippen, definities, waardelijsten, werkzaamheden en informatieproducten over de Omgevingswet. Iedereen kan de gegevens opvragen via de website of via de API. Alle overheden kunnen zo dezelfde begrippen gebruiken. De stelselcatalogus is 1 van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Omgevingswetinformatie voor iedereen beschikbaar
In de Stelselcatalogus Omgevingswet staan begrippen en definities, waardelijsten en informatieproducten die iets te maken hebben met de Omgevingswet. Als overheid kunt u de gegevens in de catalogus gebruiken in uw eigen werkprocessen. Het zorgt ervoor dat iedereen dezelfde woorden gebruikt voor dezelfde begrippen. Dat maakt interbestuurlijk werken gemakkelijker.
Gegevens opvragen via website en API
Iedereen kan gegevens opvragen uit de Stelselcatalogus Omgevingswet. Hiervoor is geen speciale toegang nodig. De begrippen, definities, waardelijsten en informatieproducten in de stelselcatalogus zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk.
De begrippen die nu in de Stelselcatalogus Omgevingswet zitten, kunt u zien op stelselcatalogus.omgevingswet.overheid.nl.
U kunt ook aansluiten op de stelselcatalogus via de API ‘Catalogus opvragen’.
Inhoud en beheer Stelselcatalogus Omgevingswet
Begrippen en definities uit verschillende bronnen
In de Stelselcatalogus Omgevingswet staan begrippen en definities uit verschillende bronnen. Denk hierbij aan begrippen en definities uit de standaarden binnen de Omgevingswet, zoals de Standaard officiële publicaties (STOP)/Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten (TPOD). De Stelselcatalogus haalt de gegevens op uit de catalogus van de bronhouder. Het inhoudelijk beheer gebeurt dus niet in het Stelselcatalogus zelf, maar bij de bronhouder.
Gegevens beheren
Bepaalde organisaties kunnen eigen begrippenkaders en standaarden in de Stelselcatalogus publiceren en beheren. Dit kan door met eigen software aan te sluiten op de Stelselcatalogus, of de Catalogus Manager te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is het VNG begrippenkader.
Uw begrippen en die van andere overheden komen via ketenprocessen in de Stelselcatalogus Omgevingswet terecht. Bijvoorbeeld via de keten van publicatie van een omgevingsdocument. Zo kunt u de begrippen en definities van andere organisaties gebruiken. Wel mag u nog steeds uw eigen begrippen en definities gebruiken.
Meer informatie
- Bekijk het webinar over de Stelselcatalogus Omgevingswet.
Status
De Stelselcatalogus is klaar.