Animatie Zo werkt Aanvragen
In deze animatie krijgt u uitleg over hoe Aanvragen in het Omgevingsloket werkt.
Onze omgeving maken we samen. De Omgevingswet.
Aanvraag of melding indienen
U krijgt met de Omgevingswet te maken, als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Dan bezoekt u het digitale Omgevingsloket. Open het Omgevingsloket door www.omgevingswet.overheid.nl in uw zoekbalk te typen. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk Hier kunt u een vergunning aanvragen of melding indienen voor uw plan.
In deze animatie krijg u uitleg over het indienen van een aanvraag, waarbij u bent gestart vanuit de Vergunningcheck. De locatie en de juiste activiteiten staan dan al voor u klaar.
U komt op de pagina 'Aanvragen'. Als u naar beneden scrolt, vindt u een overzicht van de verschillende stappen. Zo weet u wat u kunt verwachten. Onder de stappen staat: Wat gebeurt er nadat mijn verzoek is verstuurd? Daar vindt u informatie over wat u kunt verwachten na het indienen van een aanvraag.
U start met het aanvraagproces door op de knop 'Start aanvraag' te klikken. U kunt nu inloggen met DigiD of eHerkenning. Dit is nodig omdat u een besluit vraagt van de overheid. Weet u niet op welke manier u inlogt? Of wilt u bijvoorbeeld een aannemer of architect machtigen om een aanvraag voor u te doen? Klik dan op het vraagteken rechtsonder in beeld voor meer informatie. Wanneer u bent ingelogd, slaat het Omgevingsloket de informatie die u invult automatisch op. U vindt u informatie als u rechtsboven in het scherm op de knop 'Mijn Omgevingsloket' klikt. U kunt dus stoppen bij een bepaalde stap en later terugkeren naar de aanvraag. U moet dan wel opnieuw inloggen.
Stap één: Maak een project aan.
U geeft uw project een naam, bijvoorbeeld 'garage met uitrit' en een korte beschrijving. Bijvoorbeeld 'garage bouwen en uitrit aanleggen'. Daarna klikt u op de knop 'Volgende stap'.
Stap twee: Locatie.
Op de pagina verschijnt de locatie die u eerder in de Vergunningcheck hebt opgegeven. Klik op de knop 'Volgende stap' om naar stap drie te gaan.
Stap drie: Activiteiten.
U krijgt een overzicht van de activiteiten waar een vergunning, melding of informatie voor nodig is. Op basis van uw antwoorden in de Vergunningcheck. U wilt een garage met uitrit bouwen en u krijgt hier de opdracht om een vergunning aan te vragen of een melding te doen. Hebt u het overzicht gecontroleerd en staan alle activiteiten die u gaat doen erin? Klik op de knop ‘Volgende stap’.
Stap vier: Vragen beantwoorden.
U start hier met het beantwoorden van de eerste vraag. Hebt u moeite met het invullen van vragen? Kijk dan of er een 'i'-tje bij de vraag staat voor meer informatie. Komt u er niet uit? Neem gerust contact op met uw gemeente of waterschap voor hulp. Zij zijn er om u te helpen.
Hebt u alle vragen beantwoord? Klik op de knop 'Volgende stap'.
Stap vijf: Documenten.
U vindt hier de verschillende documenten die u moet aanleveren. Zorg dat u het aanvraagformulier zo volledig mogelijk invult. Let op dat u geen persoonsgegevens in de documenten zet, want de stukken worden openbaar gemaakt.
Stap zes: Uw gegevens.
Vul uw gegevens verder in. Sommige gegevens zijn al voor u ingevuld, omdat deze gegevens aan uw DigiD of eHerkenning gekoppeld zijn. Doet u de aanvraag voor iemand anders? Geef dat aan via de blauwe informatiemelding bovenaan de pagina.
Hebt u alle informatie ingevuld? Klik op de knop 'Volgende stap'.
Stap zeven: Verzoek indienen.
U krijgt hier een overzicht van uw activiteiten. Vink aan welke activiteiten u wilt indienen. In het voorbeeld van de garage bouwen, kiest u ervoor om het hele project in één keer aan te vragen. Klik op de knop 'Volgende' om naar de volgende pagina te gaan.
Op de volgende pagina vindt u hoe uw aanvraag wordt opgebouwd. Soms maakt het Omgevingsloket meerdere verzoeken van uw aanvraag. Bijvoorbeeld als u een vergunning aanvraagt en een melding moet doen. U vindt hier ook bij welke gemeente, provincie of waterschap de aanvraag wordt ingediend.
Klik op de knop 'Volgende' om naar de volgende pagina te gaan.
Afhankelijk van uw aanvraag krijgt u nu de keuze om uw verzoek als concept of definitief in te dienen. Wanneer u uw aanvraag definitief indient, zal deze in behandeling worden genomen. Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of wilt u laten controleren of u de juiste informatie hebt ingevuld? Door uw aanvraag als concept verzoek in te dienen vraagt u een overleg aan met een gemeente, provincie of waterschap. Hoe dient u de aanvraag definitief in? U beantwoordt een aantal algemene vragen. Bijvoorbeeld of u contact hebt gehad met anderen over uw plannen.
Hebt u alle vragen beantwoord en wilt u de aanvraag indienen? Vink dan aan dat u alle vragen naar waarheid hebt ingevuld. Daarna klikt u op de knop 'Indienen'. Let op het indienen van een aanvraag kost mogelijk geld. De kosten vindt u op de website van de gemeente, waterschap of provincie waar u de aanvraag indient. De aanvraag is succesvol ingediend.
U vindt uw ingediende aanvragen ook onder de knop 'Mijn Omgevingsloket'. Wat gebeurt er nadat uw aanvraag is verstuurd? Het Omgevingsloket bevestigt uw aanvraag. Daarnaast krijgt u een ontvangstbevestiging van de overheidsorganisatie die uw aanvraag of melding in behandeling neemt. Meestal krijgt u binnen acht weken te horen of u de plannen mag uitvoeren. Als er iets aan uw aanvraag mist of niet klopt, wordt u gevraagd dit aan te vullen in 'Mijn Omgevingsloket'. Hierdoor kan het besluit langer op zich laten wachten.
Het Omgevingsloket wordt voortdurend verbeterd. Hierbij wordt gelet op de toegankelijkheid, de begrijpelijkheid en de gebruikersvriendelijkheid.
Meer weten over het indienen van een aanvraag? Of hulp nodig bij het invullen? Rechtsonder vindt u een vraagteken.
Klik op het vraagteken voor meer informatie in het Helpcentrum.
Onze omgeving maken we samen.
De Omgevingswet.