Maatregelen op maat in het Omgevingsloket
In het onderdeel Maatregelen op maat zien initiatiefnemers wat ze moeten doen om zich aan regels te houden die horen bij hun werkzaamheden. Eerst stonden deze maatregelen in de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet vindt u de maatregelen in het Omgevingsloket.
Naar Maatregelen op maat
Ga direct naar Maatregelen op maat in het Omgevingsloket op de productieomgeving.
Stappen Maatregelen op maat
Initiatiefnemers krijgen in Maatregelen op maat een handig overzicht van welke maatregelen ze moeten nemen, hoe vaak en in welke volgorde. Ook is het overzicht te printen, zodat initiatiefnemers het overzicht kunnen gebruiken als checklist. Voor het juiste overzicht met maatregelen moeten initiatiefnemers een aantal stappen doorlopen in Maatregelen op maat.
1. Locatie kiezen
Initiatiefnemers kiezen eerst een locatie. Dat kan op basis van bijvoorbeeld een adres, kadastraal nummer of coördinaten.
2. Werkzaamheid of bedrijfstak kiezen
Vervolgens kiezen initiatiefnemers de werkzaamheid die zij willen uitvoeren. Het Omgevingsloket laat nu ook extra werkzaamheden zien. De initiatiefnemers kunnen deze werkzaamheden verder in detail benoemen. Ook laat het Omgevingsloket de bedrijfstak zien die bij de werkzaamheden hoort.
Let op: soms moeten initiatiefnemers de bedrijfstak zelf nog kiezen.
3. Vragen beantwoorden
Initiatiefnemers beantwoorden daarna vragen die horen bij de werkzaamheden die ze hebben gekozen. Ze zien dan alleen vragen die voor hen op dat moment belangrijk zijn.
4. Overzicht downloaden
Daarna krijgen initiatiefnemers een overzicht met maatregelen die horen bij de werkzaamheden die ze gekozen hebben. Ze kunnen dit overzicht downloaden als een pdf- of Excelbestand.
Het overzicht heeft 4 onderdelen:
- Op het voorblad staan de locatie, gekozen werkzaamheden en de datum waarop het overzicht is gemaakt.
- Per werkzaamheid staat er een lijst met de maatregelen in het overzicht. Bij iedere maatregel staat hoe vaak de maatregel moet worden uitgevoerd.
- Per maatregel staat er een beschrijving en verwijzing naar de regel in de wet op wetten.nl.
- De antwoorden die de initiatiefnemer heeft gegeven op de vragen die horen bij de werkzaamheden.
5. Maatregelen opslaan
Initiatiefnemers kunnen het overzicht van maatregelen ook opslaan in Mijn Omgevingsloket om dit later te bekijken of aan te passen. Om het overzicht op te slaan, logt de initiatiefnemer in op Mijn Omgevingsloket.
Er wordt gevraagd een projectnaam aan te maken voor het overzicht. Dit project kan de initiatiefnemer terugvinden in Mijn Omgevingsloket onder ‘Mijn projecten’. Vervolgens is het opgeslagen overzicht te vinden onder de tab ‘Maatregelen’. Meer hierover leest u in het Helpcentrum van het Omgevingsloket: Maatregelen op maat downloaden en opslaan.
Vragen leveren via toepasbare regels
Als overheid maakt u zelf vragen voor Maatregelen op maat. U kunt alleen vragen maken voor uw eigen juridische regels. Daarvoor moet u toepasbare regels maken en aanleveren. Houd hierbij rekening met de minimale eisen voor toepasbare regels.
- Lees meer over toepasbare regels maken en aanleveren.
- Lees meer over de minimale eisen voor toepasbare regels.
Van Activiteitenbesluit naar Omgevingswet
Eerst stonden de maatregelen in het Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet vindt u de maatregelen in het Omgevingsloket.
Onder de Omgevingswet zijn regels van het Rijk naar gemeenten en waterschappen verhuisd. U krijgt van het Rijk via de bruidsschat maatregelen aangeleverd uit:
- hoofdstuk 3, 4 en 5 uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- maatregelen uit het omgevingsplan
- maatregelen uit de waterschapsverordening
De definitieve versie van de bruidsschat is beschikbaar sinds 1 juli 2022.
- Lees meer over de Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Meer informatie
- Lees meer over ondersteuning bij het maken van toepasbare regels.
- In het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix) kunt u opzoeken voor welke activiteiten er op dit moment maatregelen zijn.