Agile werken aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet
De ontwikkelteams van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werken in korte cycli, ofwel 'agile'. Want de ontwikkeling van het DSO is complex. De teams bepalen per kwartaal (program increment) waar ze aan werken. In tweewekelijkse sprint reviews laten teams de voortgang zien. U kunt deze sprint reviews bijwonen als toekomstige gebruiker.
Agile werken
Agile betekent letterlijk: behendig, lenig. In de ICT is agile werken een flexibele manier om softwareproducten te maken.
Plannen per kwartaal
Per kwartaal bepalen de ontwikkelteams met elkaar wat er nodig is om het einddoel te behalen. Hierbij staat de wens van de gebruiker centraal. Daarom werken ze met die gebruikers samen.
Tijdens deze planningssessie stemmen de verschillende ontwikkelteams met elkaar af hoe ze de gestelde doelen gaan halen. Een kwartaal heet in het agile werken een program increment (PI).
Informatie over wat het programma per kwartaal plant, leest u op de pagina Plannen voor ontwikkeling. Informatie over welke veranderingen en verbeteringen er per release worden opgeleverd, leest u op de pagina Release-informatie. Informatie over wat het programma tot nu toe op hoofdlijnen heeft ontwikkeld, vindt u in het overzicht Opgeleverd tot nu toe.
Werken in sprints
Multidisciplinaire teams werken vervolgens samen in sprints van 2 weken om de doelen van het kwartaal te behalen. Het doel is om na iedere sprint een werkend deel van de software op te leveren.
Resultaten presenteren tijdens sprint review
Tijdens tweewekelijkse bijeenkomsten presenteren de ontwikkelteams hun werk aan elkaar en aan toekomstige gebruikers. Tijdens deze sprint review bespreken ze de resultaten van de voorgaande sprint.
Sprint review bijwonen
U kunt als toekomstige gebruiker de sprint review bijwonen. Tijdens de review ziet u de resultaten van de voorgaande sprint. Ook mag u als gebruiker feedback geven op wat er door de ontwikkelteams wordt gepresenteerd. U kunt zich aanmelden bij uw Business Liaison Manager of bij de organisatie: danilo.jeletich@kadaster.nl.
Uitwisselen ervaringen
Aan de hand van de resultaten wisselen de ontwikkelteams ervaringen uit en bespreken ze vraagstukken rond de Omgevingswet. De volgende vragen komen onder andere aan bod:
- Hoe krijgt de ondersteuning van de processen van de Omgevingswet in de praktijk vorm vanuit de landelijke voorziening van het DSO?
- Wat werkt wel, wat (nog) niet?
- Wat zijn de ervaringen met praktijkproeven bij overheden?
- Welke keuzes zijn dit kwartaal gemaakt en welke inzichten leverde dat op?
Voordelen agile werken
Agile werken heeft een aantal voordelen:
- Ontwikkelteams leveren in korte sprints werkende producten op. Hierdoor is snel duidelijk of de teams op de goede weg zitten. Dit beperkt de risico's van langdurige projecten waarin gebruikers soms pas na een jaar het resultaat zien en uitproberen.
- Korte lijnen, snelle communicatie, teamwerk. Deze dingen zijn erg belangrijk, omdat er wordt gewerkt met verschillende ontwikkelpartners.
- Teamleden hebben een grotere betrokkenheid.
Ontwikkelpartners
Het DSO wordt ontwikkeld in verschillende projecten. Verschillende ontwikkelpartners voeren de projecten uit. Dit zijn de ontwikkelpartners:
- Kadaster
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Rijkswaterstaat
- Geonovum
- Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP)
- Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)
- BIJ12
Vanaf 2020 spelen de ontwikkelpartners een rol bij het beheer van het DSO.
Meer informatie
- Gebruikers aan het woord: ‘We doen dit écht samen’