Landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV): ontwikkeling en acceptatie
Het Interbestuurlijke Acceptatieteam (IBAT) heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). De koepels van gemeenten (VNG), waterschappen (UvW), provincies (IPO) en het Rijk hadden hiervoor opdracht gegeven.
Doel van het acceptatieprocesonderzoek
Het doel van het onderzoek is de koepels te adviseren over de besluitvorming van de bestuurlijke acceptatie van het DSO-LV. In het rapport doet het IBAT een aantal inhoudelijke aanbevelingen. Ook stelt het IBAT verbeteringen in het proces voor. Aan het rapport van maart 2020 is in mei 2020 een bijlage toegevoegd met de resultaten uit een aanvullende test.
Acceptatieproces van het DSO-LV
Het onderzoek kent drie invalshoeken:
- De ontwikkeling van het DSO-LV In welke mate is voldaan aan de eisen in het Globaal Programma van Eisen (GPvE) op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt. Het GPvE is opgesteld door de koepels en het Rijk.
- Het beheer van het DSO-LV Het in beheer nemen van het DSO-LV door de Tactische Beheer Organisatie (TBO) en het inregelen van de exploitatie en gebruikersondersteuning.
- De werking van de hele DSO-keten Met ketenacceptatietesten is onderzocht of de aansluiting van het DSO-LV op de lokale software van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk goed werkt.