Vierde IBAT-tussenrapportage
In het 4e kwartaal van 2020 voerde het Interbestuurlijke Acceptatie Team (IBAT) ketenacceptatietesten uit met de software die het programma Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) eind september 2020 heeft opgeleverd. Het rapport Vierde tussenrapportage Interbestuurlijke Acceptatie DSO-LV bevat de bevindingen en conclusies van deze testen.
Ketenacceptatietesten van de hele DSO-keten
In een Globaal Programma van Eisen (GPvE) zijn de eisen vastgelegd waaraan de landelijke voorziening van het DSO moet voldoen op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt. Een groot aantal van deze eisen is al gerealiseerd. Eind 2020 heeft het IBAT, als onderdeel van een reeks die in 2021 wordt uitgevoerd, getest in welke mate het DSO-LV aan deze eisen voldoet.
De nadruk in de uitgevoerde ketenacceptatietesten lag op het testen van de hele DSO-keten, van begin tot eind. Er is bijvoorbeeld getest of gebruikers de planketen en de vergunningketen helemaal kunnen doorlopen. Ook is de samenwerking tussen verschillende partijen in het vergunningtraject uitgeprobeerd.
Deelnemers aan de ketentest waren:
- Gemeenten: Waalre, Amsterdam, Utrecht en Haarlemmermeer
- Provincies: Utrecht en Zuid-Holland
- Waterschap: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
- Rijkspartijen: de toenmalige ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK), Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Bestuurlijke acceptatie van het DSO-LV
Het doel van de IBAT-testen is de koepels van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk in 2021 via het Opdrachtgevend Beraad (OGB) een advies te kunnen geven over de bestuurlijke acceptatie van het DSO-LV.
In het opgeleverde rapport geeft het IBAT nog geen advies. Dat komt omdat cruciale functionaliteiten nog in ontwikkeling zijn. Deze zullen in het 1e of 2e kwartaal van 2021 worden opgeleverd. De ketentesten worden in de rest van 2021 voortgezet.