Vanaf 1 januari 2025 veranderingen in aantal formulieren in het Omgevingsloket
Vanaf 1 januari 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het gaat onder andere om veelgebruikte formulieren voor bouwen en voor slopen en asbest verwijderen. Het Rijk verwerkt wetswijzigingen en verbeterpunten in de toepasbare regels. Wat dit voor u betekent, leest u in dit bericht.
Voor wie belangrijk
Behandelt u aanvragen uit het Omgevingsloket bij een gemeente, waterschap, provincie, omgevingsdienst of rijksorganisatie? Werkt u bij een klantcontactcentrum (KCC) van een van deze organisaties? Werkt u als regelanalist voor een gemeente? Of werkt u met het Omgevingsloket om aanvragen en meldingen te doen? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.
Veranderingen vanaf 1 januari 2025
Het Rijk verwerkt ieder kwartaal verbeterpunten in de formulieren voor het Omgevingsloket. Dit doen ze in de toepasbare regels voor de indieningsformulieren in het onderdeel Aanvragen. En ook voor vraagformulieren voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
Dit kwartaal zijn er veranderingen naar aanleiding van wetswijzigingen en suggesties van overheden en aanvragers. Bijvoorbeeld om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Ook veranderen een aantal formulieren om het aantal tekens te beperken. Deze veranderingen komen op 1 januari 2025 beschikbaar in het Omgevingsloket.
In het Overzicht rijksactiviteiten met veranderingen vanaf 1 januari 2025 (xlsx, 72 kB) vindt u alle formulieren die veranderen. Per formulier vindt u ook het soort verandering. Een toelichting bij de belangrijke veranderingen vindt u hieronder in dit bericht.
Dit betekent het voor u
Vergunningverleners ontvangen andere informatie
Werkt u als vergunningverlener en behandelt u aanvragen, meldingen en informatie uit het Omgevingsloket? Dan krijgt u vanaf 1 januari bij een aantal indieningsformulieren andere informatie dan u bent gewend.
Medewerkers bij klantcontactcentrum kunnen vragen krijgen
Werkt u bij een klantcontactcentrum en beantwoordt u vragen van inwoners en bedrijven over het Omgevingsloket? Dan kunt u in de periode rond 1 januari vragen krijgen over deze veranderingen.
Regelanalisten bij gemeenten moeten toepasbare regels aanpassen
Werkt u als regelanalist voor een gemeente? Dan moet u naar aanleiding van een wetswijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) de toepasbare regels voor de Vergunningcheck aanpassen.
Advies voor aanvragers: dien aanvraag in voor 1 januari, of start daarna
Begint u voor 1 januari 2024 met een aanvraag, melding of informatie in het Omgevingsloket? En gaat het om een indieningsformulier met veranderingen? Dien deze dan in vóór 1 januari. Of wacht tot 1 januari met het beantwoorden en invullen van de vragen. Anders moet u mogelijk opnieuw de vragen beantwoorden en bijlagen toevoegen.
Door de aanpassingen in de indieningsformulieren, kan het Omgevingsloket de eerder ingevulde antwoorden en toegevoegde bijlagen niet ophalen. Dit geldt ook voor Vergunningchecks en Maatregelenoverzichten die u heeft opgeslagen. Als er aanpassingen zijn in deze formulieren, moet u ook hier de ingevulde vragen opnieuw beantwoorden.
Belangrijke veranderingen
Veranderingen in veelgebruikte formulieren
Vanaf 1 januari veranderen een aantal formulieren die vaak worden ingediend. Het gaat onder andere om de volgende formulieren:
- Melding voor slopen en asbest gebruiken: deze melding verandert door verbeteringen en tekstuele veranderingen om het aantal tekens te beperken. De vraag naar voorgenomen afvoerbestemming afvalstoffen is ook toegevoegd bij slopen. Deze vraag werd ten onrechte alleen gesteld bij asbest verwijderen. Ook is de vraag naar materiaal en hoeveelheid gesplitst in 2 vragen.
- Vergunningcheck en alle aanvraagformulieren technische bouwactiviteit: de Vergunningcheck is aangepast vanwege veranderingen in de regelgeving. De aanvraagformulieren hebben tekstuele verbeteringen en veranderingen om het aantal tekens te beperken.
Veranderingen voor gebruiksvriendelijkheid
In een deel van de formulieren zijn tekstuele verbeteringen gedaan om de leesbaarheid te verbeteren. Ook zijn ook aanpassingen gedaan om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Verandering regelgeving: gemeenten moeten Vergunningcheck aanpassen
Een van de wetswijzigingen heeft invloed op de Vergunningcheck in het Omgevingsloket voor monumenten onderhouden. Gemeenten moeten daarvoor de toepasbare regels aanpassen voor de Vergunningcheck.
Meer hierover leest u in het bericht Verandering regels Bbl voor bouwwerk onderhouden: pas als gemeente Vergunningcheck aan.
Tekstuele veranderingen om aantal tekens te beperken
In een aantal formulieren zijn er tekstuele aanpassingen om het aantal tekens te beperken. Het gaat om aanpassingen bij namen van bijlagen en namen van vragengroepen. De aanpassing is gedaan omdat er voor toepasbare regels op termijn een controle komt op het aantal tekens (validatie).
Deze controle komt omdat er een verschil is ontdekt tussen de Standaard toepasbare regels (STTR) en de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Volgens de STAM is er een maximum van 80 karakters, maar in de STTR is er geen beperking. Alle formulieren met een overschrijding van het Rijk zijn aangepast.
Over de wetswijzigingen
Een aantal formulieren veranderen door wetswijzigingen die vanaf 1 januari 2025 ingaan. Het gaat om veranderingen uit de volgende besluiten:
- Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 (Staatsblad 2024, 330)
- Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024 (Staatsblad 2024, 368)
Deze besluiten wijzigen onder andere het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), het Besluit bodemkwaliteit, het Omgevingsbesluit en het Invoeringsbesluit. Dit zorgt voor veranderingen in een aantal indieningsformulieren voor meldingen en informatieplichten. En veranderingen in formulieren voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
Meer informatie over deze wetswijzigingen in de algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) vindt u op Wijzigingen AMvB's.
Veranderingen testen en bekijken
Het Rijk heeft een aantal veranderingen al gepubliceerd op de productieomgeving en pre-productieomgeving. Deze zijn gepubliceerd met 1 januari 2025 als datum van inwerkingtreding. Dat betekent dat u via staging van het Omgevingsloket de formulieren al kunt bekijken en testen. Voor de andere formulieren is nog niet bekend wanneer ze worden gepubliceerd.
Met staging kunt u als overheid tijdreizen in het Omgevingsloket, zodat u veranderingen alvast kunt bekijken en testaanvragen kunt indienen. U gebruikt staging via het beheerportaal. Meer over het indienen van een testaanvraag en tijdreizen in het Omgevingsloket vindt u op de pagina Staging en tijdreizen in het Omgevingsloket.